Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

P2P

2006.09.12. 15:24 | Bejegyzés írója: matka | 4 komment

P2P - Azt jelenti: Peer-to-Peer. Ami azt jelenti (a Wikipedia szerint az én szar fordításomban): olyan számítógépes hálózat ami a hálózatra kapcsolódó résztvevők hálózati sávszélességére és számítási kapacitására támaszkodik (inkább) mint a kevés számú központi szerverre. Ami azt jelenti, hogy a p2p fájlmegosztó rendszereken ingyér húzod le a gépedre filmet a játékot meg a warét. ;)

Nagyjából mindenki vágja fájlmegosztó rendszereket. Ezek p2p hálózatok és van belőlük manapság egy rakat. Valamikor kezdődött ez a sztori a Napsterrel (az most már fizetős) és aztán folytatódott az Audiogalaxy -vel (az meg azt sem tudom, hogy van-e még) (Van. - Gyepmester) A teljesség igénye nélkül most felsorolok itt párat:
 

DC++: Ez az egyik legrégebbi viszont sokan használják még most is. Itt a júzerek egy központi szerverhez (itt úgy hívják HUB) csatlakoznak és így találják meg egymást a világhálón. Egy HUB egy elég szoros közösséget jelent ahol megvannak a saját szabályaik, szokásaik, hülyeségeik. Főleg a magyar HUB-okon. DC++-t használva böngészheted a mások által megosztott dolgokat és közben csetelhetsz a többi júzerrel. A DC kurva lassú egyébként és a HUB-ok hegemón urai (rendszergizdái) szabják meg a HUB használati szabályait ami kiterjed a fájlmegosztás minimális mértékére (ez lehet akár 100 GB is néhány helyen) a slotkiosztás hogyanjára, stb., sőt, még a csetelés etikettjére is. A magyar HUB-okon diktatúra van általában. A magyar HUB-adminok faszparasztok és az összes kisebbségi érzésüket a júzerek szopatásával élik ki. Gondolom ott recskáznak a billentyűzet előtt és amikor kirúgnak egy felhasználót akkor ráélveznek a képernyőre. :o

 

E-donkey , gnutella meg ilyenek : itt is vannak központi szerverek amik segítségével a felhasználók megtalálják egymást illetve egymás megosztott adatait. Gyors tud lenni és nagyon sok mindent megtalálni rajta. Magyar cuccok nem annyira vannak. :(

WINMX, SoulSeek: Főleg MP3-keresésre valók. A WinMX összes próbája gyász volt eddig, de a SoulSeek -en találhatsz akár ritkaságokat is ;)

BitTorrent: Na eeez a baró! Gyors mint az olajozott istennyila és nagyon könnyen lehet adatot keresni rajta. Itt ún. tracker -ek biztosítják az adatok megtalálását és tracker-oldalakon (bittorrent-oldalakon) találhatod meg, hogy mi is köllene. Saját gépeden futó kliens persze kell hozzá, sok van belőle, de csak kevés jó. Az uTorrent vagy az Azureus szerintem ez most a legzsírabb. :)

Lehúzzuk hát az adatot és nem vesszük meg a bótban

Ez csúnya dolog nem? Emlékszem még a régi időkben a Proszolg kft.-re akiknél játékokat lehetett rendelni pár száz ft-ért. Szerzői jog vaze? Akkor ez még nem volt gond. Most már viszont az. Az amerikai legfelsőbb bíróság nemrégiben kimondta, hogy a fájlcserélő-rendzsereket üzemeltetők/készítők igenis felelősek a kiadó cégeknek okozott kárért, tehát a SONY meg a többi buzgár most örül mint majom a farkának és ráuszítja ügyvédei hordáit a fájlcserélő rendszerek gazdáira. Bódottá. Elég hatékonyan bírnak már működni jogi utakon a nagy cégek amikor a profitjuk védelméről van szó. A nagyobb bittorrent oldalakat már bezárták ám sorra nyílnak újak, szóval a lavina már (szinte) megállíthatatlan. De majd megállítják. És akkor lesz majd más fájlmegosztó-rendszer amit majd használunk és akkor majd azt is bezárják és akkor… Szóval így. Underground fíling meg olyan kelet-európai is. Lehúzod a filmet, fölírod a CD-re oszt akkor megvan. Ingyér.

És itt kezdődik egy agymenés amiről tulajdonképpen írni akartam

Mert ez egy olyan jelenség ami mellett nem tudok elmenni szó (bötű) nélkül. Mi a normális hozzáállás? Köll egy film hát lehúzom. Mi a nem normális hozzáállás, amit marha sokat követnek? Nemtom mijaz lehúzom. MINDENT LEHÚZOK!!! Ha az embernek van egy ilyen haverja az havonta beállít 40-80 gigányi adattal vagy egy tucat teleírt DVD-vel és fölmásolja a gépedre. Ezek a letöltőmániákusok. Ha van egy 1,5 Mbit-es sávszélje, akkor naponta több CD-t is letölt. Naponta nem lehet megnézni 4-5 filmet! Vagy igen?! Egyszerűen nem tudja feldolgozni azt a beáramló adatmennyiséget amit a letöltőmániájával létrehoz. Adatok-adatok, filmek, játékok, bármi! A lényeg, hogy a gép csak maradjon bekapcsolva és dolgozzon, ahogy azt kell. Néha balkan átfigyel hozzám és (hangsúlyozom, balkan NEM letöltőmániákus) hoz 40-50 gigányi adatot. Ezek mind válogatott cuccok igény filmek és játékok amiket mink szeretünk. És én még ezt az adatmennyiséget is képtelen vagyok feldolgozni! Ha egyszer belekerülsz a sodrásba, nehezen tudsz leállni. Letöltöd és lemásolod a cuccokat, játszol velük, megnézed. Az életritmusodat a beérkező anyagok határozzák meg és nem te. Gázos. Pedig ezek csak számok.

Nullák meg egyesek.

4 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: p2p technokrata háló

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr8619978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoki · http://vakerda.blog.hu 2006.11.30. 11:45:54

nahhát, mi mindent lehet tunni!

Csak annyit mondanék, hogy ha valami szárazföldi patkány esetleg torrentezni akar, akkor használja Bit Cometet. Persze, persze, gyík, meg miegymás, de nagyon jó, és nem kell érteni a számítástechnikához olyan fokon, ahogyan itt egyes cikkírók.

meg eszembe jutott a CoV, amikor megjelenhetett az újságban, hogy "lehetőleg a Hotline által tört programot használjuk" :D

De végül még valami a letöltők mellett: tudom, hogy nem azért találták ki a P2P-ket, de hogyan okozhatnék kárt egy olyan film, zene stb. letöltésével, amit KÉPTELENSÉG máshogyan megszerezni? Például szerintetek lehetne-e kapni Magyarországon azokat a zenéket amiket Ti lehúztatok? Vagy akár filmeket? Valaki tud róla, hogy tömegével állnak a 20-30-as évek jazz-lemezei? Vagy a 70-es évek rock-lemezei valahol? Ki nem lenne bajban, ha most azt mondanám: úgy megvenném a Pink Floydtól a Zabriskie Pointot! Vagy a Deep Purple-től a Deep Purple-t. És akkor még csak a legnagyobbakat említettem, mert ugyan hol lehetne kapni olyan "jelentéktelen" zenekarok korai albumait, mint Judas Priest, Rainbow, Whitesnake, AC/DC stb.? Nos? Vagy akkor dögöljön meg mindenki, aki ezekre kíváncsi?
Ez a hozzáállás sajnos ismerős. Egy könyvsorozatot próbáltunk kiadni egyszer az egyetemen, olyan TANkönyvekről (ergo nehéz nélkülözni a tanulás során, ugye)van szó, amiket mondjuk '72 óta nem adtak ki. Amikor bementem a szerzőhöz, hogy adja át ingyen a szerzői jogokat egy alapítványnak, amiben ő is benne lesz, mert úgysem lát pénzt a büdös életben már abból a könyvből, úgy nézett rám, mintha megöltem volna az anyját.
Kőne a könyvből egy nem harmincéves, szétrongyolt, összefirkált példány? Minek jötté latin szakra, hüjegyerek?

matka · http://matka.geco.hu 2006.11.30. 11:46:51

ájnye Dzsoki, nem beszerezhetetlenek ezek a zenék! Menjél föl az e-bayre oszt licitáljál az EREDETI bakelitre :D
Lehet, hogy el kell adnod a kocsit meg a lakást, hogy kifizesd, de meglesz LEGÁLISAN!

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2006.11.30. 11:47:43

Ja. Az jutott eszembe: Ahhoz, hogy teljesítsd a megelőlegezett szoc.pol feltételeit, nem kell gyeremeket szülnie az asszonynak. Örökbe is fogadhatsz (egy éppen-még-nem tizennyolc éves koreai lányt). Úgy is legális. :)

utazo · http://utazo.blog.hu 2006.11.30. 11:48:22

Öööh még wakerhatok ide? :d
Freshsheetés? ;)


süti beállítások módosítása