Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Ezt láttuk Ausztriában II.

2007.01.13. 16:49 | Bejegyzés írója: dzsoki | 13 komment

A múltkor ott hagytuk el hőseinket, ahogyan megérkeztek Salzburg mellé egy szép szombati napon. Kicsit körülnéztek a faluban, majd nyugovóra tértek.
 
Vasárnap nem megyünk Salzburgba, hátha zárva vannak a látványosságok, menjünk inkább a jégbarlangba. Eisriesenwelt, Werfen mellett, a világ legnagyobb jégbarlangja (erről tudott valaki?).


A jégbarlang úgy jön létre, hogy egy barlangban iszonyat hideg levegő van, és a falakon beszivárgó, csöpögő víz megfagy a 0 fok körüli hőmérsékletben. Télen nyitva hagyják a bejáratot (Ausztria, 1700 méter, nem kell félni, hogy megolvad a jég :-), nyáron viszont mindig zárva van. A barlang ajtajában egyébként kellemes 100 kilométeres szél süvített – természetesen nulla fokos levegőből.
A likat egyébként 1870 körül fedezték fel, valaki bement a barlangba, és csak azt érezte, hogy mindenhol jég van. Elkezdett felfelé mászni a megfagyott jégfolyón egy bányászlámpával, meg egy csákánnyal. Empatikus olvasók előnyben.
Hát, nem volt szívbajos ember, ugyanis a körülötte levő világból lényegében semmit sem láthatott. A jégen finoman szólva nem volt egyszerű a feljutás, pár tíz méter után tett egy keresztet egy sziklára, majd visszafordult. A mai napig is ugyanolyan bányászlámpával világítanak egyébként a turisták, úgyhogy valami fogalmunk volt arról, milyen lehet a csúszós jég tetején mászkálni egy teljesen sötét barlangban, ahol a lámpa fénye kb. 8–10 méteres távolságra tud elhatolni. Csoda, hogy a felfedező egyáltalán visszatalált a kiindulási pontra.
Aztán lassan feltérképezték az egész barlangot, 1920 óta pedig már mutogatják a turistáknak. Régen a teljes túra hat órát tartott, ugyanis ahol ma libegő visz fel, ott is gyalog kellett felmászni. A következő képen látható a csaknem ötszáz (!!) méteres szintkülönbség, amivel a bátor elődöknek meg kellett küzdeniük – és ez még mindig csak két közbülső pont a barlang és a Werfenből odavezető közút közt.
 
 

   Mi már lefelé megyünk, a képen látható
(az oszlop melletti tisztás bal felső sarkában :-D) a tizenkét személyes,
szembe jövő kabin. Fölötte a „dugába dőlt kunyhó”-szerű maszat a lenti indítóállomás
 
 
Behatoltunk, fényképezni nem volt szabad, de a net csodákra képes. Alant az elefánt képe, sajnos mostanra leolvadt az ormánya, ugyanis a barlang alakzatai évről-évre változnak. Az elefánt a másik oldalról most éppen jegesmedve alakú, tavaly pedig még orgonasípnak hívták a formát. A tavalyi sípok ma a medve vizes, lelógó bundáját alkotják.
 

 
A barlangban található egy 52 méter átmérőjű jéglabda (abba egymásra állítva beleférne majdnem két tízemeletes a kaposvári Csomóponttól), ennek a megmászásához 150 lépcsőfokot vájt a jégbe még a század elején egy bátor barlangász. Ne feledjük, egy bányászlámpa, meg egy csákány, meg egy ki tudja mekkora gömb alakú jégtömb. Azért nekiment.
 
Drain: ott volt Hümér is, az Edda istene, amely két egymásba nőtt cseppkő, illetve „jégkő”.
 
Mire megmásztuk az 1400 lépcsőfokot – tessék otthon kipróbálni! :-) – a lábunk úgy remegett, mint a kutyáké szokott. Aztán letámolyogtunk az autóhoz, tűz haza, uszoda a szálló aljában, finom vacsora hozott anyagból, majd finom aluszka. Ja, megálltunk Bischofshofenben, hogy a Billaban, a Lidlben vagy a Penny Marketben vegyünk valami kaját. Természetesen mindhárom zárva volt egész vasárnap. Ausztriában van szakszervezet. Szerintem.
 
