Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

restauráció I.

2008.07.13. 21:57 | Bejegyzés írója: dzsoki | 5 komment

Elszomorodva olvastam a Szentatya alábbi levelét, és úgy gondoltam, hogy igyekszem valamivel fellendíteni a portál látogatottságát. Mivel mostanában számtalan helyről érnek azonos stílusú információk, hgoy ilyen bonyolultan fejezzem ki magam. Nemrég szerkesztettem egy könyvet, melynek címe: A tudomány határai. Ez egy, demarkációs problémával foglalkozó írás, magyarul arról szól, mi az áltudomány és mi nem az. Elárulom, hogy a könyv nagyon jó, de arra ne számítsunk, hogy kiderül belőle, mi az áltudomány. A szerzők (Láng Benedek, Kutrovátz Gábor és Zemplén Gábor) ennél jóval tapintatosabbak. Azt hiszem, én nem leszek az.

Mi az áltudomány?

 

Áltudomány az, ami felidegesít. Azt hiszem, ennél találóbban nem lehet leírni a lényeget. A fizikusnak Egely György, aki SOHA nem mutatott be bizonyítékot arra, hogy létezik olyan gép, amiből, ha nem is lehet plusz energiát kinyerni, de általunk eddig ki nem használt energiát igen. A biológusnak az, aki hangoztatja, hogy a Föld kb. 5-6000 éves, és Isten azért helyezte el a dinoszaurusz-csontvázakat, hogy rejtvényt adjon fel nekünk. A történésznek az, aki azt mondja, hogy de igenis elloptak 300 évet a történelemből valamikor a 7. század körül. A nyelvésznek pedig az, aki szerint a magyar nyelvből ered a világ összes többi nyelve. Mielőtt rátérnék olyan problémák boncolgatására, amelyekhez legalább egy kicsit érteni vélek, megpróbálok valami összefoglalót adni arról, hogy akkor mi is az áltudomány.

Áltudomány nem az, ami kitaszított, mert ma már mindenre jut pénz, mindenki megszólalhat és megjelenhet. Hiába, az internet csodája. Pedig a kitaszítottságot szeretik nagyon sokan felhasználni, és játszani a meg nem értett tudóst, amely szerep helyzeti előnyt biztosít, hiszen a számkivetettek mindig áldozatok, őket pedig lehet sajnálni.

Hanem akkor?

Véleményem szerint áltudomány az, ami nem tudományos: azaz nem a tudományos gondolkodási és cselekvési minták mentén kialakuló nézetek összessége. Hogy ez mit foglal magába? Erről később még lesz szó, most csak annyi: érvek és ellenérvek ütköztetése, a másik véleményének vizsgálata, cáfolata vagy megerősítése, pozitív önmeghatározás, az eredmények megosztása másokkal és végül a legfontosabb: bizonyíthatóság. A szakértelmet nem említem, mert az olyan alapvető (lenne), hogy még csak elgondolkodni sem szabadna olyasmi kijelentések igazságtartalmán, hogy "őt még nem rontotta meg a hivatalos tudomány". Majd arról is lesz szó, hogy miért, mert úgy tűnik, sokak számára a szakértelem szükségtelen a tudományos nézetek felállításához.

A közönség

 

A tudományos tételek semmit sem érnek közönség nélkül? Dehogyisnem. A tudományos szakcikkek garmadáját senki sem olvassa, mert annyira aprólékos dolgokról szólnak (legyen az az akkád névszóragozás egyik apró kérdésének tisztázása vagy éppen egy aprócska jelentőségű kémiai felfedezés), hogy azokon kívül, akik e-mail és konferencia útján úgyis tudnak az egészről, senkit sem érdekel. Nem így az áltudomány. Az áltudomány minden áron megjelenési lehetőséget keres, mert messianisztikus szerepre vágyik. Mivel ő a tudás egyedüli birtokosa, fel akar világosítani mindenkit. És vegyük tudomásul, hogy az összeesküvés elméletekre mindenki vevő, hiszen azokkal könnyen meg lehet magyarázni az érthetetlen dolgokat, márpedig jobb egy rendezett, de gonosznak tűnő világban élni, mint egy kaotikusban, aminek a sorsán nem változtathatunk, mert nem tudjuk, mi irányítja. Az áltudomány majdnem mindig meg akarja váltani a világot, vagy legalábbis egy kis szeletét – fizikai vagy szellemi értelemben. A nullponti energia felhasználásával fizikailag (de hol van már egy gép, elő vele!!), a sumer-magyar rokonság bizonyításával lelkileg. Kevesen vannak, akik ellen tudnak állni a hirtelen megváltás gondolatának, főleg, ha az rajtuk kívül álló okok miatt nem valósulhat meg, tehát semmilyen negatívumával nem kell számolni. Mennyivel egyszerűbb, mint megtartani a tízparancsolatot egy életen át... Ezen kívül pedig kiváló csoportképző ereje van az áltudománynak: itt vagyunk mi, a feltörekvő gyengék, akik igenis ellenemegyünk a nagyoknak. Ez így volt már a thermopylai csatában is, de Dávid és Góliát harcának romantikája soha nem fog kiveszni, csak most más a csatatér.

