Vakerda

Szubjektív blog:magazin

Az mmmportal.fw.hu és a vakerda.atw.hu jogutódja és hagyományainak továbbbvivője, mondjuk ki: felvirágoztatója.

Ez egy közös blog, ide bárki írhat, akit a témák lendületbe hoztak, és aki már regisztrált a Blog.hu-n. Meghívót kérésre küldünk, hogy közösen bloggolhassunk.
Kommentezni ér, regisztrálni hozzá pedig nem kötelező.

Email címünk: vakerda@gmail.com

NEMÖ!

Vakerda galéria

Linkblog

Friss kommentek!

  • Jutai_Péter: everv (2014.02.04. 09:39) Kelta karácsonyi műsorajánlója
  • A Kelta: Óóóó, miccsoda mézeskalács! :)) a disznó nagyon türül! Idén először nem ajánlottam tévéműsort, és ... (2013.01.11. 16:52) Boldog Karácsonyt...
  • Iván Gábor IGe: Amennyiben érdekel valakit ajánlom a következő szakblogot: egely kerék kisokos A para-kutatók nem ... (2012.06.01. 10:53) restauráció I.
  • Gyepmester: Köszi Matka. És az is egyértelmű, hogy Lord Zukken von Vaderberg irányítja a halálcsillagot? ;) (2011.04.07. 15:03) Miért halódik a portál? III. - avagy nem is
  • Gyepmester: @_____________: Ilyen nickkel bátorkodol? nem is tudom, mért írok ilyen kommentet, mikor egy perce... (2011.04.04. 07:44) Az IGAZI Vakondtúrás Torta

RSS Vaker

Közvetlen Ajánlat

Prison Break - A szökés

2006.09.08. 15:59 | Bejegyzés írója: dzsoki | 5 komment

Szóval a Prison Break, mivel nem hagyhattam, hogy a Vakerdán sokáig egy női sorozat legyen az, amit először meglátok, ha eljövök a honlapra.

Lerágott csont lenne a börtönfilm? Megcsömörlöttünk volna tőle? Részemről a válasz egyértelmű nem. Az indoklás pedig igen egyszerű: egy bűnrossz börtönfilm kivételével még nem láttam gyenge alkotást. Persze igaz, hogy olyant nem is néztem meg, ami gyengének ígérkezett. Először kezdjük egy kis bemelegítéssel.

A cellulózpazarló szarság szereposztása nem azt ígérte, amit adott. Wesley Snipes, Peter Falk és Ving Rhames főszereplése, a rendező pedig az a Walter Hill, akinek ilyesmi filmek fűzödnek a nevéhez: Vörös Zsaru, a teljes Alien-sorozat, 48 óra stb. Ki gondolná, hogy ezekkel az emberekkel nem lehet egy tisztességes, "gondolkodni tilos", akciódús börtönfilmet leforgatni? Aki nem látta a Vitathatatlant, MEG NE NÉZZE!!

De ott vannak a nagyszerűségek, mint a Szökés az Alcatrazból, A remény rabjai, Bilincs és mosoly (kötelező!! eredeti címe Cool Hand Luke, mérvadó emberek szerint is Paul Newman legjobb filmje!!!), tűgabb értelemben a Pillangó vagy a Híd a Kwai-folyón. És a sort folytathatnók, szívem szerint beírnám a Szökést is, de a sznobok borzonganának, úgyhogy nem írom.

Szóval az egész úgy kezdődött

hogy a gagyitévé elkezdte reklámozni a sorozatot: milliókat ejtett rabul, Önt is rabul ejti? Meg hogy mernéd-e kockáztatni az életed a volt barátnődért? Ilyen felütéssel meg a hozzárendelt plagátokkal természetesen azonnal a Lost jutott eszembe, tejóég. De aztán kiderült, hogy ez egy börtönfilm. Na, ezzel kezdett enyhülni a kezdeti viszolygásom. Mivel a net csodás dolog, nemsokára lehetőség nyílt megnézni eredetiben az első részt. Az Éjjeli őrjárat után tekintettük meg, csak úgy, levezetésképpen, ha már egyszer itt van a vinyón. Bernadett is -- köpködve bár, de -- beült megnézni velem. Amikor az első, igen-igen nagyon erősre sikerült részt megnéztük, természetesen mindketten azonnal megnéztük a második részt is, majd tegnap este a harmadikat. Kisvakond szerint "hagyjad a torrenteket, majd minden héten megnézünk egyet". Nos, ez meggondolatlan kijelentés volt. A tegnap esti rész után azt hallgattam: "Miért nem töltötted le a következő részeket is?! Meg akarom nézni MOST!!"

Miről is van szó tk?

Egy férfi (Lincoln Burrows - Dominic Purcell) megölte az alelnök öccsét, és csupán egy hónapja van a kivégzésig. Az öccse (Michael Scofield - Wentworth Miller) betör egy bankba, hogy börtönbe kerülhessen -- le is csukják, azonban épp ez volt a cél: bekerülve megszervezi a báty szökését. A szökés bizonyos momentumait előre megtervezte, hiszen az ő cége renoválta a börtön épületét, így a tervrajzok a kezében vannak. Amely rabtársairól lehetett, összegyűjtött egy csomó információt kint (miért ül, miben segíthet), hogy bekerülve fel tudja használni őket. Miközben bent a szökést tervezik, kint egy ügyvédnő (Veronica Donovan - Robin Tunney) elkezdi felgöngyölíteni az ügyet, ugyanis - természetesen - nem az elfogott férfi ölte meg az alelnök öccsét, hanem a CIA keze van a dologban. De ez elég forró téma ahhoz, hogy senkinek az élete ne számítson, úgyhogy kint semmivel sem könnyebb a helyzet, mint a börtönön belül.

Miben áll ennek a filmnek az ereje?

Vagy talán először valami meglepő: az egész készítői csapatban nincs egyetlen ismert vagy befutott ember sem. Átnézve a neveket olyan az egész, mintha néhány fiatal gyerek, akik max. két-három éve vannak a pályán, úgy döntenének, hogy csinálnak valami nagyot, hogy ismertté tegyék a nevüket. Nos, sikerült.

Tehát: mi kell a jó börtönfilmbe?

Izgalom. Itt pedig ez garantált. A főhősnek nem adtak az írók sérthetetlenséget, és ezzel sikerült emberközelbe hozni. Mivel senki nem szuperhős, a film nem csúszik a gagyi kategória felé. Szintén kiváló húzás volt beépíteni azt, amit a fősz. így fogalmaz meg a filmben: a szökés kitervelésében csak egy ideig tervezhetsz előre odakint. Persze, persze, mindenki tudja, hogy úgyis sikerül, de a lényeg: mindig újabb nehézségek adódnak, amelyekről a néző elképzelni sem tudja, hogyan lehetne megoldani őket. Szóval: nem csak izgalmas, hanem az agyat is tornáztatja. Mert azért ott motoszkál: most vajon mi a lótúrót fog csinálni?? Ebből hogyan mászik ki? És ami ebben a tekintetben is nagyon lényeges: nincsenek deus ex machina történések, meg "egyszer csak megoldódik minden" típusú fejlemények. Eddig egyetlen homályos pont van (aki nézi a sorozatot: honnan tudja főhősünk, hol van Fibonacci?), de remélem, erre is elfogadható magyarázatot kapunk, mint eddig még mindenre.

Szal rövidre fogva:

izgalmas, játékos együttgondolkodásra késztető részek, kiváló színészi játék, két kézzel szórt ötletek parádéja (első kérdésünk az volt: mit lehet évadokon keresztül szervezni egy szökésen??) és ami szintén jót tesz: CIA-összeesküveés a háttérben, amiből kiderül a néző számára: semmi sem úgy van, ahogyan lenni látszik.

 

Prison Break az IMDB-n

A sorozat hivatalos honlapja

A sorozat hivatalos magyarországi honlapja

Nem hivatalos külföldi oldal

Nem hivatalos magyar oldal

Magyar rajongói oldal

A szegedi Csillag Börtön honlapja

5 komment · 2 trackback | Beküldöm a Blogter Alternatív címlapra!

Címkék: sorozatfüggés mozgóképkuttúra

A bejegyzés trackback címe:

https://vakerda.blog.hu/api/trackback/id/tr119990

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: arreglo floral estilo japones 2017.11.03. 16:21:20

Quotes about letting people make you - zaaxyrm

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoki · http://vakerda.blog.hu 2006.11.30. 11:49:36

Gyepi!

Köszönöm a kiváló linkelést, különösen a Csillag börtön honlapja dobogtata meg a szívemet.
Illetve egy igen morbid poén: a menüsorban van két ilyen pont: elérhetőség és a belépés szabályai. LOOOOOOOOOOOOOOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! EZ ÜBERKIRÁLY!!!!!!!

Csak egy kiegészítés: valaki (finom alulfogalmazás)összekeverte a szereplőkhöz tett linkeket. Scofield az öcsi, a szabadító és Burrows a bátyus, aki megölte az alelnök testvérét.

Gyepi! Még egyszer kösz a pluszmunkát. Jó admin vagy Te, hö!

Gyepmester · http://vakerda.blog.hu 2006.11.30. 11:50:17

Finom alulfogalmazás kijavítva. :) Link oké, az "öccsét" kifejezés kevert meg; a vicc az, hogy tudtam, hogy melyik karakter melyik.

Köszönöm a szembedicséret.

matka · http://matka.geco.hu 2006.11.30. 11:50:52

A cikk jó, a sorozatról nem is tudom, hogy mit gondoljak. Eddig 2 részt láttam (többé-kevésbé végig) és vitathatalanul lebilincselő. Szerintem azért veszélyes egy ilyen témát sorozatként elkészíteni, mivel 12, 24 vagy 36 részen keresztül kell lekötni a nézőt és az efféle sztorik (nemhumoros, nümromantikus) nem bírják a mellédumálásos töltikézést. Nézek még 1-2 részt mert dzsoki kedvet csinált hozzá :)

balkan · http://vakerda.blog.hu 2006.11.30. 11:51:35

Bezzeg a Birkman professzor... :x

utazo · http://utazo.blog.hu 2006.11.30. 11:52:43

Inkább megnézném a Dallas köv. ismétlését, vagy az El Bundy koreai változatát!


süti beállítások módosítása