Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Ingyen, legálisan, vindózzal

2006.12.13. 07:30 | Bejegyzés írója: Gyepmester | 8 komment

Ez az ismertető a teljesség igénye nélkül szeretné bemutatni, hogy átlagos, otthoni számítógép-felhasználóként milyen programokat vehetünk igénybe az alapfeladatok ellátásához. Ingyen, legálisan.

Nagyon sok szoftvert használunk mindennapjainkban. Vannak gyakrabban, ritkábban, szívesebben, és kevésbé szívesen, néha muszájból használt programjaink. Vannak azután olyanok, melyekről tudjuk, hogy megkönnyítenék az életünket, de drágálljuk. Amennyiben jogkövető magatartással élünk, ilyenkor keresünk egy, az adott alkalmazást kiváltani képes ingyenes programot. – Ellenkező esetben egyértelműbb a helyzet, de itt most nem ezt szeretnénk bemutatni.

Iroda, Internet, levelezés, képek, zene, videó, cd, dvd.

Kezdjük a kályhánál.

Bekapcsoljuk a gépet. Átlagos felhasználóként Windows-unk van. Legális-e ön-e? Legyünk jóhiszeműek: számítógépünkkel együtt vásároltunk egy OEM Windows XP-t. Ingyen volt és legális.

XP betöltött. Mit szeretnénk most tenni? Tételezzük fel, hogy rendelkezünk legalább egy ADSL kapcsolattal. Az Internet mindig érdekes, úgyhogy hamarjában ráklikkelünk az Internet Explorer ikonjára. Beírjuk a böngészőbe, hogy http://firefox.hu . Ahonnan letöltjük a Mozilla Firefox böngésző legutóbbi verzióját. Ezzel örökre be is csuktuk az IE ablakát. Nem lesz többé szükség rá. A mór mehet.

Az Operások megköveznek, ha nem ejtek szót büszkeségükről, ami azért szerintem is klassz: Opera 9. Nagyon sok pluszplusz funkcióval bír, én a hangvezérléssel játszottam a legtovább, de a widgetek is bejöttek. Viszont a fájerfox jobban.

Most már bármit letölthetünk

A letöltéshez viszont letöltéskezelő is jól jöhet. A Free Download Manager remek választás, nem bombáz minket semmiféle reklámmal, integrálja magát a böngészőkbe, gyors és takaros. Na, most akkor mit húzzunk le? („-A Internettet!”) („- Letöltöm még a jövő hetet is!!!”)

FTP. Aki ismeri ezt a három betűt, annak nem kell több magyarázat, a többiek ugorhatnak tovább. A legegyszerűbb ingyenes kliens szerintem a FileZilla. Gyors mint a villám, és hatékony. Ezzel is tölthetünk.

Irodai programcsomag

Mert az nem járt a géphez. Erre már létezik egy ideje reális alternatíva, úgy hívják, OpenOffice.org . Az oldalukon az áll, hogy ingyenes a programcsomag, és utána külön kiemelve még egyszer: „- Igen, M I N D E N K I N E K ingyenes, a cégeknek is, akárhány gépre, senkit de senkit nem érdekel.” Valahogy így. Ez már hozzáállás! Azért írták ki, mert állandóan kapták az email-eket ezzel kapcsolatban.

Jó, irodánk már van, van benne szövegszerkesztő, táblázatkezelő, póverpojnt, csak itt nem így hívják, meg még egy rakás apróság. Használhatóságban nem marad alul az MS Office-szal szemben, bár vannak hardcore Word felhasználók, akik kivágják a monitort az ablakon, ha open az office a gépen.

Email-t bátran és biztonságosan

A Mozilla Thunderbird vagy a The Bat! Segítségével küldhetünk leveleket, hála Istennek, mindketten beszélnek magyarul is. Sokan kedvelik az IncrdeiMail-t, barátságos felülete miatt. Én mondjuk hülyét kapok a túlburjánzó animációktól és emoticonoktól, no meg a szájában borítékot hozó kiskutyától (értesítő), de ismerek jó néhány embert, akinek kifejezetten tetszik. (És tudom, hogy olyan ember is van, aki az Office segédet is bekapcsolva hagyja, ami azért már tényleg heló!) Nagy múlttal bír továbbá a patinás Eudora levelezőkliens is. (Itt egy vicces találat - egy elfelejtett magyar oldal az Eudora beállításairól) Próba szerencse.

