Tekintve, hogy nemrég ért véget a nyár, a gólyatáborok is lassan befejeződnek, hamarosan itt az évadnyitó bulik időszaka, közeleg a báli szezon, a karácsony, meg persze a szilveszter is, el kell valahogy igazodnunk az alkoholtartalmú szeszes italok útvesztőjében, ha már egyszer belekeveredtünk. A májunk így is megsínyli majd, ez biztos. De mit is érdemes szűrni? Itt az útmutató.
A jó pálnika itassa magát - Junion színház (Horváth Ákos és Kassai László)
Ez a kategória tartalmazza a legszínesebb italokat. Ezektől lehet a legszínesebbeket is hányni. Mint azt a kategória címe is sugallja, ezeket a koktélokat nem Lajsz András keveri a Hiltonban, hanem mindenféle hülyék a házibulikon. Kezdjük hát az alapokkal:
A Sör+Tömény koktélok
A kóla-alapú koktélok
Szintén nem a kedvenceim. Ezek, az alkohollal ismerkedő zsenge ifjak kedvencei, mivel ezekben a mixekben nem az alkohol, hanem a kóla íze dominál, a kóla ugyanis erőteljes aromájával mindent visz, mint kereszteződésben a Kamaz. Lehet a kólát borral, rummal, vodkával vegyíteni, mindegy csak üssön. Emlékszem egy régi pardeyra, amikor Balkan és Gyepi társaságában cuba libré-t (rumos kólát) fogyasztottam, majd a mulatság elfajulásának idején a rumoskólát a kutyával itattuk meg. Nyelte mint a lefolyó...
A kollégiumi moslékok
A leggázosabb találmányok. Ezek a koktélok a kollégiumi büfé ragacsos pultján születnek a zseniális mixer-őstehetség pultosgyerek ötletéből. Az ötlet megszületésének metódusa nem a koktéloknál általában megszokott sémát követi, ami ugye arra irányul, hogy minnél ízletesebb eleggyé vegyítsük a finom italokat. Nem. A kollégiumi koktélok ezeken a módokon születnek:
-
A maradékok összeöntése (egyszer már ittam sör+évavermut+almalé koktélt, hogy a ragya verje ki, rókáztam is aztán rendesen.
-
A pultos tajtrészegen összelögyböli a dolgokat. Zéró koncepció: a hatás teljesen véletlenszerű
-
A koktélokat vicces dolog az összetevőikről elnevezni és a kollégiumi koktélok jó része így kapja találó nevét. Ám létezik a módszer, amikor a folyamat megfordul, és előbb van meg a név mint a koktél. A dolog gyakorlatban így működik:
-Te figyu! Mondjá mán egy koktél arra, hogy BKV!
-Várgyá csak! hmmm... lássuk csak... Á, megvan!
-Na?
-Bor + Kóla + Vermut.
-Zsír! Nem is hangzik rosszul!
-Jabazmeg! Megcsináljuk?
-Nanábazmeg, meghát!
...és született egy új moslék. A fenti folyamatot hívják reverse engineering-nek. Egy jó példa még a fent leírt módon képződött koktélokra a BMW nevezetű pusztító erejű mixtúra. A srácoknak sok fejtörést okozott ez a darab, mert a B az ugye bor, az M meg hát martini. W viszont mi legyen? Whisky? Bassza meg, nincs whisky a pultban! Ááá, van viszont itt egy üveg zwack-vilmoskörte, amit úgy írnak az üveg cimkéjén, hogy Wilmos! Halleluja! BMW: Bor + Martini (száraz) + Wilmos. Amilyen borzalmasnak tűnik ez az ital így az összetevői alapján, annyira megdöbbentő, hogy mennyire kellemes az íze (denemdeTÉNYLEG!). Itatja magát a cucc és az ember észre sem veszi, hogy lecsúszott 4-5 porció a lötyiből. A gáz csak az, hogy nagyon hamar és nagyon csúnyán lehet tőle berúgni. Sokat ittunk ilyet.
Muttyok
Ezek nem is koktélok, hanem mindenféle ismert italok házilag elkészített gyenge másolatai, amivel aztán a leleményes háziasszonyok mérgezik egymást a délutáni pletyka-partikon, meg a céges bulin. Létezik rengeteg recept, ami régebben fénymásolás útján, mainapság már e-mail forwardolgatás által terjed mint a pestis. Amiről én hallottam eddig: házi-baileys, házi-likőrök, házi-bonbonmeggy stb. Ezeknek az italoknak az alapanyagai változatosak, ami közös bennük, az az alkoholtartalmat biztosító tisztaszesz jelenléte amit aztán tükeparaszt háztartásokban házipálinkával helyettesítenek, ami azért már tényleg égbekiáltó ótvar tuskóság. Szerintem.
Agylövések
Hehe. Ezek a vicces italok. Ha ezeket iszod, garantáltan padlót fogsz. Ha rendszeresen iszod ezeket, garantáltan megdöglik a májad. Kezdjük hát egy jópofa darabbal:
A hubazmeg koktél
A recept: fogod a legbrutálabb házipálinkát ami a kezed ügyébe esik (azt a jó kis 62 fokost ami a konyhakredenc aljában lapít), beletöltöd a kotyogós-kávéfőzőbe oszt lefőzöd. Mikor kijött, beletöltöd a stampóspohárba és még azon melegibe lehúzod. Ezután valószínűleg azt mondod: Hubazmeg! és aztán eldőlsz mint a bicikli a kocsma előtt.
Kiváló agylövés még a vodka szódásüvegben való kezelése. (Egy üveg szóda, plusz két CO2-patron) A hatás gyors és elsöprő erejű. Lehet tőle böfögni jókat.
Végül egy kis partimóka: feleségem öccse egy szilveszteri bulin a haverjaival virsli főzött vodkában. Gusztika.