Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Mutasd a nicked

2007.01.08. 11:38 | Bejegyzés írója: Gyepmester | 23 komment

Internetes anonimitás



Anyukám azt mondta a minap, hogy ő nem szereti ezt a Vakerdát olvasni, mert például „- Ki ez a Gyepmester?”. Ugye. Elkezdtem érveket sorolni, hogy ez speciális, internetes becenév, engem csak a neten hívnak így, mert ez a tradíció, évek óta ez a nickem, és közben azon gondolkodtam, hogy tényleg: Tulajdonképpen miért is nem fórumozok, játszom, csetelek, publikálok (vagy mi) a saját, polgári nevemen? És a többiek? És TI miért nem?

Mai napság, az amorf ködfoltként terjengő, Web 2.0-ként definiált törekvések közepette, amikor tombolnak a közösségi szájtok, aminek lényege az, hogy a valós adataid alapján a valós ismerősi köröd megtaláljon – igen nehéz anonimnek maradni. Nem nagy utánajárás a megadott email cím, vagy msn azonosító, pláne fénykép, esetleg közös ismerősök adatai alapján bárkit is azonosítani, aki nyomot hagy az Interneten. Jó, mondjuk elég paranoid gondolat, hogy valaki kutakodik az identitásod után a hálón, ezt belátom, de mégis. Nem idegesítő maga a feltételezhető kutakodás ténye? Mennyivel egyszerűbb lenne simán a saját, teljes nevünkön létezni!

Az írói álnévnek nagy hagyományai vannak. Körülbelül azóta létezhet, amióta maga az írás. Valószínűleg az emberek már az első időktől kihasználták, hogy nem tudhatja senki, hogy a leírt információ kinek a kezétől származik, ha csak oda nem írja a nevét. Ez a tradíció még mindig tartja magát, különösen a neten, ahol „anyád!” néven a csetszobába lépve bátran legyalázhatsz mindenkit (majd persze ban, kick). Úgyse tudják meg, ki vagy, te meg kulturáltan és névtelenül szórakozhatsz.

Megkérdeztem – offlájn míting alkalmából – a Vakerda béközép nagy részét, hogy vállalnák-e saját nevüket az írásaiknál, illetve hogy miért használnak nicket az internetes megnyilvánulásaiknál. Az okok százfélék, de kevés kivétellel mindenki ragaszkodik a névtelenséghez, illetve a külön netes fedőnévhez. Valaki teljes email-arzenált tart, és bírja követni, melyik címmel hova regel, melyik ID-vel hol és milyen stílusban létezik. Valaki csak egyszerűen lusta, és nem foglalkozik azzal, hogy külön email-lel regisztráljon az iwiw-en, és az Index fórumon, jó ez így neki. Olyan, komolyan antiszociális pofa is létezik - köreinken kívül – aki mindig új és új néven jelenik meg egy adott közösségben. Mert egy idő után mindig kirakják valami ordenáréság miatt.

Mi a vonzó a névtelenségben? Hogy leírhatom a blogomba azt, hogy „a kurva anyját a főnökömnek”, anélkül, hogy kiraknának a munkahelyemről, és/vagy főnököm édesanyja pofán vágna? Önvédelem? A magánszférát védjük vele? Vagy ez egy kis, még működőképes skizofrénia? Többszörös személyiség? Vajon az emberek többsége az offlájn identitásának megfelelően létezik onlájn is, vagy teret ad olyan dolgoknak is, amit az életben nem tehetne meg?

Putyi kollega mondta a témával kapcsolatban, hogy kezd összemosódni a határ az onlájn és az offlájn világ között, mégis kíváncsi volnék rá: mennyire?

Ez egy vitaindító gondolatsor, minden tudományos alaptól és kutatástól mentes, szimpla érdeklődés, kíváncsiság, hogy MI mennyire különítjük el a valós személyiségünket az inernetestől. Márhogy TI.

23 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: technokrata háló okosságok

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr8525891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balkan 2007.01.08. 20:50:13

Végülis a személyiségek nem különülnek el. Csak át vannak címkézve. ;-)

Szabó Zoltán 2007.01.08. 20:58:52

origo.hu/techbazis/internet/2005022414ev.html
érdekes "China shoot!" cikk.
Ebben az országban hála Istennek (még(?)) nem áll fönn ez a feszély-veszély. Phersze ez, "csak" szélsőséges eset. Akár "csak" a "4.4-es Internet jogdíj", mint törvényi kategória.
Amúgy hja! Rajta vagyok az iwiw-en.

utazo 2007.01.08. 21:00:09

Többet mutathatsz v. takarhatsz magdból...

utazo 2007.01.08. 21:03:08

**haha... mennyi Szabó és egyben Zoltán lehet a wiw-en?:-))
Szóval ebben a Szt. Pillanantban hiába a no anonim, ha legalább egy meghatározó adat (szül.nap, net-nick stb.) nincs megadva!
:-)

utazo 2007.01.08. 21:07:42

Cikk szerzőre hivatkozva, pl én ugyan azt használom egy yoo ideje. Pl.: hvgutazo,yoUtube bla-bla mert lusta vagyok és nem agyam lenni káptalan.

Retek · http://vakerda.blog.hu 2007.01.08. 23:07:35

Akik viszont mindehhez az arcukat adták.

"Parti, pörgés, vérömleny" c. rovatunkban, Vasutas kolléga válogatásából:

szombatestilaz.blogspot.com/2006_04_17_szombatestilaz_archive.html

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.01.09. 07:52:12

Miért jó a nick? Példsztori:
"Kovács Lajcsika karcsiszemüveges, szőke kiccsávó, 40 kiló vasággyal, szóval a nagyobb osztálytársai ízetlen tréfáinak elsőszámú célpontja. Gyakran elveszik az uzsonnáját, táskáját és belehajítják Lajcsikát a szemeteskonténerbe. Amikor viszont Lajcsika hazamegy (megtalálja a táskáját egy másik szemeteskonénerben hazafelé), beizzítja a számítógépét és elindítja a COunter Strike-ot, ahol is elkezdődik a "másik" élete. CS-ben az ő nickje persze nem Kovács Lajcsika, hanem az, hogy phr3ak. Ő a klán húzóembere, sokan ismerik és tisztelik, mert elképesztően messziről és gyorsan képes osztani a fejeseket pisztollyal. Ebben a közegben főhősünk kurvára utálná, hogy ha kiderülne, hogy ő Kovács Lajcsika 40 kiló vasággyal. Ő itten félelmetes gyilkológép, akit sokan tisztelnek káprázatos stat-jai miatt."
Én megértem Lajcsikát... ;)

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.01.09. 07:58:07

A nick nem csupán az anonimitást szolgálja, hanem az önkifejezés egyik eszköze is. A kedvenceim:

"baszniakarok"
"nem_annyira_tibi"
"seek_n_fuck"
"killya"
"."

Az utolsó főként egy kreatív darab ;)

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2007.01.09. 14:06:03

És, te kedves Vakerda-olvasó:

T E M A G A D A T A D O D ? ? ?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

:D Nekem is kifejező a nickem: összeszedem a rühes kutyákat, és egy olyan helyre viszem, ahol sokkal jobb lesz nekik. (Találtam egy nyelvológiai megfejtést a gyepmester szóról, egyszer majd közzéteszem)

Matka: Nem az van, hogy Lajcsika átbassza magát, és a többieket is? Ha a képességei ennyire lenyűgözőek, miért olyan biztos az, hogy Lajcsikát lúzerként kezelnék még azután is, ha saját nevén hentelné szét a menőslácok fejét kméletlenül?

Utazo: Nem a név a lényeg, hanem a személyiség. A Mr. Smith-ség (ilyen nevű rengeteg van, uccse tudják melyik vagyok én...) maga a névtelenség. Mellesleg nehogy azt gondold, hogy nem fejtheté meg bárki a személyiségedet (kilétedet) a születési adataid nélkül. Simán.

Asszem összeszedek egy pollt a kérdéssel kapcsolatban.

balkan 2007.01.09. 19:27:49

Hiába mása nickje. ("ma más a kása Mása" :-P) Ha egyszer felismerni a hangjáról, írásairól, játékmodoráról. Sokfélék vagyunk, így sokféleképp viszonyulunk ehhez. (nehéz általánosítani) De amiről te beszélsz kedves Gyep.. ahhoz többszörösen hasadt személyiség kell, ugyanis mindegyik különböző nick egy dologban közös marad: a júzerban.
Az már egy másik dolog, hogy bizonyos viselkedés mintákat nem enged meg magának (illetve ritkábban) a valóságban, mint a virtualitásban. (Te sem fingasz a főnököd előtt)(vagy ha igen.. akkor meg csalódtam a színészekben :-))

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.01.09. 20:07:36

(Pont most láttam egy csókát aki a "Rommel" nicket használja...)

Ez a nem vállalom be a polgári nevemet, nagyon sok okból lehet. tulajdonképpen hagyomány is. a legtöbb regisztrációs form így kezdődik: "Nick: ...., Név: ....." és ebből ugye csak a nick publikus. Vannak sokan akik igenis a saját nevüket használják fórumokban. (politikai és tudományos fórumok ezek, nem annyira a poresz/warez világára jellemző persze ez a jelenség) Szerintem halálosan mindegy, például itt a vakerdán. Nem tekintek másként valakire, csak ezért mert mondjuk "jaky74" helyett "Gipsz Jakab" néven kommentál egy cikkhez. Mind a kettő csak egy név, amihez csak kommenteket tudok társítani max.
Máshol mondjuk bevállalósabb dolog ez pógárinévdolog pl. személyesblogban vagy ilyesmi, amikor is (balkant szabadon idézve) esetleg odafingasz a főnököd orra alá. (szerintem az színészéknél se megy ;)
Gyep: Lajcsika senkit sem basz át csak van egy gyenge skizofréniája. Ha "Kovács Lajcsika" nicken nyomulna, akkor sem lenne kevesebb a riszpekt de ezen a néven képtelen lenne talán így játszani. Skizofrénia: Kovács Lajcsikát belegyömik a kukába felsősök, phr3ak-kel viszont nem lehet így baszakodni...

utazo 2007.01.09. 20:29:15

Gyep.: ne azt nem! Nyilván ki lehet nyomozni, ha szaktasz rá időt stb. Sokat!
Amúgy meg milyen kutyákat gyüjtesz be, khmm...?:D
"Veszett kutyák,sintérek"-at hallottam ki mögülle, vagy csak ez a vesszőparipám?:-))

utazo 2007.01.09. 20:30:47

"MUTASDDDD A DICKED!!!" Putyi itt üldögél, ÉS NYŐGTE BEJEZT e!

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.01.09. 20:38:38

Már egy ideje gyanús nekem ez a Putyi... :D

Ez a "Gyepmester", meg nekem inkább egy dzsánkinak tűnik így nick alapján... ;)

utazo 2007.01.09. 20:58:09

Biztos Gyep. is a dickre gondolt, és nem a nickre csak elgépelte!:-)
luser-user,mutasd anyád bokáját!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.01.10. 14:30:45

off

a web2.0-ás link végén ott egy felesleges v

on

Súlyos félreértés forog fenn!
A nick nem egyenlő névtelenség!

Épp ellenkezőleg: nick egyenlő real név:)

Végre nem az örökölt, nagyjából random anyakönyvi SzabóZoltánKovácsLajosstb nevet KELL használnod, hanem egy találó, egy rád jellemző, kreatív nevet (jó esetben.. rossz esetben meg pityuka27 leszel...)

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2007.01.10. 18:35:21

OFF thx Hannibal kijavitva ON

Ezjóez! :D mint a Jóbarátokban, amikor Phoebe férjhez ment. Elment a hivatalba, hogy megváltoztassa a nevét. Mire kiderült, hogy BÁRMILYEN nevet választhat magánk.

És így lett Phoebe Buffet-ből Banánhajó Konzuéla Hercegnő. :DD

utazo 2007.01.10. 20:27:21

Aham, igen!
Mit is?

Retek · http://vakerda.blog.hu 2007.01.13. 18:09:57

Akkor csak a náthás cigányok mondják, hogy "dik má'!"?

Kelta! 2007.01.22. 22:21:25

BanánHINTA. Pedig nincs is tévém.

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.01.23. 18:23:16

aszongya: 'mailto:lesz@rom' :D:D


süti beállítások módosítása