Na, hétfőn irány Salzburg. Igaz, hogy 80 kilométer, de ha oda nem megyünk el, akkor sehova.
muhaha…
Leparkoltunk az óváros egyik földalatti parkolóházában, majd kisétáltunk a felszínre. Először egy kis tér fogadott, szép szökőkút, meg valami neoklasszikus palota, amely most állami hivatal. Továbbmenve keresztülmentünk egy apró érseki palota jellegtelen udvarán, majd megérkeztünk a főutcára. Mozart szülőháza, lakóháza a környéken, illetve a katedrális, amelynek magyar karnagya van, és nagyon szívélyes a magyar vendégekkel, de sajnos vele nem sikerült összefutni (nahát!). A katedrális egyébként a kaposvári Nagyboldogasszony templom szintjén mozog, talán nem annyira szép, mint a miénk :-o. A várost átszelő Salzach keskeny, koszos, a rajta átívelő hidak a korai ipari forradalom termékeit idézik, puszta szegecselt vas. A folyó két oldalán a házsorok impozánsak. A látnivaló ezzel kifújt – kivéve a Mirabell kastélyt. És minden fenti mondatot tessék szó szerint venni. Salzburg ugyan 146 000 fős város, de látnivalója lényegében nincs. Aki nem hiszi, klikkeljen: http://www2.salzburg.info/sehenswertes.html itt összeszedtek egy csomó dolgot. Ez bizony elég sovány, nem hiszem, hogy kolostorokat és múzeumokat szeretnénk tömegével látni. Persze, biztos szép dolgok ezek, de a hatodik kolostor és a hetedik múzeum már elég, ráadásul a bennük felhalmozott műkincsek…
De azért szolgáltassunk igazságot: a város nagyon szép, tiszta, minden épület olyan, mintha legföljebb tíz éve épült volna, szóval magyar szemnek hihetetlen, hogy ilyen van. És igen jók a könyvesboltjaik, nem drágák a könyvek.
 

 A fenti kép a helyi Váci utca részlete. Az évszázados házak vadiújnak tűnnek, és a boltokat kötelezték, hogy illeszkedjenek az utcaképbe. Azok között, akik első pillantásra észrevették a Mekdonálcot, értékes nyereményeket sorsolunk ki. Kicsit lejjebb egy kínai étterem cégére (CHINA felirat fehér betűkkel).
 
A kaja is jó volt, nem drága, bár sajnos egy idő után az ember csapdába esik. Két nap után már elkezdtünk euróban számolni, és az egyes boltok árait egymáshoz viszonyítani. „Hú, itt olcsóbb az almáspite”, persze, még így is 700 forintba került egy… Igaz, azt hiszem, hogy nászúton – meg talán egyébként sem – nem érdemes forintozgatni. Ha egyszer valami 4 euro, akkor 4 euro és kész, ha a fejem tetejére állok, akkor sem kapom meg kevesebbért.
 
Szóval kicsit álmos város volt Sóvár, de legalább szép. Érdekes, hogy amint kimozdulunk Magyarországról (elég Pozsonyba vagy Prágába menni), kiderül, hogy igenis lehet felújítani egész városnegyedeket, lehet olyan utcaképet varázsolni, hogy az ne tegye tönkre az évszázados eredetit, tisztán lehet tartani az utcákat, nem feltétlenül jelent problémát a kutyaszar.

13 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: ausztria bedekker

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr3528217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Retek · http://vakerda.blog.hu 2007.01.13. 18:06:26

