Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország

2009.01.13. 23:37 | Bejegyzés írója: dzsoki | Szólj hozzá!

A következőről lenne szó. Azt kérném, hogy ehhez a beíráshoz inkább egy ugyanilyen beírásban szóljon hozzá, ne csak kommenteljen, mert szerintem hosszabb kifejtést kíván a téma. És hogy miről is van szó valójában?

Két alkalommal merült fel a nem is távoli múltban, hogy külföldről érkezett vendégeket kellett volna kalauzolni -- legalább virtuálisan, ha valójában nem is -- hazánkban. Mivel nem lett belőle semmi, igazából nem is gondolkodtam akkor a dolgon túl sokat, hogy hova mennénk. Épp csak egy villanás erejéig méláztam el rajta, hogy Budapest, ja, Parlament, Halászbástya, ilyesmi, majd kitalálom. Aztán nem. Pedig tényleg el kellene gondolkodni rajta, hogy mit is mutatnék meg egy külföldinek, ha idejön. Legyen, mondjuk, amerikai.

Személy szerint mindig szerettem volna úgy nyaralni valahol, hogy beilleszkedni a mindennapokba, de ez iszonyatosan nehéz. Ehhez tökéletesen kellene tudni a nyelvet és sok időt kellene ott tölteni, úgy, hogy ismerősöm is van a célországban. Hát ez lehetelennek tűnik. A leginkább arra jó emlékezni, amikor boltba mentünk vagy misére, ez igen furcsa (persze a Sagrada Familia sem volt gyenge), de nekem nagyon tetszett, hogy úgy látom a külföldieket, ahogyan vannak. Milyen jó lett volna elmenni valakihez egy napra és úgy lenni ott, hogy ne is lássanak. Érdekelne, milyen egy családi ebéd Nápolyban, de ha ott vagyok, az már nem családi ebéd. Értitek, ugye?

Szóval ekkor jutott eszembe, hogy: és ha valaki engem kérne meg, hogy lássam vendégül? Balaton? Az Atlanti-óceán partjáról jött. Fátyol-vízesés? Niagara. Bakony? Sziklás-hegység, Grand Canyon. És lehetne példálózni tovább. Nekem a Balaton is gyönyörű, meg a Fátyol-vízesés is, de arra kell gondolni, hogy egy idegent mi ragadna meg, mi az, amire azt mondaná, hogy "hú, az nagyon jó volt!".

Rendhagyó túra lenne és rendhagyó programok lennének. Ezek jutottak eszembe: elvinném egy magyar misére. Főznék neki jó magyar kajákat (töltött káposzta, nudli, jó kis pörkölt, krumplis pogácsa, halászlé, almás pite). Vasárnaponként járok focizni, oda is elvinném, ha érdekli. Elmennénk a Badacsonyba, hogy katamaránon mehessünk át Fonyódra. Asszem, katamarán sincs sehol máshol. Badacsonyban innánk valami bort, persze. A kilátás a Balatonra nagyon szép, Niagara Falls ide vagy oda :-) Kis csöttögő vasútra is elvinném a Bükkbe, ilyen sehol nincs, a kalauz a vonat külső oldalára szögelt léceken sétálgat, miközben a vasút a hegyen kanyarog, meg ugyanott mennénk a Látó-kövekhez, ahonnan fél Magyarország látszik. Szegedre mennénk halászlevet enni, meg megnézni a várost. NAGYON fontos, hogy elvinném egy-két gasztro- vagy borfesztiválra, de valami kicsire inkább, itt, a Tápió-vidéken, ahol a Mari néni főzi a szarvaspörköltet és házi borral kínálnak. Elvinném Kaposvárra, hadd nézzen meg egy várost, aminek az alaprajza nem változott az elmúlt 200 évben, persze ezt el is magyaráznám neki, hogy a Főtér és a környékén álló épületek (szegény-szegény iskola) 150-200 éve ott vannak, és a Csokonai Fogadó 200 éve is vendégház volt, azoké az Eszterházyaké, akiknek egy kései utódjáról talán ő is hallott. És felhajóznánk Esztergomig a Dunán, ott pedig átsétálnánk a hídon Párkányba inni valami jó szlovák sört. Retek tiszteletére elmennénk Boronkára, ha lehetne egyet csónakázni. Meg talán vitorlázni egyet Újlakon. Kosármeccs? Focimeccs? Hm...

Vagy ez mind hülyeség? Ha egyszer ilyen lehetőségem adódik, ilyen programokra vinném a vendéget. De azért vannak kétségeim. Azt szeretném, hogy élvezze a vendégem, amit csinál, ahol jár, de nem tudom, mi kellene ehhez tenni. A bőszénfai szarvassimogató is tuti hely. Trier mellett mi is voltunk ilyen helyen, nagyon tetszett. Vagy csak én vagyok ilyen hülye?

Várom a javaslatokat, legyenek akármilyen furcsák. Talán a vakerdán kívüli világból érkezők is tudnak profitálni. Mi meg legalább megtudjuk egymásról, kinek hol voltak a legjobb élményei. Mert végül is erről szól az egész.

Szólj hozzá! | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: magyarország bedekker

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr34876146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása