Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Ezt láttuk Ausztriában IV.

2008.01.07. 07:56 | Bejegyzés írója: dzsoki | 9 komment

Te jó ég, hogy ez is elkészült, sosem gondoltam volna, hogy egyszer befejezem ezt a sorozatot. Végülis azóta már egyévesek a babák, úgyhogy a nászútról írni, hmm... De azt azért el kell ismernem, hogy életem legszebb nyaralása volt, és Ausztria egy csodálatos ország. Lássuk, hogy mi történt az utolsó napokban.

Csütörtökön megnéztük Európa legnagyobb vízeséseit. Krimml-ben találhatók. Az utunkon nem először vettük hasznát a GPS-nek, de itt aztán nagyon. Egysávos, rétek közti utakon vitt bennünket szegény, mentségére legyen mondva, hogy azok az utak autópálya simaságúak voltak. Nem magyar autópálya, hanem mondjuk osztrák. Igaz, hogy vissza kellett tolatni, hogy elengedjek valaki, aki szembe jött, de egy táblánál kiderült, hogy megérte egyszer visszatolatni. Zell am See-nél ui. ki volt írva, hogy Bischofshofen 45 kilométer. Onnan Hintertal még 24, ugyebár. Ránézve a GPS-re kiderült, hogy mi a 70 kilométer helyett addig mindössze 20-at tettünk meg.


Na, odaértünk, vettünk 500 forintér’ jegyet, meg 2500-ért esernyőt, aztán hajrá. Egészen az első kanyarig hajráztunk, ott erős sivatagi ellenszél jött szembe, kicsit lelassultunk. A látvány azért nem rossz. Hmm. Európa legnagyobb vízesései, persze milyen lenne. Ilyen dőlésszögnél még a Kapos is impozáns látvány lenne. Ez azért valamivel bővebb vízhozamú, hajmosás egyébként ellenjavalt.

Sajnos a harmadik vízesést már nem volt erőnk megnézni. Azzal vigasztaltuk magunkat, hogy biztos olyan, mint a többi kettő volt. Biztos olyan is!!

Este koncert Renével a bárban. A koma igen jól gitározott és meglepően nagy hangterjedelemmel énekelt. Körbeadott egy listát, amin ilyesmik álltak: Schifoarn, meg I hob di akármi gsehen. Ezek osztrák dalok címei voltak, de fonetikusan. Érdekes volt, hogy Bernadett tolmácsként dolgozott, de SEMMIT nem értett abból, hogy René mit mondott. Szó szerint semmit. De nem csak mi voltunk bajban, mert egy német házaspár gyerekeinek is igencsak megnyúlt a fülük, amikor kérdezett tőlük valamit. Egyébként nem értették meg, a szülők válaszoltak helyettük. A furcsa az volt, hogy éneklés közben viszonylag érthetően beszélt, meg az, hogy egész tartózkodásunk alatt nem találkoztunk rajta kívül senkivel, aki ennyire iszonyatosan beszélt volna németül. Ja, és ismerte Bartók és Kodály nevét, ami plusz pont. Viszont nem tudta, ki az a Jose Feliciano, ami egy nagy mínusz a butafiúnak.

Pénteken leugrottunk Bischofshofenbe, mert volt ott valami lakberendezési bolt (és most megy a síugró-vb!), meg mert elegünk lett az egyhetes esőből, és Zell am See tavai már nem tudták megdobogtatni a szívünket. A bútorok drágák, némely kiegészítő viszont annyi, mint itthon, esetleg kevesebb (!). A legnagyobb meglepetés az volt, hogy a boltban többször is ránk köszöntek, és egyébként is nagyon kedvesek voltak. Ez Ausztriában amúgy nem szokás, nem tudom miért.

Szóval vettünk ajándékokat, majd haza, elkezdtünk pakolni, úszó eb, és eldöntöttük, hogy Bécsben már nem állunk meg.

Szombaton kiköltöztünk, bár én még maradtam volna, de hát ez volt. Tízkor elindultunk, egyszer megálltunk út közben, mint kiderült, sikerült pontosan ugyanazt a megállót választani a kb. 50–60 közül, ahol már egy hete is pihentünk. Mellettünk egy németországi török vendégmunkás, három kisgyerek, asszony, meg egy ezüst színű Audi A6. Tehát nem csak Ausztriában élnek jobban az emberek egy fizetésből :-). Szépen lassan hazaértünk, bár a határon kicsit lelassultunk, mivel a Forma-1 miatt azt mondták, válasszuk a kisebb határátkelőt, és nem volt könnyű eljutni Pinkamindszentre. A Magyar Rádió mentségére legyen mondva, hogy már jó 200 kilométerre a határtól fogható a kosutközép, és az osztrák adókkal ellentétben nem csak annyit mondtak, hogy kerüljük el x és y átkelőt, hanem azt is megmondták, hogy merre menjünk. Nos, egy kocsi állt előttünk, az is csak azért, mert le kellett húzódnunk egy negyed órára, míg meglett a személyim és elénk jött a faszi.