Vissza Hümért a labancoktól! Megyek is és bepasszírozom a csomagtartóba. Ha nem megy elsőre, legfeljebb rácsapkodom a csomadtartó fedelét egy párszor. Törjön, aminek törni kell, az Audi meg nem olyan. :)

dzsoki 2007.01.13. 20:31:32

Nos, erről jut eszembe:

ki tudja, miből ered az audi név? Elég érdekes története van :D


balkan 2007.01.13. 21:59:32

Ha jól tudom, négy német autógyár egyesült e név alatt valamikor a második égés után. Azt most nem sorolom el melyik négy, de a kezdőbetüjükből alakult ki a audi. Bár az egyik mintha a derengene: DKW (mondjuk ennek a névnek is mókás története van ;-))

balkan 2007.01.13. 22:14:43

Hehe... nem jól tudom... Auto Union -ként egyesült a DKW, Horch, Wanderer. Mikor az NSU is bekapcsolódott, akkor lett Audi NSU. Oszt maradt az Audi szimplán. (de hogy miért pont audi, az nyilván ki fog derülni a következő postból :-P)

dzsoki 2007.01.14. 10:00:29

Nos, én szigorúan filológiai szempontból közelítem meg a kérdést, lehet, hogy a DKW-nak is mókás története van, szívesen venném, ha kiderülne :)

Az Audi neve pedig nem véletlenül ismerős mondjuk az audiovizuális, meg hasonló szavakból, ugyanis télleg abból származik (!!!!). Horchnak, aki az Audit alapította, már volt egy Horch nevű autómárkája, ezért kénytelen volt új nevet kitalálni az új cégnek, amit azután alapított, hogy kirúgták saját vállalatától. Horch pedig annyit jelent, mint 'hallgasd', 'fülelj'. Latinul felszólító módban ugyebár "audi!"

Retek · http://vakerda.blog.hu 2007.01.14. 12:55:44

...és szankszritül? Csak azért kérdezem, hátha véletlenül autómárkát kell majd alapítanom. :)

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2007.01.15. 04:14:10

Jégbarlang: Felvidéken, Rozsnyó környékén található Dobsina. Ott is van jégbarlang - vissza mindent! :D A leírásból kiderül, hogy a salzburgi a legnagyobb, de ez is nagy élmény a legföljebb cseppköveken edződött magyari turistáknak. És tényleg nagyon hideg - persze az okos, magyari, csppköveken edződött turisták nyáron mentek, és egy vékony pulóveren kivül az okosok nem nagyon vittek más ruhadarabot. Akkor esett le mindenkinek a "jégbarlang" szó jelentése, amikor megláttuk a túravezetőnket - piros arccal, síoverállban...

Én is láttam Salzburgot!

Éjszaka, vonatról, félálomban - de még így is szép volt. :D Egyébiránt én meg voltam róla győződve, hogy az város hihetetlen gazdag látnivalóságokkal bír. És mégsem annyira?! Nahát.

Hopp: Mozart-Fieber? Hánytatok? ;)

dzsoki 2007.01.15. 13:21:59

Hát valahogyan finoman kellene ide leírni, hogy mit gondolok Mozartról, de erre a bravúrra nem vagyok képes, filológia ide vagy oda. Úgyhogy inkább kihagyom.

És akkor nyelvészkedjünk.

szanszkritül az autómárka úgy hangzana, hogy:

śrnu
°°

loool
de ehhez már nekem is meg kellett kérdeznem valakit :)

dzsoki 2007.01.15. 13:23:43

Elcsúszott a szájbatett két karika.

Az r és az n szónáns (szótagképző, tk. magánhangzó), vagyis alattuk van a két kör, nem az s alatt.

Retek · http://vakerda.blog.hu 2007.01.15. 20:52:02

Köszönöm, köszönöm, köszönöm! :)

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2008.06.19. 15:08:41

MMR, (MöMöRö), Teem'ke beolvasta a rádÍJJÚba, valamikor 10:35 ó. tájban ma de. (2008.06.18. csüt.) - vagy a N.G. oldalról, vagy innen ebből a "forrásból".
Csupán egyet mondott picit rossz kiejtéssel: Salzburg (Sóvár) = "Zalcburg" a fonetikája magyarul leírva a kiejtést így. És nem "Szalcburg"! ;-P

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2008.06.19. 18:38:19

Javít: Csütörtök az 19-e volt és nem 18.!

dzsoki 2008.06.28. 15:55:35

Miért nem tudhatom meg, hogy mit olvastak fel és melyik rádióban akkor délelőtt?? Most hadd ne kelljen már a hangarchívumból kibányásznom (ha van egyáltalán).

MMR? Ez milyen rádió?

Köszi, Don Calo'!


süti beállítások módosítása