Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Hogyan nem vettem autót?

2009.01.03. 22:45 | Bejegyzés írója: dzsoki | 11 komment

Remélem, minél többen megnézik ezt az írást, mielőtt arra adnák a fejüket, hogy külföldről autót vesznek. A következőről van szó:

 

A mobile.de-n szoktam volt nézni a kocsikat, mert ugye minket irigyel Európa, de azért ott kint minden olcsóbb, mint itt, az autók is. Az átírási díjakat vagy kifizettem volna (mocsadék regadó, hogy ez ég rogyott volna rá mindazon tagország képviselőire, akik megszavazták, hogy az EU-ban legyen regadó a kocsikra), vagy bejelentkeztem volna egy német rokonhoz. Az utóbbiról kiderült, hogy a törvények miatt ezt gyakorlatilag lehetetlen megtenni (mert csak akkor lehet legális címed, ha legalább 183 napot ott kint vagy, viszont ebben ez esetben már oda kell adózni, és itthon minden jogod megszűnik, hoppá...), így maradt a kifizetem a regadót. Egy olcsó autó esetén megéri.

Nos, találtam is egy olcsó autót, és ettől kezdve gyakorlati tanácsokat szeretnék adni, hogy milyen gyanús jelek esetén ne vegyünk semmi esetre sem külföldi autót.


Alig használt, keveset futott, megkímélt, garázsban tartott,
törésmentes, (1986-ban) frissen fényezett, újrakrómozott dísztárcsás,
nyugdíjas női sofőr által hajtott villamos Volán Taxi eladó,
első tulajdonostól.

Elérhetőség: 555-555 budapesti telefonszámon
(Fotó, szerk: Gyepmester)

Tehát:

1. az eladónál egy név és egy cím állt, telefon nem, sem emailcím.

2. Amikor írtam neki, egy automata üzenetet kaptam vissza, angolul. Egy némettől. Ez azért nem tűnt fel, mert rossz németséggel írtam, és bizonyos dolgokat angolul fejeztem ki, hát gondoltam, jófejségből angolul válaszolt. (Elég szar angolsággal, de hát egy némettől...)

3. Utána előleget kértek egy cég számára, akik, mihelyst ott a pénz, elhozzák a kocsit házhoz. Előleget kérni SZIGORÚAN tilos, mint ahogyan kifizetni is. Hát én sem tettem meg :-)

A kocsinak egyébként megadták az általam kért paramétereit, itt még nem buktak volna le. A szállító cég honlapján  (ami, gondolom, már régen megszűnt, de azért ide írom: ABT delivery) volt egy azonosító, ezzel lehetett volna követni, hol jár az áru. A honlap jól össze volt rakva, viszont semmilyen elérhetőség nem volt rajta, csak egy tel. szám. Na, itt már nagyon gyanús volt minden. Írtam egy magyar cégnek, akik külfölrdől hoznak be kocsikat, hogy mi a véleményük. Mire telefonon beszéltünk, és elmondták, hogy a kocsi a sok beazonosíthatatlan tényező (csak telszám, semmi komoly elérhetőség, előleg) miatt igen problémás. Na, ekkor eldöntöttem, hogy ez egy kamu autó, és írtam egy levelet a cégnek németül. Mire visszaírtak, hogy írjak angolul, mert nem értik.

Nos, ez volt a vége mindennek, utána kaptak tőlem egy levelet, melyben leírtam, hogy mi az, hogy angolul, egy német cégnek??? (nem voltam persze ennyire finom...) Valamint, hogy szóltam a Scotland Yardnak, ami igaz is volt, sajnos a bejelentésre azt a választ kaptam, hogy ez nem bűncselekmény. Visszaírtam, hogy valóban nem az, mivel még nem nyelték le az 1000 eurós előleget. Sajnos a bűnözők megfoghatatlanok voltak, mert amíg nem tettek semmit, addig nem lehetett elkapni őket, utána meg már mindegy. Vsz. ellopták valakinek a személyijét és az ő nevére kellett volna Western Unionnal küldeni a zsetont.

 

Szóval vigyázat! Olcsó autó, komolytalan elérhetőségek, előleg=azonnal ugrani tovább.

Mint kiderült, a Western Union magyar részlegénél ekkor már legalább 50 autóvásárló kereste a pénzét, úgyhogy az üzlet igen jól jövedelmezett a férgeknek, persze nem mindenki az én embereimhez ment. Sajnálatos, hogy nem volt elég elővigyázatos, de nem tudok bűnöző fejjel gondolkodni, és valahogyan minden stimmelt egy ideig. Az angol levél (hiszen én is angolul fogalmaztam néhány mondatot, ami túl bonyolult lett volna németül), a "szállító cég" honlapja a nyomkövető azonosítóval, és amikor már gyanakodtam, akkor küldtek egy levelet, hogy küldjem el egy tetszőleges nevű embernek a pénzt, aztán küldjem el a kedvezményezett adatait, és majd csak akkor kell nekik továbbadnom a zsetont, ha itt a kocsi. Ez persze baromság, mert ők, amint megkapják a kedvezményezett nevével az elküldésről szóló igazolást, már nyomtatják is otthon a megfelelő névre a személyit vagy akármilyen kártyát.

Mi a tanulság? Ha nagyon akarunk valamit, nagyon vigyázzunk, mert a reménytelen helyzetbe került vagy nagyon lelkes emberek könnyen besétálnak a csapdába...

11 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr62856034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2009.01.09. 22:18:23

Nagyon durva! Imádom azt a tudatos vásárló formádat! :DDD

Basszus, én csak olyanokról tudnék mesélni így hirtelen, hogy szódát adtak kóla helyett a munkahelyi büfében, jó fej volt a srác, akitől a neten megvettem az erősítőjét, vagy itt meg itt ne igyatok folyóbort mert tablettás. De te? Hát téged aztán megtalálnak a fogyasztói társadalom óhülyéi, és nem átallsz belemenni az adok-kapokba! Ezt nagyon bírom. :D

Milyen autót szerettél volna venni? Hétszemélyes családi egyterűt?

dzsoki 2009.01.10. 18:26:49

Igen, ugyebár most, a harmadik manó érkezésekor, már bővíteni kell a helyet a C3-ban, de azt mondta a Besenyőpistabácsi, hogy ez nem lehetséges, mert a harmadik üléssorban utazónak kicsi lenne a hely. Tehát befizettem volna egy Hyundai Trajet-re (ejtsd: trazsé, utazás, franciául), amire kb. annyit kellett volna várni, mint 75-ben egy Ladára (ha öt év múlva összegyűlt volna megint a pénz.)

Egyébként az eladók a kiejtésük alapján (mert felhívtak telefonon) angliai törökök vagy valami hasonló keleti banda voltak.

matka · http://vakerda.blog.hu 2009.01.11. 00:02:33

Ez kb. akkora faszság mint azok az e-mailek amikben örömmel értesítenek, hogy nyertél egycsilliárd eurót a giga-lotteryn, de sajna nem tudják elküldeni neked, csak akkor, ha küldesz 100 eurót az átutalás költségére. Muhhaha...

Az a gáz, hogy zicher, hogy van akit meg lehet vezetni ilyesmivel.
Ami viszont becsülendő, hogy utánajártál ennek a dolognak, szal hajrá, ez baró!

Ami a török akcentes briteket illeti csak annyit mondok, én mostanában elgondolkodtam arról, hogy laknak-e egyáltalán angliában angolok, mivel nekem már jó ideje eggyel sem sikerült beszélnem.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2009.01.11. 05:54:21

Laknak, csak ők vagy vidéken lopják a napot, vagy a Bahamákon nyaralnak,miközben kelet-európai, indiai, török és más nációbéli honfitársaik pedig otthon viszik a boltot, dolgoznak helyettük. Ez is egy faja kolonializmus. Csak a munkaerőt és az adófizetőket most már a határaikon belülre gyarmatosították. :)

Brit=barát=borát biblikus-empirikus utalás az angol-kazah összefonódás szükségességére, melyre már Attila is figyelmeztet minket egy kísérleti GSM-időcellában elfogott SMS-ében.

dzsoki 2009.01.12. 23:28:29

erről jutott eszembe, hogy ugye az indiaiak mindent sokkal olcsóbban csinálnak, mint mi. meg a kínaiak is, de mindegy. Ugye, nézem a fordításos munkákat, és amikor indiai cég kér ajánlatot tőlem, meg sok más embertől egy adatbázisban, akkor szinte minden alkalommal ilyesmi mondatok bukkannak fel. Az árajnálatod áráról:
"please give us your best rate for bulk project regarding local market." Hát így lehet kiszervezni bármit, bázz. BEST rate, BULK project, meg persze a local market, a legjobb poén. Bazz, indiában ha valaki megkeres napi 1000 forintot, az az isten (amennyi van, fel se tűnik egy újabb :-D). Persze nem fordításokból, de akkor is. Ha egy országban ez a hozzáállás, akkor jó, hogy mindenki oda viszi a munkáját. Szerintetek hol nyomják és készítik elő az összes nagy angol nyelvű lexikont, sorozatot, sőt folyóiratot is? India rulez. ez van.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2009.01.13. 07:49:48

@matka: Tell the nice man in Bangalore :DDDDDDDD Köszi Matka!

Hálistennek azért van egy jó nagy halmaza azoknak a foglalkozásoknak/munkáknak, amiket nem lehet sem "outsource"-olni sem import munkaerővel helyettesíteni, így nekünk, bennszülötteknek is van esélyünk téli tüzelőt vásárolni és nem megfagyni a saját (a banké még vagy húsz évig, csak ezt bonyolult lenne mindig kimondani) lakásunkban.

matka · http://vakerda.blog.hu 2009.01.13. 23:52:33

dzsoki: hát ez az, hogy melyik local market? a magyar az indiai vagy az alfa centauri? :)
Gyep: az lesz a szép, amikor a színészeket is outsource-olják... Bánk bán indiai ákcentussal? :D

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2009.01.14. 07:54:16

Khm... a színészeket is outsource-olják.

Több csatorna/szinkronstúdió is határon túli, - és ezt most értsétek jól, hiszen nem velük van a gond, hanem a pénzemberekkel - másodosztályú színészekkel készíti a sorozatok szinkronját, az alámondásokat. A hangzókból, hangsúlyokból simán tudni lehet, hogy adott esetben erdélyi az illető, a beszéd- és egyéb hibákból pedig azt is, hogy nem tartozhat a szakma élvonalába. Van rá példa, hogy konkrétan kitelepülnek stúdiók Erdélybe, de arra is, hogy turnusokban, rövidebb-hosszabb időre Budapesten elszállásolva, rohammunkával készítik el velük a felvételeket.

Erről lehetett is hallani egy időben, hiszen ha a magyar szinkronelit megélhetését nem is veszélyezteti, de a szinkron napszámosai, a tömeghangok, karakterszereplők megérzik, csakúgy, mint a stábtagok, hiszen kevesebb munkájuk lesz, no meg a "a minőségi magyar szinkrony" hírneve is fakul az ilyen, nagyon olcsó (körülbelül harmadáron) előállított magyar hangok miatt.

matka · http://vakerda.blog.hu 2009.01.15. 00:42:41

@Gyepmester: óbazmeg, hogy ez mekkora sunkóság már... ez gyász!


süti beállítások módosítása