Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Just Blog It!

2007.01.10. 18:20 | Bejegyzés írója: utazo | 11 komment

Just blog it!

*Kinek, minek, kiért, miért, hogyan (mikor)?*

Természetesen a kommunikáció-elmélettel foglalkozó tudományág megjelentetett számos írást e témában. Hosszúra sikerült, mert belelendültem a dologba. A kész anyag szelektált, vágott verzióját küldöm be. A szelektálási szisztémámban akadnak hibák, de a terjedelem és az „olvashatóság” miatt csak ennyi. Sorry, ha hosszadalmas és blablás!

A „weblog” kifejezést Jorn Barger alkotta meg 1997 decemberében. „A weblogok gyakran frissített oldalak, melyek más cikkekre mutatnak a weben, gyakran megjegyzésekkel és azonos oldalon megtalálható cikkekre mutató linkekkel.” – Dave Winer. A rövidebb verziót (blog) Peter Merholz alkotta meg 1999-ben a weblogwe blog” alakra bontásával. A használata ez évben terjedt el, amit a közel azonos időben megjelenő első weblog-eszközök megjelenése tovább népszerűsített: E. Williams és Meg H. Pyra Labs nevű vállalata kifejlesztette a Bloggert, amit a Google 2004-ben felvásárolt! (Wikipédia)

„Na, persze "blogot", azt nem írok!”

„Micsoda badarság elmondani mindenkinek azt, amit a jó ízlés okán nem mondhatok el senkinek...! Azt írom, amit írok, és nem a napok akár másokkal, akár velem megeső érdektelen történéseit rögzítem, hanem ami eszembe jut bármiről. A véleményemet erről a cafrangos, ostobán kacskaringózó életről, vagy a belenyugvásoktól újraismétlődő hétköznapokról, a napfényről, vagy a halálfélelemről, egy-egy iszákosságtól szederjes arcbőrről, vagy a pincérlány kerek popsijáról, aztán a szódabikarbónáról, a taxitarifákról, a fiam kiskutyájáról, a pökhendiségről, vagy egyikről sem, ha éppen semmi vitatható, vagy tanulságos nem jut róluk az eszembe. (Verebes István)

 

Kommentek, kommentezés

Rendszerint úgy találok számomra megfelelő cikket, blogot, oldalt, hogy a hozzá tartozó kommenteket olvasom el elösször - többségében. A kommentek milyenségéből következtetni lehet az adott oldal olvasótáborára. Milyenek és kik olvashatják. Ilyen, vagy olyan ember olvassa azt, ami ilyen, vagy olyan lehet. Eszembe futott egy példa - egy társadalmat a börtönben fogvatatottakon, az elitélteken, priuszosokon lehet lemérni. Valami ilyesmi, amire gondolok. A kommentek sokrétűségéből természetesen nem következik az, hogy jó és rossz tartományom belül pontosan és igazságosan mutatkozik meg a cikk szerzője és maga a cikk erkölcsi értéke, megítélhetősége, ilyen-olyan értéke. De nyilvánvaló az, hogy a benyomás (a komment) miatt olvassuk el, vagy sem a leírtakat. Ezen túl következhet az is, hogy a kommentezés csak egy adott társaság kommunikációját tükrözi. Egy közösség baráti-, ismerősi kapcsolatait mutatja nekünk, olykor elrugaszkodva ill. eltávolodva a cikk mondandójától, eredendő témájától.

 

Hozzászólok, vagy sem?



Miért ne, ha „rejtett” maradhatok? (lásd: Internetes anonimitás – Gyepmester, 2007.01.08)

Miért is ne, ha: nem ismernek föl; nem regisztrált nick vagyok; többet nem „szólok” hozzá?

Ha hozzászólok, és az a nekem megfelelő eredményt hozza (ami sokféle lehet) vajon visszatérő tag leszek? Vagy még írok is cikket a közösbe?

Az említett eredményre utalva, ez boncolgatható. Mi az eredményesség? Elfogadottság, befogadottság? Bratyizás, a többi arctalan névtelen emberrel? Virtuális karakterek ítélete a lényeg? A minél több komment jelentheti az ösztönzést a folytatásra? Ösztönözhet – e amazok „beszólása” a bloggolás befejezésére illetve folytatására?

 

Miért szólok hozzá?

Veszem azt a példát, hogy Gyepmester – már az mmmportál időszakban – felhívta a figyelmem, invitált a „közösségbe”. Reggeltem szépen, de még csak ákum-bákum megjegyzéseket írtam. Miért is, kérdezem magamtól? Ő miért hívott meg – a baráti kapcsolaton kívül, persze? Tán azért, hogy növeljem a részvételi arányt? A statisztikai eredmények (date, Pi, Visit, Visitor) vezették őt? Vagy azért, hogy ne maradjak ki egy izgis megmutatkozásból, trécsi-fécsiből, elmélkedésből? Egy (szűkebb) társadalmi interakcióból, esetleg egy intraakcióból? Miért, miért? Jobb lesz–e az a társaság, ha észrevételezem a dolgokat? A társadalmi nyilvánosság kimerülhet tíz, vagy száz ember között? Kétlem! Akkor meg mi értelme annak, hogy bloggolunk, kreálunk, véleményezünk: ismert, félig ismert, alig ismert társainkkal? A diskurzus, amit művelünk, fönntarthat bizonyos társadalmi megmérettetést, aminek oka az akadályok (távolság, klikk csoportosulás, társadalmi rétegződés, kasztosodás) legyűrése.

