Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Pandora szellentése - több mint webrádió a Billboardon

2006.12.08. 07:00 | Bejegyzés írója: Gyepmester | 5 komment

Annyiféle zenehallgatási lehetőség van már

a világhálón, hogy követni is nehéz. De ritka az olyan szájt, ahol - mint Komjáthy Györgynél anno kettőtől ötig - kérésedre lejátszák a keresett számot. A Pandora persze azért szerelmes üzenetet nem továbbít, mint Gyuri bácsi. Viszont a zenét full minőségben kapod, és elejétől a végéig. (" -Magnósok figyelem, indul a felvétel, forogjon az a tekercs! Három, kettő, egy...") És még regisztrálni sem kell mindehhez. Teljesen legális és természetesen ingyenes. Akkor hol itt a bökkenő? Jogos a kérdés, kedves honfitársaim. Sehol.

Vagyis...

Billboard.com - Pandora by Music Genome Project

Az egyetlen bökkenő, hogy a szerzői jogok és a kiadói érdekek jelentősen megkötik az onlájn zeneszolgáltatók kezét. A patinás Billboard slágerlista, magazin és onlájn változata azonban ezek szerint mégiscsak bír akkora behatással a zeneiparra, hogy hatékony és felhasználóbarát hozzáférést biztosíthasson a könnyűzenei irodalom jelentős részéhez.


Vajon megtalálja?

Az egész Pandora használata szinte nevetségesen egyszerű.

Megadunk egy kulcsszót: ööö... Britney Spears - vagy egy dalcímet - és az előadó nevével létrehoz egy "rádióállomást". Ha a kiválasztot dal mondjuk a "Baby One More Time" volt, azt nem fogjuk azonnal hallani, csak úgy kábé az ötödik lesz a sorban. Addig is megkínál bennünket nagyon hasonló számokkal. Ez ugye a jogok miatt van - mégse szólhat má' rögtön az amit kérsz. Hova lenne a világ! De érdemes türelmesnek lenni.


Britney Spears Radio

A nagyon hasonló számok

Ez a Music Genome Project lényege. (Heveny fordításban Zenei Génállomány Projekt.) Sok év alatt kifejlesztettek egy motort, ami  különböző - igen összetett és egyedi - szempontok alapján keresi a hasonlóságot a dalok között. Száz és száz "zenei gént", szempontot gyűjtöttek össze, olyan fogalmakat, melyekkel egy-egy zeneszámot jellemezni lehet. A dalok minden alkotórészét jellemezhetik ezekkel a génekkel; a dallamot, a harmóniamenetet, a ritmust, a hangszerelést, a zenekari felállást, és az ének területén is rengeteg "gén" létezik, melyek együttesen alkotják egy dal génállományát, és egy műsorfolyamban az egymáshoz leginkább hasonló génállománnyal rendelkező dalok szólalnak meg.

Ahogy a projekt alapítója, Tim Westergren fogalmaz: " -Ez nem arról szól, hogy hogy néz ki egy zenekar, vagy milyen műfajt képviselnek, vagy hogy kik veszik a lemezeiket - ez arról szól, hogy az egyes dalok milyen hangzással bínak." - itt bloggolnak.


Én kérdezek, ők megmondják.

Hogy komplex és pontosságra törekvő rendszert igyekeztek kifejleszteni, azt az is mutatja, hogy meglepően ritkán találkozunk olyan égbekiáltó böszmeséggel, hogy mondjuk a Clash Sudászétjorsudájgóját Diana Krall karácsonyi örökzöldje kövesse a Pussycat Dolls rádiócsatornán.

Pandora szellentése

már itt kering az éterben. Furcsának tűnik ez a Pandora, de lehet, hogy nem akkora hülyeség, mint ahogy elsőre tűnik. Szagoljatok bele, hátha ti is kedvet kaptok hozzá. :) Személyi DJ. Érdekes dolgokat tud kiadni, olyan asszociációkkal, amire nem is gondolna az ember. - Mondjuk aki a magyar dalokat kedveli, felejtse el... Itt totális az angolszász dominancia.

Egy kicsit még a jogok: Amint az látható, van FFW gomb, de úgy kábé 5-ször használható. Maximum. REW nincs,  mérislenne, minekazaparasztnak, örüljön, hogy van két füle, amin át hallja a zenét, éééééés deviszont legalább pléjgomb van!


Karácsonyi stream

Egyébiránt így - karácsony közelegvén - újabb érdekességgel álltak elő a fejlesztők. Az egyes előadók mellé odaírják, hogy (holiday), és ezt választva az összes hasonlóság mellett az ünnepi - karácsonyi - tematika prioritást élvez.

Menjetek, hallgassatok!

www.pandora.com

5 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: rádió zenemuzsika háló

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr1921613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

András · http://blogbybandikaa.blogter.hu 2006.12.10. 00:44:55

rew gomb nem is kell, mert ha jól rémlik, a már lejátszott nótákra vissza lehet lépni görgetősávval.

Sőt, a cucc létezik Opera Widgetben is!

jopi · http://www.jopiblogja.blogspot.com/ 2006.12.11. 07:27:00

Regisztárlni azért kell majd, mert anélkül csak bizonyos ideig hallgathatod. De szerintem megéri. Nem bombázzák reklámokkal a fiókod, csak, ha valami újdonságot vezetnek be.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2006.12.11. 08:27:30

András: Direkt megpróbáltam, őszintén szólva baromira nem sikerült elérnem, hogy visszaugorjék, az viszont igaz, hogy vissza lehet tekerni, hogy mit hallottunk eddig - és adni neki egy "I like it", vagy egy "I don't like it" jelzést. (Én abban a babonás hitben jelzem, hogy ájlájkit, hogy talán ezeket mielőbb ismét beilleszti a stream-be.)

Jopi: Igen, magam is regisztráltam, és tetszik jól, hogy a Pandora podcast-os önreklámokon kívül NINCS külső reklám az oldalon.

Legnagyobb szívás a karácsonyi műsorfolyammal kapcsolatban akkor volt, amikor napközben háttérzenének szerettem volna betenni holiday dalokat és közölte Pandora, hogy most épp fejlesztés alatt áll, és bár ugyan kereshetek rajta, de új csatornát nem nyithatok, mert épp fejlesztik. Persze Amerikában épp éjszaka volt akkor, nálunk meg fényes dél. Hát kevesebb júzert szivatnak így, az is biztos.

Pandora rlz

dzsoki 2009.01.14. 00:03:56

GRRR!!!!:

Dear Pandora Visitor,

We are deeply, deeply sorry to say that due to licensing constraints, we can no longer allow access to Pandora for listeners located outside of the U.S.

ez nem igaz. mindegy, elbújok egy szerver mögé úgyis (tébolyult kacaj)

matka · http://vakerda.blog.hu 2009.01.15. 00:40:51

@dzsoki: rossz hír: az valszeg nem fog menni :(


süti beállítások módosítása