Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Gonzóismeret alapfokon 3.

2004.04.19. 14:43 | Bejegyzés írója: vakerda.blog.hu | Szólj hozzá!

A gonzó világképe


Betekintés a gonzó szociológiájába

A gonzó alapvetően materialista, bár viselkedése gyakran megtévesztő a felületes szemlélő számára, mélyen vallásos ember benyomását keltve benne. A vidéki gonzók gyakran járnak templomba, amely számukra az információcsere egyik lehetséges fóruma, valamint utána meglátogatható a kocsma, mivel a heti jócselekedet már megvolt. A spirituális gondolkodás csak felszínes formában érinti meg a gonzót, elsősorban a nőket: a csodadoktorok, jósnők, természetgyógyászok sikeres esetein szívesen elmorfondíroznak, megvitatják egymás közt, de a végkicsengés általában szkeptikus. (Ha valamelyikük mégis igénybevenné a természetgyógyász szolgálatait, az vagy titokban tartja, vagy szenvedélyes hívővé válik és vadul bizonygatja az elért eredményeket.)


A hazai gonzók

többsége baloldali beállítottságú, nosztalgikusan emlegetik a háromhatvanas kenyeret és a szakszervezeti beutalós balatoni vagy jugó nyaralásokat. A rendszerváltás után azonban ugrásszerűen megnövekedett a szélsőjobboldali gonzók száma, egykori cserkészparancsnokok és ötvenhatos hősök tűntek fel, üldözött és elnyomott áldozatok (rendszerint magas pozícióból vonultak nyugdíjba, rendezett anyagi körülmények közé), ők a gonzó népesség mintegy 35-40%-át teszik ki.

 
A gonzó alapvetően borúlátó

bár az életével általában elégedett, sőt, példaértékűnek tartja. Döntéseit mindig abban a tudatban hozza, hogy ez a megoldás az egyedüli helyes, aki hasonló esetben nem így tesz, az szánalomra méltó, háborodott, felelőtlen ember. Ugyanakkor mindig felkészülten várja a sorscsapásokat, a változásoktól csak helyzete rosszabbodását várja, még a kedvezőektől is (-Nyugdíjemelés? Hiszem, ha látom! Ha meg mégis megemelik, majd hozzáemelik a gázt/villanyt/húst stb.). Egyes gonzók jövendölésekbe bocsátkoznak, megalapozatlan rémhíreket terjesztenek áremelésekről és rendeletváltozásokról. Ha ezek nem igazolódnak be, vagy tudomást sem vesznek róla, vagy összeesküvéselméleteket gyártanak, amelyekből világosan kiderül, hogy majd még ennél is rosszabb lesz. A gonzó azért tartja megtakarított pénze jelentős hányadát bankszámla helyett a lakás különféle furfangos rejtekhelyein, mert minden pillanatban számít a bankok összeomlására, államosítására, vagy egyéb katasztrófákra. Egyes gonzók hasonló okokból jelentős élelmiszerkészleteket raktároznak, valamint gyufát, tűzkövet és petróleumot, hátha háború tör ki. Természetesen a raktározás oka lehet egy kivételesen kedvező akció vagy kiárusítás is, de ez egy másik fejezet témája lesz.


A gonzó az élet csapásaira a megfelelő szerepmodell kiválasztásával felel.

Gonzó asszonyok szekrényében mindig található egy rend tisztes fekete ruha minden évszakra, ha esetleg temetésre kerülne sor. Minden gonzó háztartásban van egy doboz eltartható sütemény, édes és erős ital, papírszalvéta és a szép poharak a szekrényben, így nem jönnek zavarba a váratlanul betoppanó vendégtől. A gonzó továbbá megőrzi az ajándékba kapott, protokoll-jellegű tárgyakat, (bor, bonbon, tusfürdő, váza, aftershave) a szép csomagolópapírral együtt és ezekből raktárkészletet állít fel, így felkészülten állhat a névnapok, lakásszentelők, keresztelők és egyéb meghívások támasztotta követelmények elébe. Felkészültebbek feljegyzést készítenek, feltüntetve, hogy kitől mit kaptak, így elkerülhető, hogy a viszontajándék jelentősen drágább vagy olcsóbb legyen, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel mind a gonzót, mind a megajándékozottat.


A gonzó mindig tudatában van annak, hogy csak magára számíthat.

Ha valami elromlik, megjavítja, felszereli, elintézi, nem vár a drága és megbízhatatlan szakemberre. Ha mégsem bír vele, akkor viszont haladéktalanul érvényesíti jogait, melyek a garanciaszelvényen állnak fehéren-feketén. A várható nehézségek csak megacélozzák és serkentik, mert a gonzó lételeme a panaszkodás és a konfliktus.
A gonzó vallás - amennyiben beszélhetünk ilyesmiről - vitán felül az ún. urban legend-ek teljes, feltétlen elfogadásában nyilvánul meg.


2.FELADATLAP

1. Keresd meg a kakukktojást! (5 pont)
a. Szabad Föld
b. Képes Újság
c. Cosmopolitan
d. Blikk
e. Bazár
f. Színes Mai Nap

2. Fejtsd ki 10-15 mondatban, miért tekinti a gonzó aranykornak a Kádár-korszakot! (15 pont)

3. Állítsd időrendi sorrendbe a gonzó reakcióit egy esetleges kormányválságra! (5 pont)
a. Élelmiszerfelhalmozásba kezd és kiveszi a pénzét a takarékból
b. Felhívja a kanadai rokonokat és felkészül az ország elhagyására
c. Nézi a tévét és megbeszéli a híreket a szomszédaival
d. Maga köré gyűjti a családot, nehogy belekeveredjenek

4. Miért jár a gonzó legalább nagyobb ünnepeken templomba? (több jó válasz is lehetséges) (10 pont)
a. Mert mit szólnának az emberek, ha nem menne
b. Mert megnézi, ki ment el még és ki nem
c. Mert mélységesen hívő
d. Mert ki kell szellőztetni az öltönyét
e. Mert hátha történik valami érdekes
f. Mert mindig is elment

5. A gonzó szomszédja a ház palatetejét svéd könnyűszerkezetes tetőre cseréli. Mi a gonzó első reakciója? (5 pont)
a. Hát igen, haladni kell a korral
b. Az ő teteje, az ő dolga
c. Ezt is lefújja az első szél, aztán majd nézegethet

A megoldást a hozzászólások rovatba küldheted. A sorozat befejeztével a beküldött feladatlapok értékelésre kerülnek, a legmagasabb pontszámot elért versenyző értékes jutalomban részesül.

Kelta

Szólj hozzá! | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr3520793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása