Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Gonzóismeret alapfokon 2.

2004.01.27. 21:45 | Bejegyzés írója: vakerda.blog.hu | Szólj hozzá!

A kezdetek


A gonzó kialakulása és elterjedése

A gonzó életforma megjelenését egyes szakértők a kora paleolitikum idejére datálják, ennek bizonyítékát a barlangrajzokban, primitív ékszerekben, szobrocskák és hasznavehetetlen tárgyak tömkelegében látják, bár ezt a vélekedést igen kevesen osztják. Még mindig tartja magát az elmélet, hogy a fent említett tárgyak és képzőművészeti alkotások kultikus célokat szolgáltak és nem a kőkori gonzók gyűjtögető-díszítő szenvedélyét voltak hivatottak kielégíteni. A földművelés és állattenyésztés tömeges elterjedése minden bizonnyal a gonzó utánzási kényszerének tulajdonítható, valamint jelentős szerepe lehet a szerszámkészítés és kézművesség csiszolódásában annak a jellegzetes gonzó tulajdonságnak is, hogy a gonzó mindenkor túl akar tenni a szomszédján. Tagadhatatlanul gonzó mentalitást tükröznek a reneszánsz idején gombamód elszaporodó családi portrék és gazdagon díszített használati tárgyak, ám ezek csak szűk réteg számára voltak elérhetők, valamint a felhasznált drága anyagok és az igényes, művészi kivitelezés már önmagában is összeegyeztethetetlen a gonzó életformával.

Sorolhatnánk még a példákat a történelemből

de helyszűke miatt térjünk rá a napjainkban legelterjedtebb és leginkább megalapozott nézet kifejtésére. E szerint a gonzók tömeges megjelenése és elterjedése Európában kezdődött, a 19. század elején, a kispolgári réteg megerősödése és megnövekedése idején. Az ipar fejlődése lehetővé tette az olcsó tömegtermelést, a vasút és a gőzhajózás elérhetővé tette az addig megfizethetetlenül drága egzotikus fűszereket, keleti csecsebecséket. A kispolgárság egyre határozottabban fogyasztóként lépett fel, kinyilvánítva igényét az arisztokrata és nagypolgári életforma kellékei iránt. Ezek a tárgyak természetesen jóval silányabb anyagokból és egyszerűbb kivitelben készültek, de olcsók voltak és kielégítették a pre-gonzó igényeket.

Ebben az időben jelent meg a selyemtapéta ihlette papírtapéta, majd a gonzók által továbbfejlesztett hengerelt fal. A valódi porcelán helyettesítésére kiválóan alkalmas volt a kőcserép, a mázas kerámia, a bútorgyárak az intarzia illúzióját keltve eleddig soha nem látott mennyiségben használták fel a furnért, a század vége felé pedig a műselyem hozott valóságos forradalmat a női divatba, a műanyagok feltalálásával pedig ledőltek az utolsó korlátok is az új ember előtt.

Mint látjuk, a gonzó mint embertípus

a kispolgárság megerősödésekor kezdte bontogatni szárnyait. A kommunikációs csatornák robbanásszerű fejlődése azonban hamarosan magával hozta a vidéki gonzó, a nagyvárosi gonzó, a felsőtízezer-gonzó, sőt, napjainkra a cyber-gonzó alfajok megjelenését és térhódítását is.

A gonzók és a gonzó életforma napjainkra meghódította a világot. Amerikába úgyszólván a Mayflowerrel megérkeztek a típus első képviselői, akik mára valóságos gonzó-paradicsommá tették az Egyesült Államokat. Soha ilyen termékeny talajra nem találtak még az eszmék, mint ezen a kontinensen, az úgynevezett amerikai életforma � ha jól szemügyre vesszük � nem más, mint a szinte már utópisztikusan tökéletes gonzó életforma, különös tekintettel a televíziós kínálatra (sehol ennyi home-shopping csatorna, reality-show, vetélkedő és tényfeltáró műsor), az olcsó iparcikkekre, a rengeteg csináld-magad készletre és a kerti grillsütés kultuszára.

A következő héten a gonzó világképével ismerkedhetünk meg, addig is felmérheted tudásod az alábbi feladatlap kitöltésével.


1. FELADATLAP

1. Mely világrészen jelent meg először a gonzóság csírája? (5 pont)
a. Európa
b. Ázsia
c. Ausztrália

2. Keresd meg a kakukktojást! (5 pont)
a. porcelán fácán
b. holland használtbútor
c. GPS
d. zsákszatyor
e. kerékpárjavító-készlet
f. zse brádió

3. Fejtsd ki 10-15 mondatban, hogy a gonzó milyen elvi megfontolásokból hagyja rajta örökétig a műszaki cikkeken és a napszemüvegen a színes matricát! (15 pont)

4. Válaszd ki a lehetséges válaszokat arra a kérdésre, hogy miért visel a klasszikus gonzó előszeretettel műszálas ruhákat! (több jó válasz is lehetséges) (10 pont)
a. mert könnyen tisztítható
b. mert tartós
c. mert viszonylag olcsó
d. mert színtartó
e. mert jól bele lehet izzadni
f. mert megvan már tizenöt éve
g. csak
h. mert szerencsére még mindig lehet kapni

5. Melyik műsort választja a gonzó az alábbiak közül? (5 pont) Pluszpontért röviden indokolhatod is!
a. A három nindzsa visszarúg (távol-keleti akcióvígjáték)
b. A semmi ágán (Beszélgetés Rigó Béla költővel József Attila halálának évfordulóján)
c. Fókusz

A megoldást a hozzászólások rovatba küldheted. A sorozat befejeztével a beküldött feladatlapok értékelésre kerülnek, a legmagasabb pontszámot elért versenyző értékes jutalomban részesül.

Szólj hozzá! | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr4820785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása