Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

A Lángosos

2006.09.13. 11:23 | Bejegyzés írója: Gyepmester | 5 komment

A mi korosztályunk (30, plusz-mínusz öt év) kollektív tudatalattiában jó néhány közös, gyermekkori emlék él a 80-as évekből. A lángosos ezek közül is talán az egyik legpozitívabb. Egyrészt, mert akkor még szüleink pénztárcájához kötődtünk, és a lángost is ők állták (kivéve, ha a vízhatlan, hengeres strand-pénztárcából fizetted - oktalanul), másrészt mert a lángos, mint eledel a vízparthoz kötődik, eszünkbe juttatva megannyi gondtalan nyarat a vállalati üdülőkben és a medencék partján. A lángos magyar találmány, a MI közös, zsiradékban sült, átázott szalvétán felszolgált nemzeti eledelünk, melynek kultusza a mai napig töretlen.

A lángos tényleg a vízpartokhoz kötődő étel? De NEM ám! Ettetek már piacon lángost? Vagy bucsuba'? Májuselseje, Városliget? Otthon, ahogy nagymami csinálja? Na ugye. Budapesten is van jónéhány lángosos, de hát lángososa válogatja. Nem mindenhol ugyanaz. Az embernek meg elvárásai vannak. Mennyire legyen zsíros, fokhagymás, friss, ropogós, puha, sós, nagy, olcsó, ésatöbbi. Na meg a fíling. Az emlékek föltörnek, és te próbálod a nosztalgiától megszépült íz-élményeidet újraélni. Ha a Haller utcában jársz, sikerülni fog.

Az FMK mellett jobbra ott áll a fabódé, ahol a kulináris örömök várnak. A felirat messziről hirdeti, hogy GYROS - LÁNGOS. Hihetetlen, de a nap nagy részében rendes sorban állás van a kajáért. Ez mondjuk azért is van így, mert olcsó a hely. Nagyon olcsó. Lehet, hogy erre a kis oázisra nem terjednek ki a korlátozó intézkedések, mert mással nem tudom magyarázni, hogy hogyan képesek a sima lángos árát 100 forinton tartani. ?!

 
Lángos

"Kenyértésztából kiszakasztott, minél vékonyabbra nyujtott, jól megsózott és zsírozott (szalonnázott) lepényforma sütemény, melyet a kenyér bevetése előtt sütnek, midőn még láng van a sütőkemencében." - LÁNGOS - szócikk a Pallas Nagy Lexikonában.

A lángosfelhozatal a szokásos, kis extrával. Van ugye a sima, (fokhagyma, só included), a sajtos, a sajtos-tejfölös, a kecsapos (hoppá!) és a b o l o g n a i !!! :D Ez utóbbit még nem kóstoltam meg, de érdekes crossover lehet a magyar lángos (lángos) és az olasz lángos (pizza) között. A lángos itt remek, bár ezt az egyszerűnek tűnő ételt egyszerűen el is lehet ronatani. Nem a tészta a kunszt, az csak arány, meg dagasztás. Hanem a sütés. Az olaj minősége, hőfoka, a sütés ideje, a sütőedény falára tapadt szennyeződések mennyisége és minősége. A lángost sütő személy tapasztalata persze elengedhetetlen...

Az innen pár tíz méterre található Haller Piacon is kapható egyébként lángos, de ott kisebb, és drágább is.


Nem csak lángos

Mást is ehetsz itt. A főprofil a lángos meg a gyros. A gyros is jó, a szokásos "- Mehet bele minden?" kérdés után hamar a kezedben a pita. Vagy a tál, ami kiadós, és 550-ért asszem a legjobb ár a piacon. A húsnak, ha jól vélem borjúnak kéne lennie, bár Kelta SzakácsBlogját olvasva azért elbizonytalanodom. Mindenesetre remek eledel. Ha érdekel, van 150-ért Hot-Dog, édességként bachlava, de tepertős pogi, és sajttal töltött sült pulykagenyák is kaphatók. A kávé 60, tejjel 70. Szénsav, hogy böfögj fél literes.

 

 
Gyros vagy Kebab

Aki járt már legalább eggyel nyugatabbra, az tudja, hogy szerte Európában máshogy hívják ezt az egyébként mindenütt ugyanúgy kinéző ételt. Ez azért van, mert a török, a görög és az arab népek is egyaránt tradícionális kajájuknak tartják. Ami magyarul Girosz, :) az görögöl Gyros vagy Souvlaki, törökül Döner Kebab (forgó kebab), arabul pedig Shawarma. Nem nagy ügy, csak kicsit túlmisztifikálták. A kifejezés igaziból forgó grillhúst takar - ami akár sülhetne horizontálisan is.)

A Döner Kebab egyébként a hatvanas években tört be európába a török bevándorlókkal együtt, és a nyolcvanas évekre Németország és Nyugat-Európa kedvenc gyorskajájává vált. Magyarországon a rendszerváltással nagyjából egyidőben szolgálták fel az első éttermi gyrosokat, majd nem sokkal ezután már az utcán is ehetted. Kézből, ahogy illik.

Sajtburger


Itt akkor ejtsünk szót kiscsaládom kedvenc junkfood-járól, a sajtburgerről. Ami itt legendásan csalamádés, retrospektív kiszerelésben kapható, méghozzá 200 forintért. A mekishez képest egy lakoma. Nem véletlenül adják kettesével a McDonalds-ban. Egyébként innovatív elme lehetett,aki a sajtburgert feltalálta. Ez a "dobjunk bele egy kis sajtot, mer az finom" mentalitás tetszik nekem. Bár ezen az elven sok más finomságot is el tudok képzelni: nyalókaburger, pacalburger, hortobágyi-húsos-palacsinta-burger, hogy csak az egyszerűbbeknél maradjak.

 
IV. kategória

Csak az alvó ÁNTSZ-ügynököktől (!) kímélje meg jó sorsa ezt a kellemes kis helyet! Én nem találom koszosnak, de tudjuk, a fent említett szervezetnek bármi szolgáltathat elég indokot egy kis bezárásra. Ha ők elkerülik, mi sokáig fogjuk még tolni arcunkba a lángost, a gyrost, meg az egyéb csemegéket.

 

GYROS - LÁNGOS BÜFÉ, BP. IX. Haller u. 27.

Nyitva:   

H-P:          8:00-20:00

Szombat: 8:00-16:00

5 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: fidel gastro vendéglátó

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr7219929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2006.11.30. 11:38:28

Most, hogy megírtam a cikket, megyek és veszek egy sajtos-tejfölöst ebédre. :D

dzsoki · http://vakerda.blog.hu 2006.11.30. 11:41:07

áhhh! remélem, hogy nem ragadt össze a billentyűzet a nyáltól. Nos, persze a budapesti kommandó megint akciózik, de pénteken megyek haza Magyaegresbe, és asszem, némi kitérőt fogunk tenni. GYEPMESTER A LEGNAGYOBB KIRÁLY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

matka · http://matka.geco.hu 2006.11.30. 11:41:51

Óóó Gyep, hősöm, olcsó és JÓ kajáldák védelmező pajzsa! Neked is köllene valami műsor a királyi tévében mint a Ráday Mihály-féle "Unokáink sem fogják látni". A tiédet hívhatnák "Unokáing sem fognak má' ettű büfögni"-nek :D
Frankón nálam is beindult a nyálcsorgatás! LÁNGOST IDE!!! Izibe! Csak ne bolognai-szósz legyen rajta :x

utazo · http://utazo.blog.hu 2006.11.30. 11:42:51

Öööhh hát igen! Igen?
Sült "kolbi" (tacsi) is kaphatóan ottan má?
Biztos yoo lángosos!

dzsoki · http://vakerda.blog.hu 2006.11.30. 11:44:08

kipróbátuk, na, ahogyan irtam is. NAGGGYON KIRÁLY!!!! tejfölös-sajtos lángos überkirály volt, a girosz szintén. Áh, nem is írok, mer" minek. Mindenesetre elkezdtem terjeszteni a pásti ismerősök közt, hogy " a Haller utcában a Shell kútnál van egy állat fabódé..." A meg jó helyre hullott, ahogyan a visszjelzéseket hallottam :-D


süti beállítások módosítása