Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Pacal körömmel - Pesten is lehet parasztnak lenni

2007.01.06. 07:04 | Bejegyzés írója: Gyepmester | 18 komment

Divatparasztnak lenni jó. Sok előnnyel jár. Például nem lesz disznószaros a gumicsizmád, ha végigmész az udvaron, nem leszel füstszagú, valahányszor rádobsz a vegyestüzelésű kazánra, nem kell minden szomszédnak, sőt utcabelinek köszöngetned - csak a jó dolgokban vagy paraszt. Mert megteheted!

Ilyen például az előszilveszteri pacalfőzés szabadtűzön, Budapesten. Persze kertváros, kertváros, merazér akkora divatparasztok mégsem vagyunk, hogy a Blaha közepén rakjunk tüzet.

Utazo kollega hihetetlen receptúrával bír a pacalt illetően, és bár tüke budapesti, pálinkája balegyenes szemed alá, pacalja körömmel gyomros a javából. Színes, szagos, videós képriportunk következik a gasztronómia bugyraiból.




A magyar konyha alapja a vöröshagyma. Ezzel kezdjük.


Hagyma ready, steady...


...done.


Szabadtűzön. Már rottyan a pörkölt alap, a fél kiló zsíron a hagyma, a fej fokhagyma, a paprika, paradicsom, és benne a hóhefér kurflik - a pacalcsíkok. Két kiló, gyomor, szép szabályosan, egyenletes csíkokra vágva. (Előfőzve!)


Hadd rotyogjon.


Utánpótlásról gondoskodni kell - még világosban, és a pálinka előtt. Később már veszélyes lehet.


Hmmm, ez az illat!


A disznóságok. Füle-farka, körme. Előre elkészítve, megtisztítva, megfőzve jól. A divatparasztság újabb előnye - van otthon vezetékes gáz meg inox fazék. A körmöt (a lábat) a hentessel messük fel hosszában, így jobban szétfő és könnyebb lesz lecsontozni.


Röcögősse


Aprítsd! SOHA ne tedd turmixba, mert odakozmál a cucc a bogrács fenekére.


Divatparasztnak kutája nem ezt eszi, hanem tápot. Ezt kidobjuk szépen.


Amikor már megpuhult a pacal (3-4 óra), beletehetjük az előkészített körmöt is mellé.


Rotty.


A bal oldali figura NEM szponzor...


...ételízesítő! :)


Na kavarni, azt kell! Gyakran.


Paprika a legvégén, hogy meg ne keseredjen. Tulajdonképpen kész is vagyunk, lehet tápolni, isteni lett.

Kenyér, uborka, pacalkorcsolyának savankás fehér kisfröcss ajánlott. Ápdét nyóc.

 

Pacal szabadtűzön
Hozzávalók 6 személyre

  • 2 kg marhabendő
  • 4 sertés mellső láb (legalább)
  • 1 pár disznófül
  • 1 db disznófarok
  • 6 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • csemege paprika
  • só, bors
  • 1-2 egész paradicsom
  • 1 TV paprika
  • ½ l vörös bor, esetleg sör
  • ½ kg disznózsír

J Ó  É T V Á G Y A T ! ! !

18 komment | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: fidel gastro receptek divatparaszt

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr9826552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

utazo 2007.01.06. 10:01:17

Hja! Amúgy észre vetted, hogy 31-én én voltam az egyetlen nagyfalusi a csapatban?:DD
"A világon a kisebbségek vannak töbségben!"

Tovább: hogy is volt az a pálinka a szem alá?
Nem K.O TV-ét néztél az nap?:D

Khmm...HáloOoíííí! hihi


--------------------------------------------------------------------------
Just blog it!--------------------------------------------------------------

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2007.01.06. 11:56:04

A Pálinka TV-t néztem. Még másnap is... :D

Egyébként nekem fixa ideám, hogy minden pesti vidéki. :D Kisebbség a többség? "Vidéken" 8 millióan élnek, a maradék meg "pesti". Annak is a fele vidéki.

Annyira, de annyira ennék most egy kis pacalt! :P

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.01.06. 14:09:35

:o Ez azért elég vastag-fajta tápnak látszik, biztosan finom is ;)

Ájnye Gyepi, utazó kolléga mire utalt? Csak nem megártott a pacalkorcsolya? :D

Retek · http://vakerda.blog.hu 2007.01.06. 20:09:11

Szerinteeeeem...

1. az akácfüstnek van majdnem a legjobb illata a világon, pláne ha csípős hideg az idő,

2. szeretek köszöngetni a szomszédoknak, mert ismerem üket és ők is engem és ha nem is szeretjük egymást olyan nagyon, legalább odafigyelünk egymásra és egymás vagyontárgyaira. ...hogy mikor hagyják őket őrizetlenül... :)

utazo 2007.01.07. 10:49:06

No. 2:-))