 

Miért?

Mindig az az igazán lényegi kérdés, hogy miért? Azért talán, mert végre van egy ingyenes hely, ahol megmutathatom magamat, képességeimet (?). Egy ingyenes hely, ahol nem kell kilincselnem egy véleményrovat szerkesztőjénél, hogy az én véleményem, okoskodásom, fejtegetésem stb. is ér valamit? Végtére is kit érdekel az a megszámlálhatatlan blogger véleménye, vakerja?

De, hogy ne legyek ennyire cinikus, az a tény, hogy végre nem a fióknak írom az „irmot”, már megérte. Képviseltetem magamat, igazi nyomot hagyok a világban. Magam sem hiszem ezt, ügye? Igazából hiába való dolog képviseltetni, ha a látogatók száma olykor egyenlő a nullával. Megannyi példa van a www.xy.blog.hu – n, hol talán jobbnál jobb cikkek születnek nulla kommentel. Vagy megnyugvás az a tudat, hogy nem a fióknak írok? Hiszen ebben a határtalan fiókban nem egyedüli szerkesztő, publicista, író, költő stb. vagyok, lehetek. Ez jó. Itt időzve még néhány gondolat. Hogy magunknak, vagy magunkért bloggolunk, tartunk oldalt? Megmagyarázzuk magunkat a négy fal között, amit egy klikkel kiröpítünk a hipertérbe, és onnan nézve már nem is bárgyúság, amit érzünk, gondolunk, vallunk? Kétségtelen, hogy erőt ad nekünk, hogy a lehetőség megadatott a háló által, hogy jelzést kapunk más individuumtól.

És ha a másik ír, jelez, véleményez, mi a kritérium, hogy eredményes, avagy sem az akció? Beérjük egy :D, :C pé, stb. kiforrott és konszenzusos jelrendszerrel? És ennyi? Avagy még a kommentek száma is megfelelhet, ha nem is a témában a témáról, azzal szimbiózisban íródik, azt tovább görgetve, megfejtve – ha található és/vagy megoldható igazsággal kecsegtetve – bontakozik ki a cél felé, ami remélhetőleg a diskurzus lenne?
 

Szakmai íráskodás

Szabad sajtót!” hangzott. A mai társadalmi berendezkedések sokrétűsége, és a technikai korszakok gyors egymás után következése engedélyezte, felhatalmazta a világpolgárt, hogy híreket szerkesszen, felügyeljen, nevelgessen, írogasson. Nyilvánvaló kérdés, hogy a hírek világában, hol az információ az egyik legmeghatározóbb térrel és sponteneitással rendelkező erő, milyen szakmai, morális és hiteles szelektálási és formálódási fázisokon megy át, míg a végtermékig el nem jut? Mélységeiben egészen az egyén habitusáig, olvasottságáig, ösztönösségéig, tanult szokásaiig, társadalmi szerepéig stb. leáshatnánk, de ezt most pihentessük. Mert az információ mindenben és mindenhol meg van. Csak a kérdés az, hogy mit tartunk annak, milyen értékrend szerint nyilvánítjuk annak, és azt ezek összességében hogyan tálaljuk. Objektív írás a hírek világában nem mondható el (gondolat), ha csak nem a lottó számokat, és/vagy egy közméltóság születendő gyermekének nemét és nevét közöljük. Már az is a véleményírás kategóriába sorolható lenne, de ennyire nem vagyunk szőrszálhasogatók, hogy milyen mondatszerkezetben, anyanyelvi és idegen szavakkal variálunk stb., fogalmazunk túl a tanult módszereken. De ezeket, a szakmaiságot hagyván, nyugodtan felteszem a kérdést, hogy miért ne? Miért ne lehetne okosabb egy egész net-társadalom, mint megannyi – sokszor, sajnos nagyon sokszor – lojális újságíró? De azt ne felejtsük, hogy a mennyiségi határozó, magában hordozza a hiba lehetőséget. Önkényeskedést, formális, elméleti és gyakorlati szabályok könnyed átlépést, azokról való megfeledkezést. 

És most mi legyen? Miként határozzunk, hogyan cselekedjünk?*

Mindegy is: Just blog it!

11 komment · 2 trackback | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: technokrata háló okosságok

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr3927425

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: publicidade imobiliaria 2018.01.18. 17:41:03

Walmart flyer victoriaalmart flyer victoria - caedemd

Trackback: basta clicar na próxima página 2018.01.18. 03:58:37

Az európai látnoknő (Maria Divine Mercy) által kapott üzenetek - 'The Warning' - Európai látnok által követvén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

utazo 2007.01.10. 20:25:32

Ehh de minek is írtam le, így utó olvasva.....?
Karakter halmaz.

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.01.11. 07:44:30

utazo: "Ehh de minek is írtam le..." :D Mintha a kommenteddel is folytatnád a cikked. Mert tényleg, a legnagyobb rejtély, amit itt feszegetsz az a "Miért?" És tényleg... Miért írtad ezt a bejegyzést? Én miért írok bejegyzést? Az a kurvasokmillió ember miért ír ma bejegyzést? Szerintem nincs valami sok közös az indíttatások között... Van aki kommunikálni szeretne - visszajelzést akar, megerősítést, vitát, új ötletet. Van aki a titkait kiabálja világgá, (Nem mondhatom el senkinek, megblogolom mindenkinek?), van aki majdhogynem jegyzetfüzetként használja a blogját, van aki oktat és értékes szakmai tudást oszt meg a publikummal, talán mert szeret tanítani. És még van pármillió indok... De mifasz? Blogot olvasni is, írni is jó. Királyul megfogalmaztad a velejét a dolognak a cikk címében: "Just blog it" Oszt kóc ;)

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2007.01.11. 08:57:44

Ja, mihamarabb védesd le a "Just blog it!" Kifejezést! :D

Na megmondom a királykonkrét. Azé bloggolunk, mer a szaros Freeweb-es és Atw-s oldalakra a kutya se jött be, nemhogy egy Google-bot, vagy egy érdeklődő olvasó. Meg mert így nekem nem kell karbantartanom az egész hóbelevancos portálmotort. Meg azért is bloggolunk, mert az most trendi, trendinek lenni pedig mindig valami kellemes, átmeneti boldogsággal járó érzés, amit mért meg ne szeretnénk. (- Hú de klassz a séród! - Jja, tudom! :D )

Én most csak a saját portá(l)nkról tudok beszélni, máséról nincsenek tapasztalataim.

A Vakerda amúgy közösségi hely, virtuális agóra. Mindenki felállhat a hordóra, vagy csak megmondhatja a véleményét a társainak. Aztán, ha elunták, a hordót legurítják az első vendéglátóipari egységbe, és ott folytatják az okoskodást - a retorikát sutba dobva jól.

utazo 2007.01.11. 11:43:17

Hmm...hja, folytattam!:-)

Majd, ha krónikás leszek, lejegyzem az egy milcsit.

Átmegyek majd "Címes blogger"-be, csak azt fogok írni!:-) Total reBlog, eBlog a Világra, film cím: A blogger, Blogok támadása, tudomány: blogisztika (?) - tovább is van, bloggoljam?


A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.01.11. 12:43:24

Ajánlanám egy -* témához kapcsolódó - írásomat, de a rendszer valamiért nem engedi...

hannibal.blogter.hu/?post_id=57049

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.01.11. 12:44:31

Aha

a címével van gondja a cenzorszisztemnek:

Közösségi porn*élmény

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2007.01.11. 13:01:42

Tényleg, Hannibal, miért is nem? (Dehonnem!)

Megjegyzem: Szép dolog a blog, de mi (a Vakerda HQ) csak nemrég lettünk bloggerek. Nem is vagyunk azok igazán. Magamat sem tartom annak - mégis az vagyok, hiszen csinálom.

Az újdonság varázsa meg hasonló közhelyek miatt most egy kicsit átmentünk bloggerbe, ezért is ez a rengeteg kérdés.

("- KI VAGYOK ÉN?!
- Aki megmondja, megölöm!")

Még pár okosság: Én nem hiszem, hogy a blogszféra maga bármikor is kiválthatja a klasszikus újságírást teljes egészében. SZERINTEM annyi ez az egész, blog-hiszti, hogy mindenki kiváncsi a világra, vagy bizonyos részeire, és itt ez az új közeg, - a internet - ahol ki-ki vérmérséklete szerint aktívan vagy passzívan fogyaszthat, véleményezhet, alkothat, fikázhat, és mindehhez olyan nevet választ magának, ami már magában is önkifejezés. Meg van mindehhez felület. Magyarul már egy csomó. Hannibal már megnézte, nézzétek meg tik is: hannibal.blogter.hu/?post_id=99806

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2007.01.11. 13:03:31

Hannibal, ez szép, míg te a címet ekecsülted, én közben épp téged ajánlgattalak.. :D

Most meg magamat ajánlom. :DD

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.01.11. 14:28:37

:9

na de a porn* szó hogy szűrődik ki?

*=ó

(húdecseles:)

utazo 2007.01.11. 20:07:28

www.ohmynews.com
valszeg nem tölt le semmit, csak képet, de másvalahól találni infót az indíttatásról..., mint a harmadik helyezet az információ szolgáltatás terén abban az országban.
Ez már a blog-csokor, ami átkonvertálódik közléssé, infó csere-beréré - "*hír portál".


süti beállítások módosítása