A lángos tényleg a vízpartokhoz kötődő étel? De NEM ám! Ettetek már piacon lángost? Vagy bucsuba'? Májuselseje, Városliget? Otthon, ahogy nagymami csinálja? Na ugye. Budapesten is van jónéhány lángosos, de hát lángososa válogatja. Nem mindenhol ugyanaz. Az embernek meg elvárásai vannak. Mennyire legyen zsíros, fokhagymás, friss, ropogós, puha, sós, nagy, olcsó, ésatöbbi. Na meg a fíling. Az emlékek föltörnek, és te próbálod a nosztalgiától megszépült íz-élményeidet újraélni. Ha a Haller utcában jársz, sikerülni fog.
Az FMK mellett jobbra ott áll a fabódé, ahol a kulináris örömök várnak. A felirat messziről hirdeti, hogy GYROS - LÁNGOS. Hihetetlen, de a nap nagy részében rendes sorban állás van a kajáért. Ez mondjuk azért is van így, mert olcsó a hely. Nagyon olcsó. Lehet, hogy erre a kis oázisra nem terjednek ki a korlátozó intézkedések, mert mással nem tudom magyarázni, hogy hogyan képesek a sima lángos árát 100 forinton tartani. ?!
"Kenyértésztából kiszakasztott, minél vékonyabbra nyujtott, jól megsózott és zsírozott (szalonnázott) lepényforma sütemény, melyet a kenyér bevetése előtt sütnek, midőn még láng van a sütőkemencében." - LÁNGOS - szócikk a Pallas Nagy Lexikonában.
A lángosfelhozatal a szokásos, kis extrával. Van ugye a sima, (fokhagyma, só included), a sajtos, a sajtos-tejfölös, a kecsapos (hoppá!) és a b o l o g n a i !!! :D Ez utóbbit még nem kóstoltam meg, de érdekes crossover lehet a magyar lángos (lángos) és az olasz lángos (pizza) között. A lángos itt remek, bár ezt az egyszerűnek tűnő ételt egyszerűen el is lehet ronatani. Nem a tészta a kunszt, az csak arány, meg dagasztás. Hanem a sütés. Az olaj minősége, hőfoka, a sütés ideje, a sütőedény falára tapadt szennyeződések mennyisége és minősége. A lángost sütő személy tapasztalata persze elengedhetetlen...
Az innen pár tíz méterre található Haller Piacon is kapható egyébként lángos, de ott kisebb, és drágább is.
Nem csak lángos
Mást is ehetsz itt. A főprofil a lángos meg a gyros. A gyros is jó, a szokásos "- Mehet bele minden?" kérdés után hamar a kezedben a pita. Vagy a tál, ami kiadós, és 550-ért asszem a legjobb ár a piacon. A húsnak, ha jól vélem borjúnak kéne lennie, bár Kelta SzakácsBlogját olvasva azért elbizonytalanodom. Mindenesetre remek eledel. Ha érdekel, van 150-ért Hot-Dog, édességként bachlava, de tepertős pogi, és sajttal töltött sült pulykagenyák is kaphatók. A kávé 60, tejjel 70. Szénsav, hogy böfögj fél literes.
Gyros vagy Kebab
Aki járt már legalább eggyel nyugatabbra, az tudja, hogy szerte Európában máshogy hívják ezt az egyébként mindenütt ugyanúgy kinéző ételt. Ez azért van, mert a török, a görög és az arab népek is egyaránt tradícionális kajájuknak tartják. Ami magyarul Girosz, :) az görögöl Gyros vagy Souvlaki, törökül Döner Kebab (forgó kebab), arabul pedig Shawarma. Nem nagy ügy, csak kicsit túlmisztifikálták. A kifejezés igaziból forgó grillhúst takar - ami akár sülhetne horizontálisan is.)
A Döner Kebab egyébként a hatvanas években tört be európába a török bevándorlókkal együtt, és a nyolcvanas évekre Németország és Nyugat-Európa kedvenc gyorskajájává vált. Magyarországon a rendszerváltással nagyjából egyidőben szolgálták fel az első éttermi gyrosokat, majd nem sokkal ezután már az utcán is ehetted. Kézből, ahogy illik.
Sajtburger
IV. kategória
Csak az alvó ÁNTSZ-ügynököktől (!) kímélje meg jó sorsa ezt a kellemes kis helyet! Én nem találom koszosnak, de tudjuk, a fent említett szervezetnek bármi szolgáltathat elég indokot egy kis bezárásra. Ha ők elkerülik, mi sokáig fogjuk még tolni arcunkba a lángost, a gyrost, meg az egyéb csemegéket.
GYROS - LÁNGOS BÜFÉ, BP. IX. Haller u. 27.
Nyitva:
H-P: 8:00-20:00
Szombat: 8:00-16:00