Mit is lehetne írni összefoglalásként? Arra aligha kíváncsi bárki is, hogy hogyan éreztük magunkat stb., úgyhogy koncentráljunk inkább az összbenyomásra. Közhely volt, hogy Ausztria mennyivel szebb, mint Magyarország, majd közhely lett, hogy azért az elmúlt években följöttünk, és már nem az. A bevásárlóturizmus megszűnt, a kínálat már ugyanaz, így az ország tájai jelentik a fő vonzerőt, meg persze sok látványosság, amelyek első sorban Bécsbe koncentrálódnak.

Nos, ez nem így van. Ausztria sokkal szebb ország, mint Magyarország, és az is marad. Elkeserítő látni, hogy talán egy évszázad sem lenne elég ahhoz, hogy felzárkózhassunk egy olyan országhoz, ahonnan a második világháború után hozzánk menekültek az emberek (!!), mert annyira lepusztították, hogy úgy gondolták, ennél még Magyarország is előbb felépül. Hát, elmentek mellettünk. És ami a legrosszabb: ahogyan járunk-kelünk, előbb-utóbb belátjuk, hogy nem minden pénz kérdése, sőt…

Az utak a legkisebb falu utolsó utcáján is biliárdasztal jellegűek, a leglehetetlenebb helyeken is gondozott fákkal és nyírt utakkal találkozunk. Egyetlen omladozó vakolatot nem láttunk, de még elhanyagolt pajtát sem. Mindehhez hozzá kell tennünk, hogy olyan vidéken voltunk, ahol iszonyatos fagyok vannak, akár több méteres hó is előfordulhat télen. A porták mindenütt gondozottak, és ez nem pénz kérdése, hanem mentalitásé.

Vasárnap zárva az üzletek, természetesen, mondanám, de ez sajnos Magyarországon már a múlté, sőt, ha azzal kampányolnék 2010-ben, hogy visszaállítom a vasárnapi kötelező munkaszünetet, nem tudom, lehetne-e ezzel egyetlen szavazatot is szerezni. Az árak nem magasak, ottani fizetéshez semmiképpen sem, úgy látszik, nem feltétlenül érdeke a cégeknek/embereknek, hogy egy nyáron vagy télen, vagy egy hét alatt szénné keressék magukat a vásárlókon.

Nagyon meglepőnek találtuk, hogy Magyarországgal ellentétben az utcák nincsenek tele. Arra gondolna az egyszerű halandó, hogy ha Magyarorciból is húznak el a cégek Kínába, akkor mennyivel inkább Ausztriából – és így az utcák tele lesznek lófráló munkanélküliekkel, vagy ki tudja. Hát nem. Az utcákon nincs tömeg (van pár bizonyíték erejű képem, de nem teszem fel, mert semmi lényeges nincs rajtuk, csak a „kihaltság” látszana), a tömegközlekedés is ritkán jár nap közben, és ott sincsenek dugig a járatok. Akár Salzburgban, akár egy kisebb városban nézel körül, szinte kizárólag turistát látni (ezt a ruházatból és az anyanyelvből állapítottam meg, meg a kocsik rendszámából – mielőtt valaki belémkötne), és igen kevés embert, akik talán valamilyen dolgukat intézik. Mi Salzburg belvárosában sétáltunk és Bernadett megkérdezte, hogy jó helyen vagyunk-e, mert azt hitte, hogy eltévedtünk, mert kb. tíz perc alatt kb. 20 embert láttunk az utcán, ahol mentünk. Kéretik tenni egy kísérletet mondjuk Pécsett, ami hasonló nagyságú város.

Hogy hogyan lehet az, hogy a finoman szólva is magasabb bérek országából nem menekülnek el a cégek? Vagy, ha igen, akkor miből élnek az emberek? Nem tudom, ezt talán valami hozzáértő ember meg tudja magyarázni, és jó is lenne, ha megmagyarázná, mert szerintem ez igen fontos probléma, és szeretném ismerni a hátterét. Szóval a ligő-lógó emberek, akikkel Pesten dugig tele vannak az utcák nyáron és télen, reggel és délben és délután, ott ismeretlenek.

Mint arról már esett szó, sok minden mentalitás kérdése. Az osztrák ember tapasztalatunk szerint nem udvarias fajta. Ha elsőbbséget adsz neki vagy segítesz, nem köszöni meg. A boltban nem szeretik látványosan a vendégeket, bár bunkónak sem mondanám őket, egyszerűen munkájukat végző embereknek tűnnek – ami nagyon furcsa, és nem is tetszett.

De ha már mentalitás: nincsenek graffittik, semmilyen firkálmányok sem. A szemét az utcán ismeretlen dolog, nem különben a kutyaszar. Lehet, hogy csak nekem tűnt fel, de hiányzik a deviancia, nem látsz köcsög, borotvált fejű bugrisokat Mercedes-szel rohangálni, nem szól a kocsiból a tucc-tucc zene, stb. Az egész ország úgy tűnt, mintha sokkal normálisabb emberek élnének ott – ami valószínűleg nem igaz, de akkor is úgy tűnt.

Az emberek nem igénytelenek, rendben vannak a házaik, a ruhájuk, meg az autójuk. Míg nálunk a kis faluhoz hozzá tartozik a kerítésre támaszkodó otthonkás néni, meg a fogatlan bácsi a 40 éves biciklin, ott ilyen nincs, a legkisebb faluban sem tudod eldönteni, hogy ez Bécs külső része, vagy egy határ menti falu Burgenlandban.

Ha már itt tartunk: az igazi sokk rögtön akkor éri az embert, amikor Ausztria határát átlépi. Annyira hozzászoktunk ahhoz, ami ott kint természetes is (tisztaság, igényesség stb.), hogy amikor átértünk… A jó utat mintha elvágták volna, kátyúk, gondozatlanság, pusztuló kis falvak (és akkor odaát miért nem??? És ne jöjjön senki az agglomeráció dumával, Körmendtől negyed órára voltunk!).

Szóval egy évszázad – körülbelül annyi kellene, hogy olyan szép legyen minden, mint ott. Elég elkeserítő. És amikor hazajössz, arra gondolsz, hogy miért nem oda születtem. Ott jobban érezném magam. Ahogyan én csak szeretnék élni, ott ők úgy élnek. Nem csak anyagi értelemben. De ha nálunk is sokan gondolják így, akkor miért nem változik itthon is valami? Ha tízmillió embernek tetszik az ott, akkor miért nem élünk mi is úgy? Hiszen sok minden csak rajtunk múlik. Sajnos egy darabka Ausztriát nem lehetett hazahozni, pedig ha mindenki hozna egy kicsit, sokkal jobb lenne itthon.

9 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: ausztria bedekker

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr12287616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2008.01.07. 08:22:35

Dzsoki, köszi!

És gratula is, hogy be tudtad fejezni a sorozatot, így másfél évvel az élmény után. Végig azon töprengtem, vajon hogyan emlékezhetsz ennyire precízen a részletekre. Ha a magam nászútjáról kéne ennyire részletes beszámolót írnom, bajban lennék. (És akkor fürödtünk, és akkor fagyiztunk, és akkor utána ebédeltünk, és akkor fürödtünk....)

Ausztria vs Magyarorci (orci LOL)

Nekem testszik, hogy például Zselickisfaludon otthunkás öregasszonyok támasztják a kerittést. Olyan nem erőltetett, magától értetődő. Mindig ezt láttad. Ha holnaptól wow-de-csini lenne minden falusi néne, és musgádli lógna minden portán az ablakba', asszem csalódott lennék.

Az pedig, hogy Pesten egyfolytában ligő-lógó embereket látsz az utcán? Emlékeim szerint Bécsen legalább akkora tömeg van a Mariahilferen mondjuk, mint a Pesten a Körúton. Persze, értem a párhuzamba állítást - Pécs:Salzburg - de még az is elképzelhető, hogy Pécsen is találsz ilyen időszakot. (Apropos: Salzburgban van egyetem?)

Egy biztos - gyönyörűek a hegyek Osztrákba', és bár M.orci csodás vidék, engem a hegyek mindig lenyűgöznek, és abból odaát van bőven. És mindig mindegyik zöld és fehér és NAGY. Szóval szép vidék, még ha nekünk némileg változatosabbak is a természeti értékeink. (Alföld, Balaton, középhg., szikes tavak, Duna, Tisza, ártéri erdők, stb.)

Köszi a cikket, még mazsolázok szerintem, és vissza is olvasok, mert a régebbiek most újra érdekesek lettek! :D

dzsoki 2008.01.07. 09:04:24

Nos, leírtam már akkor, amikor hazajöttünk. De azért nagyon jól emlékszem mindenre, mert a nagy élmények mély nyomot hagynak.

Az otthunkás nénik? Ízlés kérdése. A muskátli is.

Jaja, a Mariahilferen talán igen, de Pesten nem turistákkal van tele minden. Talán télleg Pécsre kellene elmenni egyszer. Akkor jobb lenne az összehasonlítás.

