Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

2007? Achtung gecó! Ez már a jövő!

2007.01.01. 13:28 | Bejegyzés írója: matka | 3 komment

Emlékszem az 1999-ről 2000-re virradó éjszakára. Egy házibuliban voltam és amikor az óra elütötte az éjfélt és sakálrészeg társaimmal együtt a himnuszt énekeltük és a pezsgőket pukkasztottuk, az egyik csaj csak ült a kanapén és gúvadó szemekkel, hitetlenkedve bámulta a telefonjának a kijelzőjét és ezt hajtogatta hisztérikus hangon: "Nem hiszem el!!! Nem hiszem el!!!". Mint utóbb kiderült a telefon kijelzőjén a dátum volt látható, és a kishölgyet az sokkolta be ennyire, hogy most már TÉNYLEG 2000-et írunk. Kicsit túlreagálta ezt a dolgot de van benne valami. (10 perccel éjfél előtt, rövid ám szenvedélyes szexuális kapcsolatot alakított ki egy gumicsirkével, szóval nem volt a csajszi éppen színjózan. Ennek tükrében nem is reagálta annyira túl a dolgot.) Nem is az volt az ezredforduló (mint utóbb kiderült) és csak egy szimpla, átlagos szilveszter utáni szimpla átlagos másnap volt a 2000. év első napja. Ám valami mégis megváltozott a dátummal együtt. Valahogy mindenki érezte: EZ MÁR A JÖVŐ!

Vagy nem? Ez az ám, csak egy kicsit más. Másabb mint ahogy azt a sci-fi írók elképzelték. A 60-as, 70-es években íródott science fiction-ök az új évezred hajnalára már mindenféle baró dolgot jövendöltek. Arthur C. Clarke? 2001. Űrodüsszeia? Megvan? A szinte már közhelyes filmrészlet a nulla gravitáción békésen pörgő-forgó golyóstollal és a nulla gravitáción békésen, méltóságteljesen forgó űrállomással és a nulla gravitáción békésen hömpölygő Kékduna-keringővel. (No persze ez az a rész amit átpörgetsz a DVD-n, mert vagy 10 percig tart. Kivéve persze ha be vagy tépve.) Ebben a jelenetben főhősünk, Dr. Floyd éppen egy polgári(!) űrhajóval közlekedik éppen felfelé a Föld körül keringő kényelmes űrállomásra, ahonnan aztán továbbra is polgári közlekedési eszközzel repül tovább a holdra. Clarke szerint ez teljesen normális dolog így 2000 után. Ehhez képest mi is van? Egy darab nyomorék ISS, ami elég lassan épül és egyenlőre nem is valami használható képződmény. A polgári űrrepülés persze már kezd kibontakozni. Már ha annak lehet nevezni ezt a mostani milliárdosok hobbiját, miszerint adjál 20 millió dollárt a ruszkiknak és azok laza két évnyi felkészítés után elvisznek egy körre az űrbe. Lehetséges alternatíva még persze Anettka módszere is, melynek alapvető eleme az önámítás, miszerint 20 Km a Földtől az már az űr. (Felfogás kérdése persze ez. A módszer lényege: ha valaki ellentmond ennek, kurvaanyázzad és tépjed le a pofáját - függetlenül attól, hogy az illető esetleg járt már az űrben és van köze az űrkutatáshoz.)
Vagy pl. Joe Haldeman Örök háború-jában már az ezredfordulón elkezd az emberiség csillagközi-utazni és össze is találkozunk egy idegen fajjal akikkel természetesen minden hezitálás nélkül háborúba is kezdünk. Alig múlt el 2000 és mi óriási csatahajókat küldünk innen több 100 fényévnyire csatázni a Tauriak ellen. Ahhoz képes mi van most? Az amerikai hájtek hadsereg nem nagyon bír el az iraki gerillákkal. Hiába katonai GPS-irányítású bombák, hiába a lézervezérelt raketta, no meg a 96%-os találati arány, a kalasnyikovval és régi ruszki páncélököllel, molotov-koktéllal és házilag eszkábált bombákkal felfegyverzett iraki radikálisok ellen ez nem elég.
Kiskölök koromban azért 2007-től már elvártam volna valami (majdnem) olyat, mint ami Jetson-családban van. Kezeslábas testhezálló ruhákban császkál mindenki és az eget nyonnyogó hangú repülő verdák szelnék át meg át. Otthon nem anyád porszívózik hanem Rosie a háztartási robot és a családi vakáció elsőszámú célpontja, nem a faszos Balaton, hanem a Szaturnusz.
No persze ilyenkor azt szokták mondani, hogy jajdehát mobiltelefon, sőt! Mit mobiltelefon? Mobilszélessáv! Videjofon! Internet is van, szélessávú interaktív, multimédiás! GPS a kocsiban és miniatűr számítógép a tenyeredben. Ám ezt ki nem szarja le?! Miért nem repültünk még el a napredszer többi bolygójára? Egyáltalán miért nem mentünk még el a ratyi Marsra sem? Miért nem találkoztunk még a Tauriakkal? Hol vannak a nyonnyogó repülő kocsik és Rosie, a háztartási robot? Gagyi ez gyárekek, nem a jövő baze...

3 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: sci-fi életmód okosságok

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr1125245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2007.01.01. 19:41:19

Hát először is üdvözlöm a 2007-es év eddigi legtermékenyebb szerzőjét: Matkát! ::D

Legelőször is a gumicsirkés szilveszterre reflektálnék: Én is ott voltam abban a házibuliban, és emlékszem, hogy abban az esztendőben gyakorlatilag elmaradt a királyi 1-esen a VISSZASZÁMLÁLÁS! Kezemben a standby-ra állított bezsgővel vártam a jövőt, amibe csak úgy átcsúsztunk, jött a himnusz, háromkettőegy meg az ablakban.

Szerintem egy penetráns szilveszter volt, jövő évben már inkább dolgoztam szilveszter napján. :D

Ja! A jövő tetszik. :)

balkan 2007.01.02. 03:43:34

Jövősokk helyett smoncesz. Földönkívűl helyett, befordulás. Tudnám javasolni témára hangoló műnek: Stanislaw Lem - A Futurológiai Kongresszus című novelláját. (S.L. - Álmatlanság, Európa 1974)

Amúgy meg én is ott voltam azon a bizonyos partin. Ami egy újpesti lakótelepi labirintus valamelyik magas szintjén történt. (az volt a kétezredik? mert akkor gyász) Az volt érdekes, hogy az erkélyen ünnepelve, folyamatosan az arcunkba kaptuk az alant lévő balkonokról eregetett rakettyákat.

dzsoki 2007.01.02. 13:53:42

Én nem voltam ott. De a jövőről és a kilátásokról Lemet csak erős idegzetűek olvassanak. De akik ilyennek tartják magukat, azpk olvassák el Lem véleményem szerint legnagyobb művét: Kudarc.

Tejóég, ez mekkora zseniális munka.

Csá!


süti beállítások módosítása