Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Vakerda, a szó

2006.12.29. 09:21 | Bejegyzés írója: Gyepmester | 4 komment

„Mivel a magyar agglutináló nyelv, nagyon könnyű képzéssel új, eddig még nem létezõ, ugyanakkor világos jelentéssel bíró alkalmi szavakat létrehozni. Ezeket aztán egy nagyobb csoport átveheti, és utána már "rendes", leltározott szóvá lehet. Ha az ilyen 'ad hoc' szóképzéseket elvetnénk, akkor a nyelvünk egyik alapjellegének érvényesülését tiltanánk be.” - HiX nyelvi fórum

Adósak vagyunk – vagyok – egy kis fogalommagyarázattal. A „vakerda” szó jelentése tisztázásra vár. A szó a sejthetően cigány eredetű. A „vaker” szóból ered, ami azonban meglepő módon nincs benne az egyik onlájn cigány-magyar szótárban. A másikban viszont megtaláltam. Rejtély, de nem túl nagy, annak ismeretében, hogy nem csak egy cigány nyelv, nyelvjárás van Magyarországon, világszerte pedig mintegy 62 dialektus létezik. A vaker állítólag a legelőször hazánkba érkezett cigány népcsoport, az ún. kárpáti cigányok, a későbbi romungrók nyelvéből került át a magyar szlengbe, lett a közbeszéd részévé.

Ha eredetét némi homály is fedi, jelentése a szlengben és a roma nyelvben kétségtelenül a „beszéd”. Bár egy felmérés alapján a kortárs, középiskolás fiatalok egy része már pejoratív felhangokkal használja, mint rossz (hamis) beszéd, kamu - eredetileg konkrétan a beszédet jelöli.

Kazinczy biztosan hátast dobna

A nyelvújítás-korabeli receptet előkapva főnévből képeztünk főnevet valamire, amire eddig még nem volt találó kifejezés. Eleddig nem létezett a szlengben a beszéd, duma, vaker cselekvésének helyére vonatkozó szó. Hát megcsináltuk. :D Ha van sütöde, vizelde, mosoda, pagoda*, akkor nyugodtan lehet vakerda is.

A szóképző ember igaz jóbarátja a -da/-de képző, amiről bővebben itt olvashat a kiváncsi, netán nyelvészkedni vágyó olvasó.

Bár Kazinczy lehet, hogy nem egészen úgy képzelte ezt a nyelvújítós játékot, hogy fogunk egy tetszőleges nyelvből kiragadott, valamely jelentéssel bíró szót, odacsapjuk hozzá, hogy „-da” ’oszt kész az új magyar szó…

– Hát hova folyamodik a világ, kérdem tisztelettel? Hát itt a cigányból lesz a magyar?
- Igen. És?

A vakerda szónak a hivatalos magyar nyelvbe történő integrációja azon is múlhat, hányan használják azt. Minél többen, annál nagyobb eséllyel kanonizálják. Tehát - tessék hinteni a reklámot az Interneten! Vakerda 4 dictionary!

A Google kereső találatai a „vakerda” kifejezésre túlnyomó többségben hozzánk vezetnek. Ez is azt látszik igazolni, hogy a szó egyedi és új. Ez nekünk most jó? Merül föl a jogos kérdés. Nem biztos, de legalább valami, amire gizdák lehetünk… :D


*pagoda = az a hely, ahol a Pago-pagói őslakosok, a pagók laknak

4 komment · 2 trackback | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: szolgálati közlemény kuttúra okosságok

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr2324825

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: www.heelspalace.com 2018.03.21. 01:46:16

bajar gif para blacberry - Free hipaa training online medical office

Trackback: Www.heelspalace.Com 2018.03.15. 01:18:25

como hacer figuras en bb mesenger - Vyvanse 70 mg adderall xr 30 mg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoki 2006.12.29. 10:21:28

Cigányból lesz-e a magyar?

Kárókatona eredetileg karakatnu, a magyar szónak azért nincs értelme, mert népetimológiával jöt létre.
A hóhányó eredetileg hahanu, azt jelenti, hogy csaló.
A purdé pedig a purde 'fújjad' szóból jön. Így biztatták a fújtatónál álló kisgyereket a kovácsoláskor a cigányok.

hát így.

dzsoki 2006.12.29. 10:33:26

Ja, és ha már egy klasszika-filológus is van itt. (khmm)

A vaker szó az indogermán "vac" tőből ered és a latin vox, valamint mindeféle egyéb (pl. az angol advocate) beszéddel vagy hangképzéssel kapcsolatos szóban található meg.

De amit mi keresünk, az a szanszkrit "vakri" szó, amelynek jelentését bizony a mai középiskolás szleng adja vissza, ugyanis eredetileg azt jelenti: mellébeszél, hazudik.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2006.12.29. 10:40:52

Meghajlok előtted. :) Szanszkrit, ázz!


süti beállítások módosítása