Salzburgban van egyetem, 12 000 hallgatója van, tehát veri az ELTE-t, ha jól tudom. Azért ez nem gyenge. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy Ausztriában szarnak a hülye liberális oktatási elvekre, amivel csak elhülyíteni lehet az országot, és nagyon magas szinten oktatnak. Tehát az egyetem nem az az amerikai (német, francia, svájci és még ki tudja, hol) fajta, ahol meg kell tanítani előbb írni meg olvasni a csemetéket.

Jó mazsolázgatást, remélem, újraolvasn (is) jó lesz.

matka · http://vakerda.blog.hu 2008.01.07. 09:59:47

Na, ennek a sorozatnak is a végére értünk és részemről nekem nagyon tetszett a kirándulás Dzsoki-tanárbácsi! :)
Igen, az egy elég pozitív dolog, hogy szabadnapokon MINDEN bezár és szerintem Dzsoki ezzel lehet, hogy nálunk tényleg sikeresen kampányolhatnál :)
Itt hungáriában valóban nagyon pudvás minden. A városok utcáin sok a szemét, falukban meg az udvarok néznek ki ocsmányul. A magyar svábok legalább az udvar elejét rendbentartják (és hátul, a kíváncsi szemek elől eldugva tartják a dzsuvát) a magyar paraszti porták viszont nem nélkülözik a rohadó zsigulironcsot a rajta ülő vörösszínű tyúkocskákkal. És igazad van Dzsoki, ez tényleg a "mentalitással" magyarázható, mivel ha valaki csóró, attól még nem kell koszban laknia. (vödör, víz, hipó, seprű - ezek nem luxustermékek) Utálom, ha valamit kiraknak nálunk az utcára (kuka, padok, lámpák...) az egy-két hét alatt szét lesz baszva atomjaira, le lesz hugyozva/szarva/hányva és össze lesz graffitiz-ve. Miért???
Balkán ez bazz...

dzsoki 2008.01.07. 12:47:06

Igen, matka, a szívemből szóltál. Amikor az Erzsébet-hidat festették, még nem értek a végére az egyik oldalon, de már megjelentek a firkák. Móricz Zsigmond körtér ugyanúgy. De miért? Miért? Miért?

Múltkor jöttem haza, és a vonaton négy idióta köcsög szerelte széjjel a kupé ajtaján a kilincset. Miért?

Magyaregresen az idióta állatok cigivel égetgették a könyvtár homlokzatán levő magyar zászlót. Miért?

És (sajnos) így tovább.

Hogy ilyen ott nincs, azt nem állítom. Csak azt állítom, hogy mi ilyent nem láttunk.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2008.01.07. 16:55:34

Hopp, ez kissé offtopic, de erről a tematikáról szól a graffittis cikksorozatom, és azt állítom, hogy legyen akármilyen nagy múltú, civilizált és európai egy ország, így is, úgy is telefújják graffittivel pillanatok alatt. Lásd Frankhont például.

Debrecenben a vadonatúj Solaris autóbuszokon a klasszikus lógós kapaszkodókat rögzítették, nem lehet arrébhúzni. Ezért inkább leszedik őket. Ennek ugyan semmi értelme, de attól még így van.

Budapesten két darab, egyenként 50 kilós beton virágláda jelzi a társasház előtt, hogy tilos oda parkolni. BMW X5-ös kopasz kiszáll, arrébbteszi. Valaki már le is törte (!) az egyik ládának a lábait.

Ausztriában ez hogy megy? ;)

dzsoki 2008.01.07. 17:15:44

Erre annyit mondanék, hogy frankhon sem éppen a rendről és a tisztaságról híres. Mondjuk Dániában sincs ilyen, és Svájcban sem volt. És Nápolyról ma hallottam, hogy már a katonaságot vezénylik ki a szemét eltakarítására. Saját szememmel láttam, hogy van miért. De szándékos pusztításnak a nyomait ott sem láttam. Persze a város igazi afrikai nagyváros, egyébként nagyszerű hely. Télleg. Lehet, hogy megírom a nápolyi nyaralás emlékeit, ha van rá igény.

Bilder? Ich habe sie nicht gefunden, aber ich versuche sie noch ein mal zu finden. Danke für den enthusiasmus! :-)

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2008.01.07. 18:55:06

Bitte sehr. Ja, Wir warten für dein artikel. Aber mit bilder, natürlich!

dzsoki 2008.01.07. 19:09:24

Ja, és köszönöm a Zell am See-térképet, annak a jobb felső sarkában, ha kicsit továbbhúzzuk a képet, Hinterthal (majdnem Hitlerthalt írtam) volt a főhadiszállás. Most néztem meg Salzburgban a Tiergartent. Ez a Google egy csodálatos program. Éppen nosztalgiázunk.


süti beállítások módosítása