Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Magyarország - 3 nap alatt

2009.01.15. 07:34 | Bejegyzés írója: Gyepmester | 7 komment

Egy ámerikai Magyarországon

Itt van képzeletbeli, ámerikai barátunk, legyen mondjuk Charlie. Tegyük fel, velünk egyidős, hogy egszerűbb dolgunk legyen. Megérkezett a reptérről, pálinkával kínáltuk, elfogadta, mondta, hogy good, oh my god, it's very strong, saját főzés, még jobban hátbaverjük - magyar virtus. Már fel is kelt, benyomta a rántottát hagymával, indulhatunk. Van három napom, hogy körbevezessen az országon. Kis családomat most nem keverem bele az ügybe, mert bár gyerekkel ugyanezt végigcsinálni kalandosabb volna, azért lássuk csak úgy szalma-módra.

Első nap

Budapesten vagyunk, itt is indítunk. Veszek neki BKV jegyet. Egyet. De csak addig metrózunk, amíg el nem jutunk egy belvárosi kerékpárkölcsönzőig. Bringán aztán hatékonyan körbe lehet kalauzolni a pesti oldal nevezetességi közt, úgy mint bazilika, parlament, Vörösmarty tér, a Váci utcán tourist-slalom, miegymás. Át Budára, kötelező várnézés, awsome downhill, yeeeehaw, Moszkván irgalmatlan csalamádé-burger a gombánál, leöntjük meggy márkával. Bringa fel a fogaskerekűre, irány a hegyek! Panoráma szép, szerintem bárkit megérint a nagyvárost kettészelő folyó látványa, pláne, ha jó levegőn, jó magasról nézheti, jó szélesen. Közben kutyafuttában kulturális és mindennapi ismeretterjesztés, amerikai, így pont elég mély neki így is - sztereotíp trip.

Ebéd a hegyen, vannak még jó kis vendéglátó-egységek, főleg nyaranta, hétvégén. Úttörővasút kötelező, zötyögve emésztünk a hungarikumon, egész Hűvösvölgyig. Opcionálisan kerékpárral is megtehető az út. A végállomástól nincs messze a hármashatár-hegyi repülőtér. Itt - persze Charlie kollega pénzén - repülőt és pilótát bérelünk, és megnézzük a Cessnából a várost. De mivel a panoráma már ismerős, teszünk egy kört a Duna-kanyarban, a világcsakrát is útba ejtve, hátha mi történik. Leszállás és hazatekerés után egy pesti romkocsma kertjében vacsorázunk, majd ugyanitt aktívan lazítva pihenjük ki hajnalig a kikapcsolódás fáradalmait. Az sem baj, ha valami jó kis alternatív zenekar élőben játszik a háttérben.

Második nap

Délben kelünk. Nem állunk neki főzni, de hogy magyaros is legyen, meg ehető is, a legközelebbi házias, nem menzoid kifőzdébe viszem. Mondjuk oda, ahol épp Kelta főz. Charlie gyerek hálás érte. Jót tesz a frankfurti leves meg a stíriai metélt. (Magyar koszt, mi?) Nincs sztrájk, így akár vonaton mehetünk a Balatonra. Siófokon leszáll a tömeg, nyugodtan utazunk Balatonkeresztúrig, mondjuk. Szállásbérlés a következő szempontok alapján: Közel az álllomás és a lángossütő, a szabadstrand, a meg a reptér. késő délután van már, de még épp elég időnk van, hogy megnézzük felülről is a Balatont - a keresztúri reptéren is rundflug vár ránk, kisgéppel, motoros sárkánnyal, talán még hőlégballonnal is felviszik a fizetőképes keresletet. A Keszthelyi-öböl a Badacsony felől, háttérben a lenyugvó nappal azért elég giccses, bármilyen nemzetiségű is a szemlélője, Charlie is elmorzsol egy könycseppet a szeme sarkában, és hazagondol az Ontario-ra. Napnyugtától napkeltéig éjszakai fürdőzés, kocka Szalon fejében mólón horgászás helyi kolléga cájgjával, kedélyes szabadtéri sörözés, kolbahurkász savanyú almapaprikával, majd aludni igyekvés a diszkók és diszkós-verekedős háemcsék messziről történő elkerülésével. Komoly kihívás. Elalvás előtt rövid magyar nyelvtani megfejtés, "ásés" elmagyarázás.

Haramdik nap

Már a reggelinél (mellettünk sátorozó keletnémet család gyermekeinek hangoskodására és labdájuk csattogására kelünk kilenckor) magyarázom Charlie-nak, hogy tiszta hülyeség, hogy három nap alatt akarja megnézni Magyarországot. A fejébe verem, hogy lehet, hogy Magyarország akkora, mint egy kisebb kansasi kukoricás, de higgye el, hogy a három nap csak kóstoló, mondok, amit lagzi másnapján hoz át az örömanya, aszt te hiába eszed kétpofára a süteményeket a hideg sültekkel meg a vegyes vágottat egésztojásos vagdalttal és friss, foszlós kenyérrel, langyos libazsírral, hiába, mert bár ők is ugyanezt ették, de TE baromira nem voltál ott a lagziban! Megérti végre, és el is szontyolodik. Tetszik neki itt. Főleg a langyos libazsírtól lágyul el - lassan csöpögteti a kenyerére. Megvigasztalom, hogy azért az utolsó napunkon sem fogunk éppen unatkozni.

Rövidesen felkerekedünk, elundulunk. Ugye közel az állomás, és már zötyög is velünk a vonat kis kitérővel délnek, a kies belső-somogyi tájak felé. Bzmottal (piroskával) közlekedni nap mint nap, nem lehet valami kéjutazás, de mi jól elvagyunk, különösen, hogy Pamukig egy rekedt hangú cigányember szórakoztat minket - a puszta létezésével. Charlie el van ragadtatva a native-októl, én meg hagyom. Mire megérkezünk Kaposvárra, rég elfogyott a traubi, a ropi, a sajtos tallér, de még a télifagyi is, amikkel az utazásra betáraztunk, így azonnal a piac felé vesszük az irányt. A forgalom már gyér, de szerencsére ebédelni még lehet. Savanyúból sosem elég, cseresznyepaprikát meg kovászos uborkát rendelek a hideg sör és a flekken mellé. Bepuffadás, továbbmenés. Cukrászdánál megállunk, kézből esszük a krémest, jót röhögünk, valamelyik szökőkútban mosunk azután arcot, kezet. Mondom neki, hogy ez egy kisváros, ami nekünk több szempontból most jól is jön nekünk. Kevés időnk van, már csak egy fél nap, de mivel itt nincsenek távolságok, pont elég lesz, másrészt ha akarjuk hamar el lehet hagyni a várost, kettőt lépünk és már kint is vagyunk a természetben. Kapaszkodj öcsém, ez sűrű lesz!

Kölcsönkerékpáron közelítjük meg a múzeumot. Itt az avar fülbevalókon, római fibulákon, a helytörténeti meg az állandó Rippl-Rónai kiállításon is végigszaladunk, elég rá háromnegyed óra. Háj'szen ámerikai. útban a Somogy táncegyüttes próbájára kikerülünk még néhány szökőkutat, ez remarkable, mondja. Legényessel földbe döngölt, kicsit meg is táncoltatott, kipirult barátunkkal tovább kerekezünk instant vidéki kulturális körutunkon. Kérdem, mit szeretne inkább látni, összezsúfolt krokodilokat a pincében, katolikus templombelsőt a főtéren, vagy katonazenekart a parkbeli pavilonban? Ebben a sorrendben loholunk végig, a parkban kicst megpihenve az újabb szökőkút előtt egy újabb doboz sört kortyolva. El is határozom, hogy az estét labanc sör helyett magyar borral és feltétlenül szökőkutak nélkül töltjük. Pár kilométernyi laza tekerés után a Deseda partján verünk tanyát, a fürdőzők szélednek, fiatalok gyűlnek, valaki már tömi a zenegépet Jimmy dalokkal. Magyarázkodhatok hosszan a gagyiburger meg az egyre gyarapodó üres rozés meg szikvizes palackok mellett. Ürül a placc is, tuninggolfok indítóznak, mi is visszakanyargunk a vározsba. Jó társaságba botlunk a belvárosban, így pár óra alatt, csillagtúra keretében meg is ismeri Charlie koma a helyi vendéglátó egységeket, (vendéglátós zenészek included) ami azért reprezentatív keresztmetszet a magyar társadalom összetételéről, bár ez már hajnali háromkor már valószínűleg nem nagyon éri el az agyunkat. Éjjeli étkezés a helyi TESCO-ban bevásárolt friss kenyérből, miegymásból, hazamenés, alvás.

Konklúzer

Szegény Charlie, mondok, de csak úgy magamnak, mert ő már rég repülőn ül, valahol az Atlanti-óceán fölött zabálja a repburgert. Így járt. Nem lennék a helyében. Egyrészt a fosatós fedélzeti kaja miatt, másrészt meg mert lesz mit összerakni a fejében erről az országról. Én szóltam. Három nap az ennyi. Szubjektív, ad-hoc és tömény, mint a törköly, amit... hol is ittunk? Á, mindegy. Lényeg az, hogy még búcsúzóul mondtam neki, keressen rá a Google-ön (Aol-on, Yahoo-n?) a "HUNGARY" kifejezésre, ha lesz ideje, így egy kicsit kiegészülhetnek talán a személyes tapasztalatai. Én meg kiphihenem ezt a pár napot - Pesten, mert vidéken pihenni mindig szörnyen fárasztó.

7 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: magyarország bedekker

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr14876421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2009.01.15. 22:26:27

Jó, jó, azért lehet bővebben is. Én megengedem :D

dzsoki 2009.01.16. 16:26:12

öh, hát öh, azt hiszem, egy ilyen program után senki nem akar többet ebbe az országba eljönni. Az, hogy sűrű, még igen visszafogott fogalmazás. Úgy gondoltam, hogy azért pihenni is kell, ilyesmi. Hát, nem lennék a vendéged :-) De azért, ha jönnek idegenbül, akkor felhasználom a szellemi termékeid egy részét, az biztos.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2009.01.17. 07:31:50

Dzsé darling! Charlinak három napja volt, és ő erősködött, hogy menjünk, nem én akartam mindent egyszerre megmutatni!

Ez az egész trip olyan, mint az éttermi fagyasztott halászlésűrítmény. Ha jön a vendég, kiveszed a frigóból és ízlés szerint fölhigítod.

Pihenni?! ÉLNI mikor fogsz? ;)

matka · http://vakerda.blog.hu 2009.01.17. 09:29:29

Nem akarok okoskodni (mielőtt leosztom az okosságot, mindig ezt mondom/írom :D) de szerintem qrvára nem lehet "ismerjük meg Magyarországot" túrát összeállítani, úgy, hogy Charlie megismerje Magyarországot. Lesznek benyomásai de nem is tudjátok elképzelni, hogy mennyivel másabban éli meg a látottakat, mennyire másképp gondol ezekre a dolgokra amit látott. Ausztrál kollégám Tom magyarországi kirándulásai alapján mondom ezt, aki rendszeresen beszámol arról, hogy merre járt az országban és mit tapasztalt. Huhh, egészen más dolgokat mond, mint amit az ember várna. Nem "azt" a lényeget látja meg amit mutatni akarsz neki, hanem valami teljesen más dolgot - számodra valami full lényegtelen vagy magától értetődő dolgot. És most egy nagyon intelligens és nyitott gondolkodású emberről beszélünk, nem egy átlagparasztról. Tom ismeri a magyar nyelvet (és használja is amikor csak alkalma van rá) de még is... Nem "érzi" Magyarországot csak szereti :)
Dzsoki ötletei és Gyep 3 napos túrája nagyon jó cucc és el kell vinni a fülköldieket megnézni Magyarországot, mert van itt mit tapasztalni. De ne csalódjatok, nem azt fogja látni mint Ti. Nagyon nem... ;)

Retek · http://vakerda.blog.hu 2009.01.22. 10:23:04

Ez az egész jó úgy, ahogy van. A balatoni képanyagot viszont úgy érzem, erősítenem kell egy fonyódi tájképpel. Igaz, valami gaz kitakar a képből egy részletet, de még mindig szép...

img520.imageshack.us/my.php?image=rhhor5.jpg

Na jó, itt van normálisan is:

static.panoramio.com/photos/original/15838739.jpg

Nem egy utánacsinyát gyenyerőség, csak egy zsebfényképezős hacacáré meg egy sticcs, de háttérnek megteszi.

dzsoki 2009.01.22. 11:33:10

mekkora király kép!
már kint van háttérként!

köszi, R!


süti beállítások módosítása