Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Gonzóismeret alapfokon 4.

2004.05.04. 16:20 | Bejegyzés írója: vakerda.blog.hu | Szólj hozzá!

A gonzó élőhelye


A vidéki gonzó élőhelye

hihetetlenül összetett és változatos. Generációk csiszolják tökéletesre a postaládát, a paradicsomkarókat, a fóliasátrat. A férfiak általában a műszaki felkészültséget igénylő feladatokat végzik, az asszonyok dolga a dekorálás, otthonteremtés. Általában elmondható, hogy a gonzó alkotó fajta, szívesen készít tárgyakat a saját kezével, szellemesen hasznosít újra hasznavehetetlen anyagokat, ezzel jelentősen kivéve részét a környezettudatos gondolkodás felvetette feladatokból. A saját kezűleg alkotott tárgyak között szinte biztosan megtalálható a darumadár (fából, lakkozva, kiterjedése szinte csak függőleges), a színes rafiával befont üveg, fiatalabb példányoknál a hadseregben készített ún. cérnaképek, subaszőnyeg. A ház külső területein megfigyelhetünk néhány kiváló ízléssel megkomponált virágtartót és erkélyrácsot (betonvas), színesre mázolva. Az összhatást eksztatikus hatásúvá emeli a sárga vagy zöld árnyékvető a teraszon, katedrálüveg vagy műanyag hullámpala felhasználásával, az oszlopokra csenevész szőlő vagy tűzbab kapaszkodik.
 

Gonzó nők

csipketerítőkkel, művirágokkal, a fiatalabb korosztály a női magazinok barkácsmellékletéből merített hasznavehetetlen tárgyakkal árasztják el az enteriőrt, nem is beszélve a virágoskert szellemes dunsztosüveg-szegélyéről, valamint a már csak kevés helyen látható, üveggömbös rózsakarókról.


A vidéki gonzó

környezetformáló tevékenysége kiterjed a ház külsejére, a melléképületekre, a kert és az udvar növényvilágára és műtárgyaira. A teljesség igénye nélkül áljon itt egy kis felsorolás a lehetséges melléképületekről: pajta, fészer, garázs, műhely, tároló, sufni, fáskamra, disznóól, tyúkól, istálló, kutyaól, galambdúc, füstölő, pince, nyári konyha, szerszámoskamra, kocsiszín. A vidéki gonzó előszeretettel told a házhoz újabb és újabb melléképületeket, ezek természetesen mind az örökkévalóságnak készülnek, hihetetlen műgonddal, biztonsági ráhagyásokkal és nehézipari alapanyagok felhasználásával. Ha a gonzó egy nyolcvan centiméteres kerítésoszlopot helyez el, biztosak lehetünk abban, hogy az oszlop föld alatti része legalább százötven centiméter, továbbá nagy mennyiségű tégla, terméskő, betonvas, öntöttvas, lánc, mintegy fél köbméter kiváló minőségű beton és még ki tudja mi minden gondoskodik arról, hogy az az oszlop még akkor is álljon, mikor a földi civilizációnak már rég leáldozott.


A melléképületek elnevezése és külseje változatos

Funkciója azonban ugyanaz: a raktározás. A gonzó műhelyében, garázsában, fészerében és sufnijában ugyanaz található: szerszámok, anyagok, kincsek, relikviák. A gonzó mindezeket rendszerezi, ám a rendszere sajátos logikát követő, intuitív, átláthatatlan. Az, hogy miért kerül ugyanazon fiókba a metszőolló és a vasfűrészlap és miért kell a kerti cipőket a táposzsákokon tartani, megfejthetetlen titok marad az emberiség nem gonzó felének.


A városi gonzó (népszerű nevén panelgonzó)


