Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Linuxod van? Buzi-e vagy?

2006.12.19. 07:30 | Bejegyzés írója: matka | 7 komment

Az angol geek szó jelentése manapság már leginkább a számítógépbuzikat jelöli. Kik is azok a geek-ek? Azok a (99%-ban) hímnemű emberek akik feszt a gép előtt ülnek és azt berhelik, basztatják. Hardvert installnak, linuxot konfigolnak, windows-t tweak-elnek és egyáltalán, az életük nagyrészét a monitor előtt töltik az egér farkát rángatva, billentyűzeten kopogtatva. Olyan népek akik a poweruser-séget életformának tekintik. Kihalóban levő fajta ez, bármennyire is nem úgy tűnik...

Mire való egy kompjúter?

Egymillió dologra mi? Ám ezeket az egymillió dolgokat halmazokba/csoportokba sorolhatjuk: dolgozás (mérnöki munkavégzés, titkárnőcis feladatok, dizájner feladatok, oktatás/prezentáció...), kikapcsolódás (web, gámesolás, multimédiJa...), szerver (web,ftp,adatbázis...) Máris tisztább a kép. De ezek a csoportok valahogy nem fedik még mindig a geek-tevékenységet. Szándékosan nem írtam a szoftverfejlesztést és a rendszeradminisztrációs feladatokat, mivel ezek a felhasználókat kiszolgáló feladatkörök. Miért nem fér bele az átlagos otthoni geek ezekbe a csoportokba? Mert manapság ez már nem megy.

Mai napság ha veszel egy számítógépet, akkor elvárod tőle, hogy hazaviszed, bedugod a konnektorba és az működik és Te kedves felhasználó mindennemű kérdés, nyűg és faszkolódás nélkül használhatod a masinádat. Nem kell geek-nek lenned, hogy működtesd a géped.

Okés, van valamilyen hardverünk. Köllene szoftver. Az apple gépek esetében a szoftver kérdése többé-kevésbé megoldott, mivel az operációs-rendszerrel együtt kapunk egy csomó meglepően jól használható cuccot is. Ha PC-t vásároltunk és vettünk/kaptunk hozzá windows-t, akkor már nem kell ennyire örülni, mivel a windows nem rendelkezik túl sok használható programmal gyárilag... Kénytelenek leszünk venni hozzá ezt azt, vagy pedig rálépünk a bűn útjára és töltünk le illegális szoftvert. Ám választhatjuk a linuxot is. És akkor már neki is állhatunk geekeskedni ;)

Mijaza linux?

Operációs rendszer, a nagygépes UNIX rendszerek által inspirált, ingyenes, nyílt forráskódú rendszer. Egy finn csóka (Linus Torvalds ) kezdte el fejleszteni, azóta pedig többezer önjelölt programozó tette hozzá szaktudását és mai napság a linux már valami más lett. A linux mivel nem egy ember vagy egy cég által fejlesztett rendszer, az idők folyamán többféle formában fejlődött tovább. Ezen utak az úgynevezett disztribúciók. Mai napság ezek a disztribúciók már igan nagyban különbözhetnek egymástól, holott mindegyikük linux. Őrületesen sok disztribúció létezik és már ezek erdejében eligazodni is szaktudást igényel. (Egy kis segítséget, útmutatást kaphatsz a www.distrowatch.com-on)


Íme három disztribúció amit már használtam több-kevesebb ideig


Fedora

Ez a nagy múltra visszatekintő (asszem ez a második legrégibb disztrib?) Red Hat disztribúció folytatása. Ámerikából ered. Rengetegen használják, erős a Fedora-közösségi támogatás. Ha ügyes-bajos kérdéseidre választ akarsz kapni, akkor nosza ugrás a www.fedoraforum.org-ra és több ezer regisztrált geek fedorás kispajtás segít majd neked. Stabil disztrib (nem fagyizik, akad mint pl. a winnyóz?) és felhasználóbarát is. Gyakorlatilag olyan könnyen installálható mint egy windows és általában meg is ismer minden hardvert is. No persze ezzel is lehetnek bajok. Ha például ATI kártyád van és 3D hardvergyorsítást akarnál használni hozzá... Hááát, az kicsit gebaszos mostanában, ugyanis a Fedora Core 6 (ez év októberében jelent meg) a sok újítás mellett ezt a gázos hibát is magával hozta. Geek-hadak dolgoznak a kérdés megoldásán, a profik nem annyira aktívak, de előbb-utóbb lesz valami. Így megy ez, ha valami ingyenes...

Ubuntu

Amilyen hülye neve van, annyira népszerű ez a disztribúció. (az ubuntu honlapján állítják, hogy ez egy afrikai szó (mintha afrikában egy nyelvet beszélnének...) és az a jelentése, hogy emberség a többi ember felé.  Úgy aposztrofálják ez a linuxot, hogy: "Linux emberi lények számára" ami gondolom a felhasználóbarát telepítésére és használatára akar utalni. Tényleg felhasználóbarát de elég instabil. Hardver-problémái vannak sokak valamint az én izlésemnek nem annyira megfelelő ez a Debian-ra épülő (a legősibb disztrib) csilli-villi cucc. Az install elég érdekes megoldással rendelkezik, mivel az Ubuntu install-cd egy Live-CD is egyben. (A Live cd azt jelenti, hogy az op.rendszer ami a cd-n van egy az egyben használható mindenféle telepítés nélkül, elég ha rábútolsz) Amennyiben megtetszik a Live Ubuntu, rákattintasz az Install ikonra és az Ubuntu szépen feltelepíti magát a winyódra. Ez nem egy geek-nek való disztrib ugorjunk is...

Slackware

Na eez aztán igazán a geek-nek való disztribúció. Itt nincs semmiféle grafikus állítgatási lehetőség (természuetesen rendelkezik grafikus felülettel) itt rendesen az ősi módon konfigolhatod a rendszert, szövegszerkesztőkkel (vi,joe és a többi UNIX-rettenet befigyel...) ahogy azt a geek szereti. Ez egy baromi stabil rendszer (már ha jól van beállítva) és biztonságos is. Ideális pl. webszerverek üzelmetetésére vagy más efféle biztonságot és stabilitást igénylő feladatok ellátására. Szeretem ;)

Miért jó linuxot használni?

Amennyiben, DOS-on, windows-on nevelkedtél, elég furcsa élmény lesz megismerned a linuxot. Elsőre egy nagyon idegen világnak tűnik, egészen más filozófiával, logikával rendelkező redszer ez mint a májkroszoft-cuccok, ám mikor már kényelmesen használod, ráébredsz, hogy EZ az a mód ahogy a számítógéppel valóban kommunikálni kell. Sokkal több lehetőséged van a számítógép szabályozására ergo nagyobb teljesítményt is csiholhatsz ki belőle. A grafikus felülete (X-WIndows-nak hívják) sokkal rugalmasabb és csilli-villibb tud lenni mint egy winnyózé. Stabilabb is (hangsúlyozom: ha jól van beállítva) mint egy windows és rengeteg nyílt forráskódú színvonalas alkalmazás áll rendelkezésedre, hogy használd őket a világ épülésére. És hangsúlyozom, a legnagyobb truváj, hogy az egész rendszer logikája az ami igazán fontos. Valahogy sokkal valósabbnak, közvetlenebbnek, igazibbnak tűnik ez a fajta számítógéphasználat. A windowst csak valami "csinált" izének érzed utána.

Miért szar linuxot használni?

Mivel ez ingyenes cucc (juteszembe, léteznek fizetős disztribek is, de ezek nagyon kevesen vannak és nem tipikus linux-érzés használni őket) nem várhatsz el tőle bizonyos dolgokat. Nem vállal garanciát arra, hogy működni fog és nem bassza el a munkádat. Nincsenek hozzá azonnal driverek, lehet, hogy néhány hardvereszközödet nem tudod használni (legalábbis rendes teljesítményen működtetni...) valamint a szoftverkínálat is korlátozott. Nekem pl. a CorelDraw és a Flash 8 a dolgozó eszközeim és ezek egyike sem fut linux alatt. Létezik vektorgrafikus alkalmazás linuxra de az sajnos a munkámhoz nem elegendő tudású. Flash-szerkesztő pedig egyáltalán nincs :( (van egy vérszegény próbálkozás erre f4l (flash for linux) néven ám ez a projekt már több mint 1 éve passzív és az eddigi eredmények sem valami fényesek...) Ha linuxot használsz sokáig tarthat teljesen beállítani/behangolni a gépedet. (Bár ha végzel a beállítgatással, utána már nem kell hozzányúlni már a büdös életben....) Szar linuxot használni, mert nincs hivatalosan segítségnyújtás, hanem csupán a közösség geek-kollégáira támaszkodhatsz, ami néha elég zűrös tud lenni...

Miért még is baró dolog linuxot használni?

Ez afféle forradalmár fíling is. Kicsit úgy érzed, hogy "bekaphassa a májkroszoft meg a többi mogul" amikor linuxot berhelsz. Ez afféle geek-klub, ahol az embereket összehozza a linux-júzerség és fél szavakból is megértik egymást ;)  Ez afféle kivagyiság, hogy "azért nagy az arcom mert én linuxot használok", színtiszta geek-büszkeség. Ez afféle szenvedély, hogy megcsinálj dolgokat. Hogy wine alatt (windows emulator!) futtass Battlefield 2-t, hogy működésre bírjad a legelvetemültebb hardveredet is és megpróbáld a cyberéleted minden momentumát linux alól inézned.

Mindent összevetve, a linux szarság és jóság is egyben.

Nem vagyok egy főgeek, de fontosnak érzem, hogy mindig legyen a gépemen egy linux-partíció. Az egész napi lázas winyóz egérrángatás után jó érzés bekapcsolni egy linuxot. Legalábbis nekem... Próbáljátok ki!

Én is geek? Ugyanmár kérem! :D

7 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: technokrata háló szoftverda

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr5223158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

utazo 2006.12.19. 12:15:26

-A gekkó szép állat, drágám!
-A hyper tér az ügye nagy, drágám?
-Elviszel majd oda nyaralni, drágám?
-Akkor most a Linux elszabadúlt és ő irányít engem, drágám?
-Nem, drágám. Bip-bip-bip.

matka · http://vakerda.blog.hu 2006.12.22. 10:43:12

na igen ez elég vicces, hogy wine = bor ha lefortítjuk ánglisbú (a kannás bor az gyakorlatlag bor-emulátor nemde? :D)
www.winehq.com/
itten a wine címe, és mint az oldalon látható is a wine logo-ja frankón borospoharat ábrázol ;)

luigi 2007.01.21. 16:57:27

Ki vállal garanciát arra, hogy működni fog és nem bassza el a munkádat?

Kelta! 2007.01.24. 05:43:43

Senki. Gyáva népnek nincs hazája! ;)

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.01.24. 11:39:50

luigi: a linux nem :( a májkroszoft, szerződésben vállalja a szoftverei biztos működését. bár azt mondjuk nem hiszem, hogy a winnyóz behal és én jól beperelem a májkroszoftot az engem/cégemet ért anyagi kár miatt és aztán a pert megnyerem...

Csaba · http://csaga.wordpress.com 2007.06.19. 12:07:48

És mi lenne ha csak legális Windowsot lehetne használni? Én biztos áttérnék a Linuxra!


süti beállítások módosítása