Zenemuzsika

Szükségünk lehet bármikor egy kis háttérmuzsikára. Az XP bír ugyan a beépített Windows Media Player-el, de ez minket nem nyugtat meg. Cipőt a cipőboltból. Letöltjük a legújabb Winampot, amiben rögtön meg is hallgathatunk egy árukapcsolt mp3-at. Winamp helyett, vagy akár mellé telepíthetünk iTunes-t is. Az Apple zenés-videós-podcastos-lemezboltos mindenese nagyon jól rendszerezi és könnyen kereshetővé teszi zenéinket. Az onlájn zeneboltot most nem részletezem, nálunk úgysem működik, hoppá.

Honnan szerzünk MÉG zenét?

Khmm… Ingyen, legálisan. Nehéz, kis barátaim, nehéz, de nem megoldhatatlan a feladat. Több út is létezik. Az első, és igen rögös, hogy kedvenc előadóink oldalán keresgélünk ingyenes, letölthető tartalom után. Vagy pl. az Allofmp3 oldalon, ahol sok-sok ingyen zenét hallgathatunk – csökkentett minőségben. Zárójel: (Olcsón meg is vásárolhatóak.) És a közvetlen mp3-letöltésbe tulajdonképpen itt bele is buktunk. Mert mp3-at szerveren kevés szolgáltató tűr meg sokáig. Pláne, ha jogvédett az anyag.

Az onlájn zenehallgatás a másik megoldás. Például ha webrádiót hallgatunk, hiszen van belőle több ezer is akár. A nemrég ismertetett Pandora is jó megoldás, bár túlteng rajta az angolszász anyag, de legalább naprakész. Ingyen kevesen adják a zenét. Viszont aki érdeklődő alkat, az a MySpace-en jelen levő rengeteg önjelölt és hivatásos zenész első kézből publikált dalaiból kedvére csemegézhet.

MySpace-esek: Gál Csaba Boogie, Muzsikás, Akkezdet Phiai, Zagar, Moodreporter, Yonderboi, The Puzzle, Bee Stings, Brains, Balkan Fanatik  - és még jópár hasonlóképp magyar előadó.

Képalkotás, képszerkesztés

Sokaknak van digitális fényképezőjük. Miután a képek a számítógépre kerültek, teljesen jogosan merül föl az igény, miszerint Juliska szeméből a pirosat ki kéne venni. Ha valamiért nem elégszünk meg a feladatra egyébként abszolúte alkalmatlan Windows Paint-el, képszerkesztésre, rendszerezésre, sőt képek elküldésére a Google Picasa-ja remek választás. Az átlagos felhasználó minden fényképmókulással kapcsolatos elvárását kielégíti. Nagyon látványos és felhasználóbarát, engem leginkább az OSX effektjeire emlékeztet a vizuális megjelenése.

Ha alaposabban szeretnénk átalakítani képeinket, ajánlom a Gimp-et. Ez a platformfüggetlen alkalmazás Photoshop-hoz hasonlóan összetett, de persze a szokás nagy úr – aki megszokta az előbbit, annak idegenül hathat az ingyen verzió.

Videólejátszók

Filmet, vicces videókat mindenki néz. A Windows Media Player videós hegemóniáját igyekszik megtörni néhány nagyon hendi -kezes jószág - alkalmazás. Ezek közül aztán lehet kedvencet választani: RealOne, DeliPlayer, VLC Player, Mplayer, Media Player Classic. Sok formátumot támogatnak, de néhányuknak saját, speciális fájltípusuk is van. Így  a QuickTime Video (.mov) például szinte megkerülhetetlen, sok lejátszó viszont külön pluginnel simán lejátssza. Ingyenes video-plugin csomagot innen tölthetünk. DVD-t a Media Player-el nézhetünk, bár általában a DVD-írókhoz ad a gyártó ingyenes DVD-lejátszó szoftvert.

 

CD, DVD írás

Bár az idei karácsonyi piac egyértelmű favoritjai a hordozható mp3 lejátszók, azért a CD még mindig szabvány a legális zeneiparban. Legálisan beszerzett mp3 fájljainkat a legtöbb komolyabb mp3-lejátszóval audio CD-re írhatjuk. Így az említettek közül az iTunes, a WMP, a RealOne is alkalmas rá. Adat- és egyéb CD-k, írásához a CDR Tools javasolt. Magyarul beszél.