Csak a füst csípte Gyepee szemét khmm..azért volt vér vörös :hehe

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.01.07. 12:48:18

Retek: sztem az az érdekesebb, amikor a jószomszédság nem működik. Van amikor nemzedékeken átívelő ádáz vendetta-állapot áll fenn, feloldhatatlanul két szomszédos család között. Az ellenségeskedés kiváltó oka általában a múlt homályába vész és a két család verziója sem ugyanaz. Ilyen okok szoktak ezek lenni:
- a szomszéd ellopta a termést. (Nem is loptam el bazmeg, asztat én ültettem, az én telkemen volt!)
- a megyehatáron* átjött az idén is az a geci** (A megyehatár az igenis ottan van te majom, mindigis ottvót!)
- átszökött a göbe*** és lezabálta és/vagy letaposta a termést. (Szomszéd bazmeg, faszomér' nem tudsz rendes kerítést csinyáni!)
- kölcsönadott tárgyat nem szolgáltat vissza (Asztat a hordót még '92-ben vettem a Tibibácsitól - emlékszem, akkor még élt az öreg - , sosenem vót az a tiedé!)

Egy kis magyarázat a városiak kedvéért: (Figyuzzál utazo! ;)
* megyhatár=telekhatár
** "Átjön a megyehatáron"=a szomszéd telkére vet el pár növényt. pl. 1-2 sor krumpli "átcsúszik" ;)
*** Nőstény disznó, alias koca

(A fentebb vázolt történetek valóságalappal bírnak. Frankón!)

Zajlik az élet baze...

utazo 2007.01.08. 11:03:10

Höhöö, khmm...
én kérek elnézést, és egyben köszönöm is!:-)

utazo 2007.01.08. 11:21:48

Én már annyira "pesti vidéki" vagyok, hogy csak a TV-én keresztűl látok agrárkodást. Meg ha lekaparom a modernesített veszkó csimmámról a (kutya) szart, valami MC'Zabálda elött. Nekem elég ennyi. Igaz, most is állatokkal foglalkozom nap-nap. Igaz többségük kétlábú!
Meg még: mennyire vagyok pesti vidéki, csak annyit, hogy vadkacsa dugását mini-tóban, róka etetését kézBULL, kecske párzási időszakban önszopását - és itt nem magamról beszélek:-) - gabona-gabona sikló emésztését bla-bla láttam...
Öhh, most minek is...ezt ide?
Mind1 is...

utazo 2007.01.08. 11:34:47

Gyepee: amúgy, miért épp a Blaha jutott eszedbe? Miért nem "valami" "műveleti terület"?:) Jó nagy "böszme" kondérban főztünk vo'na, TV-és büfiből zabáltuk volna a szalonnás sportszeletet. Halomban álló gyalázott karácsonyfa tetemekbő tüzi fa, bla-bla.
Szar meg van elég, hogy beleléphess minden négyzet méteren. Köjál engedélyes kürtöskaláccsal meg kitunkolhattuk volna a szaftot.

utazo 2007.01.08. 11:37:12

Közben meg Fehér-szallag-kör-i, Monnyon le c. sztendápkomedit néztünk volna!:-))
:muhahaha

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2007.01.08. 11:44:59

bla-bla... Nemazé. Nem kell a poltikai vaker.

utazo 2007.01.09. 00:16:09

Ja-ja sorry!!!
De a kialakult szar is, egy a valaminek a végterméke!
Nem tudok úgy fogalmazni, hogy ne lehessen benne igazolt, vagy sem, utalás!

matka · http://vakerda.blog.hu 2007.01.09. 08:02:43

Pacal meg politika? Mind a kettő p-el kezdődik? Mind a kettő túladagolása hányáshoz vezet? :D

Putyi 2007.01.09. 17:28:12

Abszolut (vagy abszolÚt, Retek?) lehet Pesten is parasztnak lenni, csak a helyszínt kell jól megválasztani. Vidéken a horizontalizmus dívik: ha tüzet kell raknod a parasztkodáshoz, de anyád tereget, szellőztet, vagy sajnálod a diófát, egyszerűen odébbmész, ott rakol tüzet. Pesten a vertikalizmus jellemző. Ha tetőteraszod van, minden további nélkül nekiállhatsz grillezni akár a belvárosban is. (Mondjuk az ökörsütés már nem menne, mert nem fér be a liftbe a zálat.)
Tehát a tanulság: legyen nagyon sok pénzed, és akkor bárhol, de bbárhol tudsz paraszt lenni.

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2007.01.09. 18:21:14

Nagy leszek, megveszek egy háztömböt Pesten, ledúratom, befüvesítem, fölhúzok egy disznyóólat, aszt feljöhettek hozzánk pihenni meg ökröt sütni bármikor. Partikecó is lesz!
Megközelítés: A 2-es metró Kossuth téri megállójától öt perc séta.

Csöngessetek, mer harapnak a kutyák!

------ Neked a divat mondja azt, hogy paraszt! ------

utazo 2007.01.09. 20:36:27

még jó, hogy a gazdag embert is megcsipjeja a húnyog!

utazo 2007.01.09. 20:40:12

Putyinakis a véleménye az, hogy az már kibeba***** vér paraszt, ha fékiló disznűzsíjt rak bele az ember ennyi cuccra!:-)) Legalább két újjjnyira állna a zsíííííííír!:-))
A vicc az "csak egy újjjjjnyit kérek" a viszkiből"?:-) Így, vagy úgy?!


süti beállítások módosítása