Elnyomnak bennünket, de mi visszavágunk az igazság erejével. És előbb-utóbb győzünk. Ismerős a Csillagok háborújából is, ha valaki nem tudja, mi történt Leónidásszal vagy Marathónnál.

5 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr24566638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matka · http://vakerda.blog.hu 2008.07.15. 08:37:06

Most már a Pápa is beszólt, szóval ennek már a fele sem tréfa! :)
Dzsoki: király a kezdeményezés, és csatlakozom az áltudományos okosságok vizsgálatát célzó cikksorozat építéséhez! Igérem pajtások, hogy velem nem fogtok unatkozni ha eljöttök erre a csodálatos utazásra az alternatív fizika rejtett vidékeire! Mutatok nektek sok csodát, mint például az antigravitációs mező, vagy a monopólusos áram és mágnes és a mindenütt jelenlevő nullponti-energia amit kinyerve az ügyesebb kezű kispajtások otthon, akár a saját háztartásuk energiaigényeit is kielégítő kis erőművet fabrikálhatnak (de ezek a kispajtások nagyon vigyázzanak ám, mert aki működőképes perpetum mobile-t épít, azt a Shell Oil vagy az Exxon vagy akár a MOL titkosügynökei elrabolják és/vagy megölik!)
És várom már, hogy Dzsoki bácsi lerántsa a leplet a meghamisított történelemről és kiderüljön az igazság, hogy hol is loptak el 300 évet :D

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2008.07.18. 21:45:33

JUHÉ!

Ez csak egy rövid OFF juhé, hogy szevasztok. :D Majd el is olvasom, megígérem.

Ja, odaát a khm... "másik" portálon is mocorgolódik a közösség, ott tudjátok hol... :D

Pá, Gyepi

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2008.07.19. 06:09:11

Elolvastam szevasztok.

Csináljátok barátaim! Tudjátok, hogy én - a reáliák néhány izgalmas szegmensétől eltekintve - humán (hülye szó erre, mert ugye embert jelent) beállítottságú vagyok. Ha nekilódultok is az áltudományok felgöngyölítésének is, én legfeljebb abban tudlak titeket segíteni, hogy magam is létrehozok egyet-egyet. Mármint áltudományt. ;)

Dzsoki: Mi a túró az a hirtelen megváltás? Én az alapján, amit leírtál egy Apollinaire elbeszélésre asszociáltam, (A latin zsidó) mek.oszk.hu/00300/00311/00311.htm#3 amelyben a címszereplő figura élete végéig húzza, hogy kikeresztelkedjen, hogy addig is teljes lelki nyugalommal vihessen végbe akármit, bármit kipróbálhason amit csak akar, akár ölhet is, mert a végén a keresztség úgyis minden bűnétől megszabadítja.

De mondom, csináljátok! Én jó közönség leszek, megígérem. (Dzs: Úgy látom, ismét elővett régi bosszúságod, az emberi hülyeség. :) )

dzsoki 2008.07.19. 10:43:47

Üdv!

Mi az azonnali megváltás? Olyan lelkiállapot, amikor igen gyorsan úgy érzed, hogy valami csodáaltos dologban van részed, valami hatalmas öröm ért. Azonnali, mert nem kell küszködni, gondolkodni érte, hanem készen jön. Mindenki szeretné egy bizonyos korig megváltani a világot, másoknak segíteni, helyrerakni a kizökkent dolgokat. Ezt nevezem megváltásnak. Ilyen a nullponti orbitálisság, amivel ugye nincs többé éhező kisgyerek, meg atomerőmű stb. Aztán meg ilyen a sumerek is, mert sokaknak ez azt jelenti, hogy huderégi nép vagyunk, és ez lelki megnyugvást okoz. A lényeg ezekben és mindenben: lelki béke, tettünk valamit másokért, rájöttünk az igazságra. Talán félreérthető volt a kifejezés, de valamiért így érzem, ez jó szókapcsolat. Nem tudom jobban megmagyarázni.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2012.06.01. 10:53:12

Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem para-hívők

egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/


süti beállítások módosítása