élőhelye szűkösebb, de hasonló elveket követve jött létre. Kerttel, udvarral nem rendelkezik, ám a melléképület megfelelőjeként annektálja a társasházhoz tartozó kerékpártárolót, sufnit, esetleg mintegy kihelyezett gyarmatként a hétvégi telken valósítja meg elképzeléseit. Az előszoba beépített szekrénye és az erkély is remek lehetőségeket kínál a raktározásra. A panelgonzó is barkácsol, szellemesen elhelyezett polcokkal, rekeszekkel, kisbútorokkal teszi komfortosabbá lakását, a nők szívesen hódolnak a népszerű és divatos kézimunkáknak, napjainkban a foltmozaik (patchwork) és a szalvétázás néven is ismert decoupage dívik. A korábbi évtizedekben készült sikerültebb tárgyaktól sem válnak meg, ezek jellegzetes példája a zokniból készített tacskókutya (az ajtó elé fektetve kiválóan szigetel huzat ellen), az örökké divatos gobelin, vagy az unoka remekmívű virágkarója, amelyet technikaórán készített (négyes alá).
A városi gonzó megszállottan tisztogat. Lemos, felmos, fényez és porol (ez utóbbi alibi is a kitekintésre a mikrokozmoszból), valamint időről időre felújít, jelentős mennyiségű olajfesték és öntapadós tapéta felhasználásával.


Mindkét alfajt szenvedélyes viszony fűzi
a művészeti alkotásokhoz.


Életkortól függően a gonzó lakásában megtalálhatók a volt jugoszláv szentképek, a szekrény tetején elhelyezett Caesar vinjak-üvegek, (a nyolcvanas években a felnövekvő gonzógeneráció válasza az üdítősdoboz-piramis volt) a trieszti világítós szűzmáriák, bőgő szarvas borjával porcelánból, valamint kékestetői, hajdúszoboszlói és mohácsi emléktárgyak tömkelege. Az összhatást olajfestmények illetve reprodukciók koronázzák meg, a gonzó különösen vonzódik a nagyméretű, mozgalmas és színes kompozíciókhoz. A gonzó élőhelyek tradicionálisan rendkívül statikusak. A bútorok helye soha nem változik, a dísztárgyak minden festés után ugyanoda kerülnek vissza, a függönyök, bútorvédő huzatok rendszeres cseréje egy idő után pontosan felismerhető ciklust mutat. (nyáron a rózsás nejlon a rózsaszín brokáttal, télen a rövid, hogy ne lógjon a radiátor elé, húsvétra az epres, nyárra aztán ismét előkerül a rózsás és a rózsaszín brokát�). A változatosságról a barkácsolt illetve akciósan beszerzett praktikus tárgyak gondoskodnak, s bár a konyhában a zománcos lábasokat felváltják a rozsdamentes edények, mindkét készlet békében elfér egymás mellett (egymásban, egymás alatt, egymás hegyén-hátán), mert a gonzó soha nem dob ki semmit. Némely gonzó a vadonatúj holmikat is ellátja azzal a védelemmel, amely a hosszú élethez szükséges: mindannyian láttunk már nejlon otthonkaanyaggal körbeszegett plédet.


A gonzó otthonok

bár takarosak és tetszetősek, mindig rendelkeznek bizonyos menyiségű úgynevezett pudvával. (lásd fenti kép) A vidéki gonzók esetében a pudva többnyireaz udvar egyik sarkában képez kisebb halmot, a városi gonzó a pudvát a hétvégi telken vagy az erkélyen tárolja.


3. FELADATLAP

1. Keresd meg a kakukktojást! (5 pont)
a. tejeszacskóból horgolt lábtörlő
b. rózsakaró kiégett neoncsőből
c. gobelin falvédő
d. gyufásdoboz-szortiment

2. Hasonlítsd össze 10-15 mondatban a városi és vidéki gonzó tárolási lehetőségeit! (15 pont)

3. Mely tárgyakat találjuk meg feltétlenül egy gonzó melléképületében? (több jó válasz is lehetséges) (10 pont)
a. kalapács
b. szigetelőszalag
c. tojástartók
d. porcelánfigur a
e. kerti cipő
f. szőnyeg

4. A gonzó elromlott keverőtárcsás mosógépét automatára cseréli. Mit tesz a feleslegessé vált régi géppel? (5 pont)
a. elviszi a MÉH telepre
b. kiszereli a motort, hogy abból idővel fűnyírót vagy paprikadarálót, esetleg köszörűt készítsen
c. odaadja a Vöröskeresztnek

5. Válaszd ki az alább felsoroltak közül a városi gonzó számára fontosakat!
a. tapétázás
b. postaláda
c. hurkatöltő
d. erkélyláda
e. lakógyűlés
f. fűnyírás

A megoldást a hozzászólások rovatba küldheted. A sorozat befejeztével a beküldött feladatlapok értékelésre kerülnek, a legmagasabb pontszámot elért versenyző értékes jutalomban részesül.

Szólj hozzá! | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr6520809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása