Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Kütyüparadicsom

2007.03.20. 06:04 | Bejegyzés írója: Gyepmester | 9 komment

Nekem legendásan szar gépem van - már persze a mai trendekhez mérten. 800 megahertznyi power röcög a házban, de azt remekül teszi. Duron Professzor már 6 éve szolgálja ki minden igényemet. Na jó, nem mindet.

A minap rákattantam a kütyükre.
(Gadgets, widgets, webeszközök, desktop objects, ki hogy hívja.) A vonzalom nem újkeletű, azóta él bennem élenken, mióta először láttam a Mac OSX "dashboardját". Megnyomtam valahol valamit, és kijött egy csomó kütyü az asztalra: időjárás-jelentő, analóg óra, repülőjárat-követő, tudományos-fantasztikus-virtuális zsebszámológép, szóval olyan hasznos és haszontalan "tárgyak" amikkel amúgy is szívesen veszi magát körül az ember, a valós életben. De most már a PC-s virtális íróasztalunkat is a kupleráj fenyegeti. És ez a kupleráj előbb-utóbb mindnyájunk desktopját menthetetlenül eléri, ez már látható. A kérdés, hogy kiét mikor.

Nálam az Object Desktop-al kezdődött.
Ez olyan keretprogram, amivel mindenféle asztali objektumokat hozhatsz létre, tölthetsz le, kezelhetsz. Feldobja az unalmas, 2 dimenziós, statikus-ikonos munkaasztalt. Nagy részének semmi értelme - pl. a hógömb: megrázod az egérrel, mint az igazit, és nekiáll benne hullani a hó, amíg újra le nem ülepszik. De volt hozzá értelmesebb kütyü is, minden kütyücuccok alapja: az e-mail csekkoló. No nem mintha nem lehetne ugyanezt megcsinálni egy háttérben futó Outlookkal, de mégiscsak elegánsabb, ha az asztalon a postaláda felálló zászlócskája jelzi, hogy tele van a postaláda...

Szóval az a lényeg, hogy ezek különböző felületen futó minialkalmazások, amelyek nélkül lehet élni, de egyre kevesebbn gondolják úgy, hogy érdemes is.

Akinek van Windows Vistája (tegye föl a a kezét!) annak nem kell bemutatni a kütyüket. A Sidebar gadgetjei ott figyelnek átlátszóan, lekerekítve és figyelmet követelve. Létezik egyébként már XP-re írt Vista-féle sidebar. Thoosje a neve. Aztán ott a Google Desktop. Amellett, hogy folyamatosan indexeli és így könnyen kerehetővé teszi a számítógépedet, rengeteg küytüt lehet az asztalra pakolni, sidebar, illetve lebegő helyzetben. A legfrissebb Google Desktopban már szintén a lekerekített és átlátszó idomokkal találkozunk, hátha valaki a Vistásra imídzsre bukik.  (EZ volt előbb,  Vista csak később. Khmmm...) A Google egyébként a webet is kütyüsíti már, egész gugli-küytüparkot hozott létre olyan kütyükből, amit a személyes Google kezdőlapodra rakhatsz, mer az jó. A nagyágyúkhoz sorolnám még magát az Apple-t is, akik már baromi régóta használják és fejlesztik a kütyüket, tulajdonképpen mindenki őket koppintja, meglátásom szerint. Van persze a másik kereső-óriásnak a Yahoo!-nak is kütyüparkja. Ők Yahoo! Widgets-nek hívják a pc-s alkalmazásukat. És EGY AZ EGYBEN MacIntosh Look&Feel! Szemérmetlen. :) De ami jó, az jó. Nálam most az Opera böngészője ütött nagyot. Az Opera, amúgy is egy túlfícsörölt webböngésző, csavart még egyet a profilján, és bevezette az Opera webeszközöket, amik  klasszikus asztali kütyük, és akkor futnak, amikor a böngésződ is.

Hogy miket is tudnak ezek a kütyük:

Harry Potter megjelenés-visszaszámláló
  :) , email-csekkolás, időjárás, hírek, RSS, idő, időjárás, mentrend, naptár, kalkulátor, ünnepek, médialejátszó-távirányító, webtv, rádió, wi-fi térerőfigyelő, virtuális akvárium, virágcserép, iwiw-csekkoló, és még rengeteg, de rengeteg hasznos és teljesen fölösleges dolgot.

MATKA! A legtöbb általam említett kütyükezelőnek van fejlesztői környezete! Vona kedved egy Vakerda-kütyü elkészítéséhez? :)

Klassz, remek. Kupleráj coming.
Illetve hát coming annak, aki hagyja. Meg akinek bírja gépe. Nem ez az első alkalom, hogy azt veszem észre, hogy megint megmentett valamitől a hendikeppes processzorom. Tudni illik annyira leterhelik ezek a kütyük úgy általában a gépet, (P4, és < nem vonatkozik) hogy gyakorlatilag képtelenség tisztességesen dolgozni vagy akár böngészni mellette. 88%-on futó processzor mellett a bejövő Skype-hívás fogadása életveszély! :)

Illusztrációk következnek, csak erős idegzetűeknek. Akinek van kütyüje, ne szégyellje. Ossza meg velünk tapasztalatait!


Opera webeszközök


Google Gadgets

9 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: kütyük szoftverda

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr7748593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balkan 2007.03.20. 10:58:59

A "minap" mi? Na persze, tee gedzsit-huszár...
Amúgy jó dolog testre szabni a kezelőfelületet, de úgy lenne az igazi, mint egy Sandbenders -en.

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.03.20. 14:25:17

Nem, Gyep nincs nagy kedvem a kütyügyártáshoz, talán azért mert nem annyira szeretem (már) a kütyüket, főként az általad is említett erőforrásfelhasználásuk miatt, másrészt mert a rendszer stabilitásának sem tesz annyira jót a sok bizgentyű. Igaz jópár éve - de az Object Desktop befenyítette a winnyózómat, hát nekem akkor szaladt tele a tököm ezekkel a cuccokkal.
Megint csak kockatéma, ám kütyükérdésben a linux élenjár. Már "gyárilag" is van egy zsáknyi kütyü a KDE-hez, ám ha nekiállsz gyűjteni is akkor zicher, hogy ellepnek. Mitöbb! A linux önmaga mint kütyü sem semmi, nézzétek csak meg ezeket:
youtube.com/watch?v=ZD7QraljRfM
youtube.com/watch?v=i0ZtcxHUSDQ
A további érdeklődő kispajtások guglizzák meg ezeket a szavakat: Beryl, Compiz, XGL, AIGLX

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2007.03.21. 23:05:14

A Sandbenders utalást nem értem, úgyhogy mielőbb magyarázatot követelek.

Dobtam egy hátast, ha értik, mire gondolok. Megnéztem a fent említett Jutyúb linkeket. Nekem nagyon hajaz az OSX kockoid animációira, meg még erre is emlékeztet: www.spheresite.com/ SPHERE XP-nek hívják. Gyakorlatilag egy gömb belsejében, virtuális térben helyezheted el az ablakaidat, és foglalhatod le géped szabad erőforrásait teljesen fölöslegesen.

king_one 2007.03.22. 12:42:41

családtagjaim kedvenc szórakozása volt, tizesével feltenni ilyeneket a közös gépre. persze jött vele spyware, vírus minden, és általában az eltávolítás jóval nehézkesebb procedúra, mint a telepítés (ami sokszor csak egy kattintás).

king_one 2007.03.22. 12:43:59

az egyetlen ilyen program, amit használok, a Gmail Reminder.

kelta! 2007.03.24. 12:45:17

Ááááá! Takarítót! Mosogatót, most!

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.03.26. 08:48:32

amúgy nekem is csak egy ilyesmi kütyü van fönn a gépemen, úgy híjják: Photoshop CS3

Gyep: a "Sanbenders" William Gibson Idoru c. regényében egy számítógép (fajta), amit (ha jól emlékszem) indiánok csinálnak és teljesen egyedi a külseje és a belseje is. afféle képzőművészeti gyöngyszem külcsínyre. amúgy meg a gugli a barátod ;)

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2007.03.26. 14:39:01

Nem. nekem ti vagytok a barátaim! :) Ha nem tűnt volna föl.

Amúgy meg nem olvasok - akkor mikor számítógépeznék?!

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.04.03. 07:47:54

VROGOMON...H!
bocsesz, agyamra ment a napirajz...


süti beállítások módosítása