Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Ezt láttuk Ausztriában III.

2007.01.21. 17:18 | Bejegyzés írója: dzsoki | 3 komment

Szóval odaértünk, nézegelődtünk és bizony láttunk is, nem csak néztünk. Bár ekkor még nemigen estek le a dolgok, de azért valami már kezdett motoszkálni bennem. Mint ahogyan a múltkor már ki is derült. De ne menjünk ennyire előre, hiszen akkor még csak sejtettem, hogy megírom ezt a sorozatot, és még nem is fogalmaztam meg, hogy miért.

Kedden állatkert Salzburg mellett, illetve a Hellbrunn-kastély.

Jó korán elindultunk, már szinte nyitásra odaértünk, nem is értettük, hogy hogyan lehet az, hogy talán húsz autó áll összesen az állatkert parkolójában. Behaladtunk a kapun, megvettük a jegyet, aztán lássuk.

Nos, az állatkert az elején elég keveset ad. Az egész úgy van kialakítva, hogy egy hegy képezi az egyik oldalát, annak a lábánál kialakítottak egy kb. 30 méteres sávot (hosszában két kilométer lehet), ez az állatkert. Az előny: minden állat természetes környezetben van, hiszen a hegyoldalon mászkálhat. Mivel az állatkert a városon kívül esik, az állatoknak fenntartott „sávok” szélességét szinte semmi sem korlátozza, ha elfogy a hely, egyszerűen lekerítenek egy másik darabot a hegy lábából – ahogyan ez akkor is történt, amikor ott voltunk, éppen öt (!) új kifutót csináltak. Mondjuk nem nehéz, mivel a környezet miatt ebben az állatkertben a kifutóhoz csak irtani kell és nem építeni.



Van európai, ázsiai, ausztráliai és afrikai részleg. Beérkezve a kertbe kicsit csodálkoztunk, hogy hogyan fér el egy ilyen keskeny csíkon ennyi minden, aztán az állatkert kezdett kinyílni, és kiderült, hogy nem is annyira keskeny az a csík. Mivel igen sok lenne azt a töméntelen állatot bemutatni, csak a lényeg, amihez fénykép is van.

 

Nem is tudom, hogy ehhez a képhez kell-e kommentár. Gondolom a névről kiderül, hogy nem az őshazában, valahol Dél-Amerikában kapta :-D Szegény Liszt Ferenc…

 

Ez egy emu. Elég vad állatok, morognak, csípnek, Bernadettnek majdnem nekiment egy, de legalább előtte mordult egyet figyelmeztetésképpen, úgyhogy el tudtunk állni a kerítéstől. Undorító dögök, a struccokkal vetekszenek agresszivitás és bunkóság tekintetében. És hogy miért van itt a képe ennek a féregnek? Amikor ezt a képet csináltam, egy kislány megkérdezte az apját:

– Papa, hat er keine Beine?

A jákópapagáj a leggyorsabban tanuló madarak egyike (talán a szenegáli jobb nála). Azörejeket azonnal utánozza, mint az kiderült. Amikor fényképeztem, egy teljes mondatot mondott nekem, de sajnos nem tudok annyira németül, hogy azt a nyekergést megérthettem volna. Mindenesetre elég meglepő volt…

 

 

Eztán jött a Hellbrunn-kastély. A kastély maga nem egy nagy szám, de azért vannak érdekes dolgok. Egy finoman szólva is beteg érsek építtette, külön szobák vannak bizonyos állatoknak, például madárszoba csak madaras festményekkel, növényszoba csak gyümölcsökkel, halszoba csak halakkal. És egy vadászatot ábrázoló festmény jobb alsó sarkában a nehezen értelmezhető részlet:

 

 

 

Hogy lássuk a teljes képet:

 

 

Ebben az erdőben sem lettem volna szarvas…

 

Aztán kimentünk a kertbe, ahol az érsek vicces vizes játékokat épített – magának. Az öreg jól megszívatta a látogatóit, mint látni fogjuk. Igaz, volt olyan rész, amit már meg sem mutattak, mert úgy zuhogott az eső, hogy teljesen mindegy volt, hogy spriccelnek-e egy kis vizet ránk, vagy nem.

Az alant látható asztal a kert legbunkóbb helye.

 

 

A mulatságokon itt ültek az érsek, meg a barátai, az asztal közepén levő mélyedésben hűtötték a bort. Mikor érsek úr már emelkedett hangulatban volt, megnyittatta a csapokat. Mint látható, minden szék aljából és mögül jött a víz, egyet kivéve – nahát! – ahol az érsek ült. És hogy ebben mi a pláne? Az etikett szerint természetesen tilos volt addig felkelni, míg az érsek fel nem áll. Ő pedig, ugye, ráért :-)

 

Ez a szarvas egy épület falán volt. Az épületbe bementünk, magyaráztak valamit (egyébként minden idegenvezető tud angolul és olaszul, meg németül :-P), majd felhívták a figyelmet, hogy lesz egy kis meglepetés. Kifelé menet derékmagasságban valami vízsugarak jöttek, mindenki csodálkozott, hogy ez a légyfing lesz a nagy poén? Aztán mikor kiértünk, beindították a szarvasokat. Így, a képen nem is annyira durva. Élőben: az emberek pattogtak az akciórádiuszból, mint a nikkelbolha :-)

 

Biztos romlott volt a szarvaskaja. NAGYON romlott :D

 

A kastély kivégzése után (hogy bosszút álljunk szegény K-ért) haza, úszó eb, uszoda stb.

 

Szerdán nem volt nagy program. Leugrottunk Maria Alm-ba minigolfozni (56 pont, ami 3 ütés/lyuk, szerintem nem rossz, bár a pályarekord 36 volt), aztán haza, úszó eb stb., majd este vacsora egy helyi műintézményben.

Bernadett ételének neve: Eine Fuhre Mist. Ezt bizonyára olyan embereknek találták ki, akik nem tudnak németül, mert a név annyit tesz: egy talicska trágya.

Én valami szolidat kértem [egy vödör trágya :-)]. Barátaim. Aki azt hiszi, hogy látott már nagy adagot, az téved. Három (!!) nekifutásra ettük meg a kaját, akkora tányéron hozták ki, mint egy malomkerék. Alig tudtunk visszamenni a szállodába. És persze überkirály volt minden, a hústól a krumplin át a kagylóhéjban tálalt mártásig.

3 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: ausztria bedekker

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr8629995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Retek · http://vakerda.blog.hu 2007.01.21. 20:48:20

A derékig foxi, macskafelsőtestű és -fejű, nyúlfülű korcson kicsit fennakadt a tekintetem. Ja igen - a hófehér szarvasteheneken is. Az volt az Albínó Állatok Szobája talán?

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.01.22. 11:01:08

ez a sprickolós kertimulatság elég tapló egy tréfának tűnik, különösen a székbe épített változat. és mivégre a szarvasfej-locsoló? piszkosul unatkozhatott ez a bizonyos érsek, ha életcéljaként vedégei szopatását tűzte ki maga elé...
Ja! és Dzsoki nem leszólni az emu anatómiája iránt érdeklődő osztrák kisklapecokat! honnan tudod, hogy ennek a példánynak vannak-e lábai? He? ;)

Retek · http://vakerda.blog.hu 2007.01.23. 19:37:47

Eszembe jut a volt munkahelyem Szigetváron, ahol is minden három hónapban egyszer, ha megkérdeztem a gumicsizmás gondnok-mindenest, hogy "na mivan Karesz, merre mész?", akkor mindig az volt a válasz, hogy "bazzeg megyek struccot/emut vágni". Hogy ebben mi a truváj? Az, hogy frankón struccot/emut vágni ment! :)


süti beállítások módosítása