Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Elkésett, de azért igen finom halászlérecept.

2009.01.10. 23:44 | Bejegyzés írója: dzsoki | 2 komment

Na, a karácsonynak már igen régen vége, azonban hadd örvendeztessek meg mindenkit egy hihetetlenül egyszerű és nagyon finom halászlé receptjével. A rádióban hallottam, a közlő neve sajnos nem jut eszembe, de köszönet neki így, ismeretlenül is. Egyébként az illető kiváló szakács, évtizedek óta nyomja az ipart. Tehát:


Vízkereszt
(Fotó: Matkáék pár éve, szerk: Gyepmester)

 

Minden két személyre lesz leírva:

A második alkalommal beleteendő hal a főzés előtt álljon három órát lesózva!

Két személyre kell egy kiló élő hal. Ehhez számítunk két liter vizet. A vizet feltesszük forrni, és amikor forr, beletesszük az elsőként beleszánt haldarabokat. Ez általában a feje és a farka, én mondjuk múltkor a törzséből vágtam darabokat, mert szegény halat biztosan a MÁV egyik viszonylata alól fogták ki, és nem volt se feje, se farka.

Ekkor tesszük bele a fél kiló, nagyon apróra vágott hagymát is, valamint a sót és végül a pirospaprikát, ebből jóformán kell bele. Én házi témát használtam, gondolhatjátok, hogy abban van anyag, mégis kellett bele elég durván. Persze kóstolgassuk a főzés során, aztán rakjunk bele inkább később, minthogy az elején pakoljuk tele, aztán elromoljon az íze.

No, ezt az, hm, alaplevet főzzük fél órát. Amikor megvolt, beletesszük a maradék halat, és főzzük, mintha az életünk múlna rajta. Adjunk neki fél órát. Ízesítgessük, ha valami hiányozni látszik belőle, persze csak paprikával és sóval, semmi más ne kerüljön bele. Nem fűszer-szigeteki hal ez, hogy bors legyen benne, és nem is házikerti, hogy holmi sárgarépa darabok usszanak a vegetázott vízben.

Na, én így csináltam karácsonykor, miközben kelta szubjektív tévéajánlóját keresgettem, de nem találtam. Azért a leves pótolt valamicskét.

Jó étvágyat!

2 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: fidel gastro

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr67858079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matka · http://vakerda.blog.hu 2009.01.11. 00:07:17

És hol szereztél fejetlen élő halat? Muhhaha :D

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2009.01.11. 06:05:27

Na. Az a véleményem, hogy miután idén nekem is sikerült - ismét - halászlevet varázsolnom kis családom karácsonyi asztalára, meg kell állapítsam, hogy halászlevet főzni baromi egyszerű dolog. És mint minden egyszerű dolog esetében, csak a részletekben rejlik az ördög vagy hát ugye karácsony vagy mi, hát az angyal.

Értem ezt úgy, hogy mi kell a halászlébe, amivel mindenki egyetért? Víz, hal, hagyma, só, paprika, főzőedény, tűz(hely). (Tűzhelyet, edényt sokáig főzzük, előtte pácoljuk pár napig, mert egyébként túl kemény marad.) Akár már ennyiből is lehet halászlevet, főzni, kifogás nélkül. A többi, addicionális hozzávaló pedig már a szakácson múlik, mint ahogy az elkészítés mikéntje is.

Érdemes volna gyors közvélemény-kutatást tartani, hogy ki mit tekint standard halászlének.

Matka: Génsebészet! Karácsonyi fej nélküli, pikkely nélküli, élő, konyhakész ponty, kérésre felszeletelődés előtt meghalasztja saját magát.


süti beállítások módosítása