Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Koktélok

2006.09.08. 16:32 | Bejegyzés írója: matka | 2 komment

Tekintve, hogy nemrég ért véget a nyár, a gólyatáborok is lassan befejeződnek, hamarosan itt az évadnyitó bulik időszaka, közeleg a báli szezon, a karácsony, meg persze a szilveszter is, el kell valahogy igazodnunk az alkoholtartalmú szeszes italok útvesztőjében, ha már egyszer belekeveredtünk. A májunk így is megsínyli majd, ez biztos. De mit is érdemes szűrni? Itt az útmutató.

 



A jó pálnika itassa magát - Junion színház (Horváth Ákos és Kassai László)

 

Moslékok

Ez a kategória tartalmazza a legszínesebb italokat. Ezektől lehet a legszínesebbeket is hányni. Mint azt a kategória címe is sugallja, ezeket a koktélokat nem Lajsz András keveri a Hiltonban, hanem mindenféle hülyék a házibulikon. Kezdjük hát az alapokkal:


A Sör+Tömény koktélok

Minden fajtája gusztustalan. Ha unicummal kevered a sört, akkor a sörnek sötét színe lesz, az íze pedig valami förtelmesen hányásszerűvé válik ám ha valamiféle színtelen anyagot használsz (vodka, gin) akkor a beavatkozás szinte nem is látszik kívülről (kicsit azért zavaros lesz a sör) de amikor belekóstolsz ebbe a bizarr itókába, hamar rájössz, hogy hiba volt a sört bármivel is összekeverni. A legbrutálabb tuskóság ebben a műfajban, az úgynevezett parasztkoktél. Ez a sör és házipálinka összeházasításának borzalmas terméke amit előszeretettel isznak a falusi csira-macsók a bádogos söntéspultot támasztva szövetkezeti italbolt hűs homályában.


A kóla-alapú koktélok


Szintén nem a kedvenceim. Ezek, az alkohollal ismerkedő zsenge ifjak kedvencei, mivel ezekben a mixekben nem az alkohol, hanem a kóla íze dominál, a kóla ugyanis erőteljes aromájával mindent visz, mint kereszteződésben a Kamaz. Lehet a kólát borral, rummal, vodkával vegyíteni, mindegy csak üssön. Emlékszem egy régi pardeyra, amikor Balkan és Gyepi társaságában cuba libré-t (rumos kólát) fogyasztottam, majd a mulatság elfajulásának idején a rumoskólát a kutyával itattuk meg. Nyelte mint a lefolyó...

 

A kollégiumi moslékok


A leggázosabb találmányok. Ezek a koktélok a kollégiumi büfé ragacsos pultján születnek a zseniális mixer-őstehetség pultosgyerek ötletéből. Az ötlet megszületésének metódusa nem a koktéloknál általában megszokott sémát követi, ami ugye arra irányul, hogy minnél ízletesebb eleggyé vegyítsük a finom italokat. Nem. A kollégiumi koktélok ezeken a módokon születnek:

  1. A maradékok összeöntése (egyszer már ittam sör+évavermut+almalé koktélt, hogy a ragya verje ki, rókáztam is aztán rendesen.

  2. A pultos tajtrészegen összelögyböli a dolgokat. Zéró koncepció: a hatás teljesen véletlenszerű

  3. A koktélokat vicces dolog az összetevőikről elnevezni és a kollégiumi koktélok jó része így kapja találó nevét. Ám létezik a módszer, amikor a folyamat megfordul, és előbb van meg a név mint a koktél. A dolog gyakorlatban így működik:

-Te figyu! Mondjá mán egy koktél arra, hogy BKV!
-Várgyá csak! hmmm... lássuk csak... Á, megvan!
-Na?
-Bor + Kóla + Vermut.
-Zsír! Nem is hangzik rosszul!
-Jabazmeg! Megcsináljuk?
-Nanábazmeg, meghát!

...és született egy új moslék. A fenti folyamatot hívják reverse engineering-nek. Egy jó példa még a fent leírt módon képződött koktélokra a BMW nevezetű pusztító erejű mixtúra. A srácoknak sok fejtörést okozott ez a darab, mert a B az ugye bor, az M meg hát martini. W viszont mi legyen? Whisky? Bassza meg, nincs whisky a pultban! Ááá, van viszont itt egy üveg zwack-vilmoskörte, amit úgy írnak az üveg cimkéjén, hogy Wilmos! Halleluja! BMW: Bor + Martini (száraz) + Wilmos. Amilyen borzalmasnak tűnik ez az ital így az összetevői alapján, annyira megdöbbentő, hogy mennyire kellemes az íze (denemdeTÉNYLEG!). Itatja magát a cucc és az ember észre sem veszi, hogy lecsúszott 4-5 porció a lötyiből. A gáz csak az, hogy nagyon hamar és nagyon csúnyán lehet tőle berúgni. Sokat ittunk ilyet.

Muttyok


Ezek nem is koktélok, hanem mindenféle ismert italok házilag elkészített gyenge másolatai, amivel aztán a leleményes háziasszonyok mérgezik egymást a délutáni pletyka-partikon, meg a céges bulin. Létezik rengeteg recept, ami régebben fénymásolás útján, mainapság már e-mail forwardolgatás által terjed mint a pestis. Amiről én hallottam eddig: házi-baileys, házi-likőrök, házi-bonbonmeggy stb. Ezeknek az italoknak az alapanyagai változatosak, ami közös bennük, az az alkoholtartalmat biztosító tisztaszesz jelenléte amit aztán tükeparaszt háztartásokban házipálinkával helyettesítenek, ami azért már tényleg égbekiáltó ótvar tuskóság. Szerintem.


Agylövések

Hehe. Ezek a vicces italok. Ha ezeket iszod, garantáltan padlót fogsz. Ha rendszeresen iszod ezeket, garantáltan megdöglik a májad. Kezdjük hát egy jópofa darabbal:


A hubazmeg koktél

A recept: fogod a legbrutálabb házipálinkát ami a kezed ügyébe esik (azt a jó kis 62 fokost ami a konyhakredenc aljában lapít), beletöltöd a kotyogós-kávéfőzőbe oszt lefőzöd. Mikor kijött, beletöltöd a stampóspohárba és még azon melegibe lehúzod. Ezután valószínűleg azt mondod: Hubazmeg! és aztán eldőlsz mint a bicikli a kocsma előtt.

Kiváló agylövés még a vodka szódásüvegben való kezelése. (Egy üveg szóda, plusz két CO2-patron) A hatás gyors és elsöprő erejű. Lehet tőle böfögni jókat.

Végül egy kis partimóka: feleségem öccse egy szilveszteri bulin a haverjaival virsli főzött vodkában. Gusztika.

2 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: alkohol fidel gastro

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr6019998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2006.11.30. 11:53:56

Hányszor, de hányszor hallottam zsenge ifjúkoromban azt az alkoholfogyasztással kapcsolatos alaptételt, hogy "NE KEVERD"... De megtettem újra és újra, és e beszámolót olvasva féreglyuk látszik nyiladozni a sejtemlékezet belső, apró kis horizontján: De sok hülyeséget megittam én! :D

kelta · http://vakerda.blog.hu 2006.11.30. 11:54:56

Most olvastam a SZAKLAPBAN , (Vendéglátás, vagy a Gasztrofórum, nemtom most, melyik) a Lajsz András bácsi okosságát. Hogy azér kell koktélt rendelni első randin, mert az ember aszongya: egy banántos daiquirit a hölgynek, nekem meg egy száraz Martinit! És ez olyan elegáns. És a nő nem is sejti, hogy egy deci töményet rendeltünk, höhö.


süti beállítások módosítása