 

Végezetül

Nemmegmondtam, hogy a teljesség igénye nélkül?! Biztos, hogy kihagytam egy csomó hasznos és ingyenes holmit, mégis talán ez az a csokor, ami már tisztességgel kiszolgálja az alapvető felhasználói igényeket. Kommenteljetek bátran, és anyázzatok, hogy mi maradt ki szerintetek, ami nélkül hiábavalóság a földi élet!

 

8 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: technokrata háló szoftverda

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr7422169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matka · http://vakerda.blog.hu 2006.12.13. 11:41:28

Az mplayer elképesztő nagyszerűségére hívnám még föl az olvasók figyelmét, mivel ez a médialejátszó (az összes többivel ellentétben) NEM a faszos DirectShow codec-eket használja, hanem sajátokkal rendelkezik. Ez marha nagy előny, mivel nem kell még feltelepítenünk 345234523 db kodeket, vagy hülye kodekpakkokat, hogy megnézzünk pár filmet. Rendelkezik még a mencoder nevű videotranszkóder alkalmazással, amivel bármiből bármibe konvertálhatunk, hangsávot csesztethetünk, DVD-t rippelhetünk és egyáltalán bármit megtehetünk, amit csak videóval meg lehet tenni ;)

mplayerhq.hu

Háde maga csuda! :o

Detran 2006.12.13. 11:55:36

Ami még hiányzik:
tömörítőprogram (IzArc)
egyszerű képnézegető (XnView, IrfanView)
pdf-néző (Adobe Reader)
vírusirtó (nod32)
gyorskereső (Google Desktop)

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2006.12.13. 15:38:34

Yep. Köszi Matka: Az MPlájer az eszemben volt, csak az eszem meg a másik nadrágomban maradt.

Detran, köszi az kiegészítést - ez is azt bizonyítja, hogy annyi szarságot használ az ember, hogy követni sem tudja. A tömörítők közül én a 7-Zip-et használom, és Acrobat helyett pedig a PDF Reader Pro-t. - Ami isszonyatosan gyorsan tölti be a nagyobb Pdf-fájlokat es.

Folytatásom következik.

balkan 2006.12.14. 15:06:37

Héj, tudtommal a NOD32 fizetős stuff. 30 nap után mindenképp, és ugye egy vírusírtó fő erőssége a folyamatos update. Persze van nemfizetős megoldás is, de itt ha jól látom a legális oldal van erőltetve.

balkan 2006.12.14. 15:08:25

Helyette akkor javasolhatnám az AVG nevű (szerintem kiváló, mások szerint fos) cseh fejlesztésű vírusírtót. DE nem javaslom, ugyanis jövő évtől ez is fizetős lesz... :P

utazo 2006.12.16. 00:01:27

És az kitörö'hetetlen Doom (x-verziók) HUN van a gépemrő'?

molcsa (törölt) 2006.12.20. 20:20:32

A Picasa-val és a Google Desktoppal az a bajom, hogy szépek, jók meg minden, de az indexelés alatt a C: meghajtóra hozzák létre az adatbázisukat, és emiatt az könnyen betelhet. Ekkor jönnek a "kevés a lemezterület a C: meghajtón" kezdetű buborékok, ami semmi jót nem jelent. Nem értem, hogy a telepítéskor miért nem lehet megadni, hogy melyik meghajtót használja. Hiába adod meg, hogy a program file-okat ne a C:-re tegye, az adatbázis akkor is a C:-re megy.

EdBoy_WW 2007.01.21. 18:13:22

Nodehát az vírus ellen nem véd

szoftveres tűzfal- Sunbelt Kerio Personal
spyware kereső - Spyware Terminator, Lavasoft AdAware
vírusirtóból tessék venni komolyat (Nod32), de amúgy:
Avast, csak kicsit bonyoli hozzá az accountkérő eljárás
esetleg ClamWin

Továbbá

tömörítés - ZipGenius
:D - Azureus, BCDC++
instant üzenetküldés - MSN, Gaim
nettelefon - Skype, TeamSpeak
file Manager, FTP - Total Commander
virtuális CD meghajtó - Daemon Tools

Aki jó ingyenes hangfeldolgozót tud, az szóljon! (pl. mint a SoundForge)


süti beállítások módosítása